“Noir” : in volle groei: I-spade en Slooooow Foooood

Twee Brusselse ondernemers creëren een korte keten project om zo de Brusselse rand, een veld en bos in Sint-Genesius-Rode en de stad, restaurant Noir in Elsene, met elkaar te verbinden en te bevoorraden. Pierre Barbieux en Nassim Khabazi, Brusselse ondernemers en restaurantuitbaters, stellen « Noir in volle groei » voor. In deze unieke « Rode movie » verenigen de 2 hoofdrolspelers zich in een vernieuwend project met een duurzame kijk op het ondernemerschap.

Om volop te begrijpen waarover « Noir, in volle groei » juist gaat is het best je paar botten boven te halen en klaar te zijn om het veld op te gaan ; geen swipen over een scherm maar met de handen woelen door de aarde. Nassim en Pierre hebben namelijk de iPad ingeruild voor de i-Spade. Deze succesvolle restaurantuitbaters hebben hun carrière een volledige ommekeer gegeven om te ervaren wat de aarde ons aan kennis kan geven ; zonder hightech snufjes terug naar de essentie.

Pierre en Nassim hebben eerder al mogen proeven van het succes. Voor ze elkaar leerden kennen had de autodidact Pierre Barbieux al een eerste professionele triomf beet bij een start up in de reissector. Samen met Nassim Khabazi, antropoloog van opleiding (ULB), keerden ze de Brusselse gastronomie ondersteboven door keer op keer baanbrekende zaken te openen : de metamorfose van L’Amour Fou tot een burgerrestaurant, in een periode wanneer burgers nog synoniem waren met fast-food (2010); een eerste authentiek Ethiopisch restaurant (Kokob) (2005) : Een ginbar (De Haus), nog voor de drank steevast op elke menukaart te vinden was (2014). De twee vrienden voelden op een bepaald moment aan dat ze op het einde van deze avonturen waren beland en dat het tijd werd om terug te koppelen naar de basis van wat hen bezig hield. Win- en pizzabar Noir is hun recentste creatie.

Kentering

Pierre ontdekt een passie voor agro-ecologie en werkt als vrijwilliger voor een bio tuinbouw coöperatief (Agricovert) in Waals-Brabant. Maar daar blijft het niet bij ; hij volgt eveneens opleidingen binnen de agroforestry bij enkele internationaal hoog aangeschreven deskundigen zoals Martin Crawford1 en Ernst Gotsch2 en vervolledigt zijn vorming binnen de agro-ecologie op verschillende plaatsen. Gesteund door landbouwers, universiteiten en sectorspecialisten koopt hij in 2015 een stuk grond op een heuvel in de gemeente Sint-Genesius-Rode, op enkele kilometers van Brussel vandaan. Het project wordt verder uitgewerkt en neemt de vorm aan van een polycultuur in meerdere niveau’s van zowel fruit als groenten. Het werk zal verschillende teeltvormen omvatten.

In het ecosysteem bedacht door Pierre Barbieux speelt de boom een centrale rol : « De boom is essentieel in ons project. Deze brengt biodiversiteit, strijdt tegen erosie, bevrucht, draagt fruit en helpt mee aan de creatie van teelgrond en de ontwikkeling van een myceliumnetwerk. » Nassim geraakt spoedig ook in de ban van het project. Hij voegt er nog een persoonlijk element aan toe, een droom die hij eindelijk werkelijkheid ziet worden : de bijenteelt. Nassim zal zijn passie voor bijen een plek geven in het ecosysteem dat ze samen hebben ontwikkeld. Het wordt al van bij het begin duidelijk dat hun onderneming zich niet enkel op kleine schaal zal richten.

Streefdoelen

Het veld en het aansluitende bos zijn ondertussen vertrouwd terrein voor beide heren. Vanuit hun overtuiging dat het mogelijk is lokaal én op een originele manier te kweken wensen ze middels hun eigen oogst een maximum aan groenten en kruiden te voorzien voor hun eigen wijn- en pizzabar « Noir » en hun ginbar De Haus te bevoorraden met vruchten, bessen en kruiden.

Hun project legt zich ook toe op mineraal-accumulerende planten; De natuurlijke weerstand tegen ziektes, de symbiose of aanvulling tussen verscheidene planten maakt ook deel uit van hun project. Om het gebruik van mechanische, thermische of chemische onkruidverdelgers te vermijden stellen ze het gebruik van een permanente bodembedekker voorop. Ze zullen zich vooral focussen op een selectie van soorten die zowel qua smaak als voedingswaarde interessant zijn en ook vergeten of zeldzame soorten gebruiken

Ideologie en voeding

Naast hun persoonlijke ambitie van het lokaal bevoorraden van hun eigen zaken hopen Nassim en Pierre ook dat hun bijdrage mensen ertoe aanzet na te denken over de voedingsgordel van Brussel. « Vandaag kan de lokale productie Brussel niet volledig bevoorraden. Ons project heeft ook een pedagogische kant, we willen aantonen wat we op lokaal niveau zoal kunnen bereiken, met de korte keten voorop, door scherp te stellen op variëteiten die op lokaal niveau heel goed werken » legt Pierre uit.

De twee ondernemers zijn zich goed bewust van de grote uitdaging die hen te wachten staat wat sensibiliseren betreft. Ze hopen ieder met een aarzelende visie op wat de Brabantse biodiversiteit kan betekenen de ogen te openen over wat dit teweeg kan brengen voor de lokale voedingsgordel. Om dit te bewerkstelligen is voor hen de actieve samenwerking met verschillende partners van groot belang. De samenwerking met oa universitairen moet het hen mogelijk maken om al hun kennis samen te brengen voor het behoud van zeldzamere variëteiten. Ze verkiezen ook een ecosysteem te creëren dat het mogelijk maakt om een evenwichtige ecologische balans te bekomen, en zullen hiervoor ook beroep doen op lokale en onafhankelijke leveranciers voor het zaad van hun planten.

De verkoop van kruiden, fruit en groenten aan andere restaurantuitbaters staat ook in het doelenlijstje van de twee ; alsook de rechtstreekse verkoop via winkels. Ze hebben ook een wekelijkse markt met hun producten voor ogen in hun eigen zaken, in combinatie met wijndegustaties, dit alles in een heel gezellige setting. Daarnaast willen ze graag hun eigen gin merk lanceren met de kruiden, vruchten en planten van hun veld.

Naast een evenwichtige en duurzame commercialisatie van hun productie willen Pierre en Nassim ook graag hun vergaarde kennis delen via opleidingen en voordrachten en oa ook het organiseren van zelfpluk momenten.