Pét-nat – de nu algemeen aanvaarde afkorting voor “pétillant naturel” – is een stijl van mousserende wijn met diepe historische wortels. Het is de oudste methode om mousserende wijn te maken, die dateert van vóór Champagne, vandaar de alternatieve naam: méthode ancestrale. Meegaand met de trend van de natuurlijke wijnbeweging, begint deze zacht verfrissende, vaak wazige bubbelwijn overal zijn stempel op wijnkaarten te drukken. Een nieuwe hype in wijnland dus, hype waaraan Delhaize als belangrijke wijnpartner in de grootwarenhuissector graag meebouwt.
Pét-nat als stijl is in de afgelopen 10 jaar nieuw leven ingeblazen en profiteert van de (her)opkomst van natuurlijke wijn. In tegenstelling tot champagne, die twee gistingen ondergaat, waarvan de tweede in de fles plaatsvindt om het bruisen te creëren, houdt de voorouderlijke methode in dat de wijn wordt gebotteld voordat deze zijn eerste gisting voltooit. Het proces gaat verder in de fles en vangt de resulterende CO2 op om een sprankelende wijn te produceren. Er is geen dosering zoals in traditionele mousserende wijnen, waar de toevoeging van suiker na de tweede gisting de uiteindelijke zoetheid te bepaalt.
De meeste pét-nats worden trouwens gebotteld met een eenvoudige kroonkurk, zoals je zou zien op een flesje bier of frisdrank – al zie je er af en toe ook een met kurk. De prijs voor een pét-nat is doorgaans ook een stuk toegankelijker in vergelijking met champagne.
Er is geen officiële definitie of wettelijke status voor pétillant-natuurwijnen – het is een informeel label. Pét-nat kan gemaakt worden van elke druivensoort, in elke regio van elk land ter wereld – hoewel er een handvol appellaties in Frankrijk zijn waar deze stijl van wijnmaken de norm is: Limoux’s Blanquette Méthode Ancestrale, Gaillac’s Méthode Gaillacoise, Bugey-Cerdon in de Alpen en de Clairette de Die Tradition van de Rhône zijn pét-nats in alles behalve naam, met elk hun eigen unieke erfgoed, voorschriften en smaken.
Aromatische witte variëteiten zoals Riesling en Muscat doen het goed in pét-nats, evenals druiven die een goede zuurgraad aan de wijn geven, maar sappige rode druiven zoals Gamay kunnen ook fantastisch werken.
Afhankelijk van de keuze van de producent kan dit resulteren in rijke, complexe wijnen of wijnen met een fruitige, jeugdige en verfrissende aantrekkingskracht, altijd met een zachte, delicate bubbel, in goed gedoseerde exemplaren.
De basiswijn kan rood, wit of rosé zijn, en de uiteindelijke wijn is altijd licht koolzuurhoudend, wat het moeilijk maakt om elke wijn te classificeren of we te maken hebben met een licht mousserende rode, witte of rosé wijn, of dat we in feite te maken hebben met een lichtere, minder complexe mousserende wijn dan die geproduceerd door de klassieke champagne methode. Pet-Nat is een wijn met unieke kenmerken, zeer gastronomisch maar tegelijkertijd makkelijk drinkbaar door het lage alcoholpercentage.
PETJE AF
Op de kaart in de hipste restaurants, en nu ook bij Delhaize: pét-nat! Ook wel pétillant-naturel, een schuimwijn gemaakt volgens ‘méthode ancestrale’, waarbij de gisting ìn de fles wordt voltooid. Het resultaat is een troebele wijn met een zachte bubbel die niet achter een kurk, maar een kroonkurk zit.
Delhaize presenteert tijdens dit wijnfestival een Portugese creatie: PétNat Vinho Espumante – Vinho Regional – Lisboa. Deze witte schuimwijn werd gemaakt van het druivenras: arinto. Een selectie van 3 flessen kost tijdens het wijnfestival 19.98€, zijnde 6.66€ per fles. De normale prijs bedraagt 9.98€.
ZONDER ZONDEN
Een andere topper tijdens het wijnfestival is de Caserillo Del Diablo. Casillero Del Diablo, de wijnkelder des duivels, is een absolute favoriet onder ons Belgen. En nu ze voor ‘t eerst een 0% schuimwijn uitbrengen, zijn ze goed op weg om ook zieltjes te winnen bij alcoholmijders.
Casillero del Diablo Sparkling 0% Chili – alcoholvrije witte schuimwijn 75 cl Superplus prijs €13.98 voor 3 flessen.
100% BELGISCH!
Het wijnfestival van Delhaize zet naar goede gewoonte ook een Belgische voltreffer in de kijker. De keuze viel hierbij op Leo Vinum sparkling van een Haspengouws wijnhuis dat o.m. de druivenrassen St Laurent, Cabernet Cortis en Dornfelder verbouwt. Santé en schollekes, want met deze limited edition bubbel van Leo Vinum klink je 100% Belgisch! Deze 100% souvignier gris komt recht van de Limburgse wijngaarden en wordt voor Delhaize gebotteld.
Leo Vinum Sparkling – witte schuimwijn – druivenras: souvignier gris – Brut. Superplus prijs tijdens het festival 33.98€ voor drie flessen, normale prijs €16.99.
Pink Flamingo
Los van deze specialiteiten hebben de wijn experts bij Delhaize oog voor ‘specials’ waarbij ze hun klanten een breed smaakpalet kunnen aanbieden. De Pink Flamingo, Naturae en Rollan de By horen beslist in dit rijtje thuis en kunnen tijdens het wijnfestival eveneens aan voordelige voorwaarden worden aangekocht. Rollan de By is een Clairet uit de regio Bordeaux met een intense rode kleur, fruitig en soepel, met stevig karakter, zachte tannines en leuk aromatisch. Een wijn een ietsje steviger dan een gewone rosé en mooie lange afdronk. 12.5% alc vol.
Pink Flamingo, geteeld op de zandgronden van de Camargue is een zorgvuldige selectie van de Têtes de Cuvée van de Grands Domaines du Littoral. Een leuke en gezellige biowijn, 12% alc vol.
Naturae is een vin orange, eveneens een biologische wijn gevinifieerd zonder toevoeging van sulfieten. Mooie hints van agrumes en brioche, intens en fruitig. 13% alc vol.