Noir: zeg niet zomaar pizzeria, maar wijn- en pizzabar!

De recentste creatie van Pierre Barbieux en Nassim Khabazi, is een wijn- en pizzabar op het Fernand Cocqplein in hartje Elsene. Geen alledaagse restaurant maar letterlijk en figuurlijk een wijn- en pizzabar à la carte met zeer specifieke quasi unieke inrichting die de gasten niet alleen culinair wil verwennen, maar ook een duidelijke boodschap meegeeft. Terug naar de natuur met ingrediënten van de korte keten, vele uit eigen tuin, en natuurwijnen.

Er gaat een doordacht en smaakvol proces vooraf aan de pizza’s, die in een traditionele oven in de wijnbar aan het Fernand Cocqplein worden bereid. Eerste stap, de basis : bloem, tomatensaus en kazen. Ingrediënten waarvan Pierre en Nasim goed begrepen hebben dat ze nergens anders met zoveel knowhow worden gemaakt dan in Zuid-Italië en Sicilië. Vervolgens beleggen ze de verse pizza’s met hetgeen ze met plezier en trots kunnen aanbieden op de kaart, op het ritme van de seizoenen : éénjarige en vaste groenten en kruiden (zoals kaukasische rankspinazie, wilde rucola, boschampignons, verschillende soorten basilicum, diverse oregano, Egyptische ui, daslook,..), geoogst op hun eigen grond op een tiental kilometers van de bar vandaan, net buiten Brussel.

Het interieur is inderdaad uniek met veelvuldig gebruik van natuurlijke elementen zoals kurk. Het was de bedoeling op de muren te bekleden met de schors van de kurkboom, iets wat door de brandweer als onveilig werd beschouwd wegens brandgevaar, hoewel kurk nu net een van de minst brandbare stoffen is die er bestaan, het duo verwijst hierbij naar de bosbranden o.m. in Portugal, waar deze boom de enige is die de felle branden overleeft. Bij het binnenkomen enkele leuke salonnetjes vooraleer je het eigenlijke hart van de zaak betreedt. Deze heeft enkele versmallingen waardoor het geheel de vorm krijgt van een wijnfles. Hier talloze kleine tafeltjes die makkelijk kunnen samen geschoven worden, het is aldus Nasim de bedoeling dat de bar de mensen dichter bij mekaar brengt en nieuwe banden smeedt.

Van “fast and furious” naar “slow and curious”

Ook de bediening is nieuw, zodra je je keuze hebt gemaakt kan je aan de toog je bestelling plaatsen en ook betalen. Zodra je gerechten klaar zijn kan je deze aan de keuken afhalen, de wijn wordt wel aan tafel geserveerd.

Op de kaart een quasi traditioneel assortiment pizza’s met als onbetwistbare uitschieter de marguerita met 2 soorten deeg die voor een leuk smaakverschil zorgen. Ook de 4-kazen zorgt voor een smaakvolle introductie, naast de fontana, parmezaan en mozzarella fiori de latte is er een pas de bleu, een kaas van de Gentse kaasmakerij het Hinkelspel. De Pas de Rouge, eveneens van Het Hinkelspel word in andere bereidingen aangeboden, in deze kaasmakerij staat net als bij Noir, de natuur centraal.

Bij onze proeverij scoorden ook de Nera – mozarella, champignons, truffel, roquette en prosciutto- en de Verdi – tomaat, burrata, parmezaan, gegrilde courgettes, origano, granen , pesto van berenlook en gekonfijte tomaat- meer dan behoorlijk. Fijnproevers die hun pizza een extra smaaktoets willen geven hebben een rijke keuze aan leuke, pittige en verrassende toemaatjes.

Als introductie zijn er diverse gerechten ‘to share’ zoals de bufata, burrata, scamorza uit de oven of een kaas- en charcuterieschotel. De to-share gerechten sluiten trouwens perfect aan bij het algemene concept. Je kan je maaltijd afsluiten met een heerlijk dessert, keuze uit een mouse van zwarte chocolade, een panna cotta met tonkabonen met coulis van wilde myrtilles of een erg lekkere tiramisu.

Bij onze proeverij een leuk assortiment natuurwijnen Les Chineurs van de Vignerons d’Estézargues, Amountanage van Marrenon en een Château Fontaine Fleury van de SC-Vignerons.

Wijn- en pizzabar Noir – Elsensesteenweg 181 – 1050 Elsene

Tel 02-503 0930 – www.noirwinebrar.be

Open van dinsdag tot donderdag van 17 tot 22 uur, op vrijdag en zaterdag tot 22u30.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

exclusief gezellig en leuk interieur

aandacht voor natuurlijke en verse ingrediënten

smaakvolle bereidingen

mooi assortiment natuurwijnen

 

 

.