eerste mousserende wijn
Wijndomein Valke Vleug lanceert haar eerste mousserende wijn, Valke Vleug Brut 2019. De basiswijn van 100% Chardonnay komt van de allereerste oogst in 2019, een uniek moment dus. De wijn werd in de zomer van 2020 gebotteld en vertoefde 40 maanden “sur lattes”, een veelvoud van wat een typische Champagne meekrijgt.
VALKE VLEUG BRUT
Met hun eerste mousserende wijn wil het wijndomein meteen hoge toppen scheren. Wijnmaker Pieter Raeymaekers koos voor een gebalanceerde basiswijn met ingetogen aroma’s. Op die manier kon de tweede fermentatie op fles en de lange tijd op de lies zijn werk doen. De wijn spendeerde 40 maanden “sur lattes” en werd enkele weken terug gedégorgeerd. De tijd is een goede bondgenoot als het op het maken van kwaliteitswijn aankomt. Om het fijne karakter van de Brut 2019 te onderstrepen werd gekozen voor een dosering van slechts 3g/l. Dit resulteert in een gastronomische en vineuze bubbel die in de neus brioche en amandel combineert met rijpe appel. De mousse is erg zacht maar mondvullend. Alles komt samen in een elegante finale die bulkt van fraîcheur. Goed voor in totaal 3.700 flessen, waarvan meer dan de helft gereserveerd is voor de topgastronomie.
WIJNLABEL IN LIJN MET DE ARCHITECTUUR
Ook het label is vernieuwend. De gebouwen van het domein zijn van de hand van Belgisch en internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen. “Het beton moet exact die kleur zijn”, waren de woorden van de architect wanneer hij de eerste keer de wijngaard bezocht. Wie de kans had om het domein reeds te bezoeken, weet dat het lijkt alsof de hoeve als het ware uit de grond rijst. Zo werd er ook doordacht naar de kleur en structuur van het nieuwe wijnlabel gekeken. En naar de duurzaamheid. Geen aluminium “coiffe” bovenaan de kurk maar een neklabel als afwerking. Ook hier brengt het domein vernieuwing op de Belgische wijnmarkt.
DUURZAAMHEID
Op Wijndomein Valke Vleug staan de natuur en duurzaamheid centraal. Het beheer van de wijngaard volgt het principe van regeneratieve of herstellende landbouw. Een duurzame vorm waarbij de natuur zichzelf geleidelijk herstelt. Het focust op een rijk bodemleven en biodiversiteit: niet ploegen, inzaaien van bloemenweides, grazende schapen, stimuleren van een divers ecosysteem, composteren… Hier geen herbiciden of pesticiden, de bescherming van de wijngaard gebeurt natuurlijk. Ze willen kunnen spelen met alle elementen, want dat is de essentie van het wijn maken.
BELGISCHE WIJN IN OPMARS : België is intussen uitgegroeid tot een belangrijk cool climate land. Met het Belgisch klimaat bevinden we ons net op de grens om wijn te maken, maar wie erin slaagt creëert enkele strelingen voor de tong. Daarnaast wil de consument ook bewuster drinken. Minder, maar van een hogere kwaliteit, en daar verdienen cool climate wijnen ook hun plek dankzij hun lager alcoholgehalte.
De Valke Vleug Brut is enkel beschikbaar via vinetiq.eu aan € 24,95.