8 kerken in Nederlandse hoofdstad voor creatieve reizigers

Slapen bij Bunk en dansen in… Paradijs!

Hoewel elk gebedshuis per definitie apart staat en met speciale eerbied wordt bekeken, is de gedurfde cultuur van de Nederlanders ongeëvenaard als het gaat om het heroveren van oude religieuze gebouwen om te experimenteren met nieuwe vormen van heiligheid. In een land waar 70% van de bevolking niet-religieus is, is maar liefst een vijfde van alle nationale kerken omgebouwd tot hotels, musea, restaurants en zelfs nachtclubs.

Deze 6 kerken in Amsterdam bieden discipelen van verwondering en reislust een gezegend unieke ervaring. Allelujah!

– Bunk: In de opkomende wijk Amsterdam Noord is de voormalige St. Rita’s kerk omgetoverd tot een luxe hostel, design hotel en kunstenaarsresidentie. Een ontmoetingsplaats voor lokale en internationale kunstenaars, ontwerpers en startuppers, Bunk herdefinieert gastvrijheid in de naam van gedeelde verwondering en creativiteit. De eigen opnamestudio is gratis te gebruiken voor gasten en er vinden vaak niche-muziekevenementen plaats.

– Club Paradiso: de tempel van live muziek in de wijk Grachtengordel aan de Weteringschansstraat is een tot nachtclub omgebouwde kerk, een symbool van de hippie-tegencultuur en rockmuziek uit de jaren 70, waar internationaal bekende artiesten optraden, in de eerste plaats de Rolling Stones.

– Museum Ons’ Lieve Heer op Solder: opgericht in 1663, de Kerk van Ons’ Lieve Heer op Solder was een geheime plaats van aanbidding uitgehouwen uit de zolder van een privéwoning op nr. 38-40 van de Oudezijds Voorburgwal. De vervolging van het katholicisme in Nederland in de 17e eeuw droeg bij tot gedurfde architectonische ontwerpen zoals de vele ‘schuilkerken’ die de hoofdstad rijk is en waarin katholieken en andere religieuze dissidenten hun erediensten hielden. Het werd in 1888 omgebouwd tot een museum (waarmee het het op één na oudste museum van de stad is).

– De Oude Kerk is Amsterdams oudste gebouw en nieuwste kunstinstelling (sinds 2012). In de huidige rosse buurt op nr. 29 van het Begijnhof is de Oude Kerk nu een cross-historisch museum waarin erfgoed en hedendaagse kunst samensmelten. Twee keer per jaar maken nationale en internationale kunstenaars grootschalig nieuw werk dat hier maar één keer te zien is. Ook vinden er zowel sacrale als jazzmuziek evenementen plaats.

– Nieuwe Kerk. De Nieuwe Kerk, een van de oudste en meest indrukwekkende historische monumenten van Amsterdam, is een plaats van ‘inspiratie, herinnering en viering’ op de Dam, het hart van Amsterdam. Het staat al decennialang bekend om zijn spraakmakende tentoonstellingen van hedendaagse kunst, fotografie en inspirerende personen en culturen. Een jaarlijks hoogtepunt is de World Press Photo tentoonstelling.

– Chassé Dance Studios. Chassékerk is de bijnaam van de voormalige rooms-katholieke kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. In 2014 werd het omgetoverd tot een cultureel centrum waar mensen “elkaar weer kunnen ontmoeten”, met een focus op dans en theater. Het omvat ook een hotel en een restaurant.

Bunk: 2 kerken, 200 kamers, 20.000 verdiepingen. Bunk, gevestigd in twee voormalige kerken in Amsterdam en Utrecht, slaat een brug tussen designhotel, luxe hostel en kunstresidentie. In naam van creativiteit en inclusiviteit wil Bunk gastvrijheid herdefiniëren door ruimtes te creëren ‘for sharing Wonder’. Binnen Bunk worden maandelijks gratis muziek- en kunstevenementen georganiseerd voor gasten en de lokale gemeenschap. Creatieve mensen kunnen altijd gebruik maken van Bunk Amsterdam’s opnamestudio of zich aanmelden voor het artist-in-residence programma.

Bunk Amsterdam – Hagedoornplein 2, 1031 BV Amsterdam (NL) – bunkhotels.com/amsterdam