Simplesmente … Vinho – Douro/2

Quinta do Romeu

XPTO- factor van wijnmaker João Menéres: “ gewoon niets in Romeu is plat, noch het landschap noch het klimaat, noch de mensen … noch de aroma’s!”

De wijngaarden, olijfbomen, kurkeiken en de twee stromen vormen een levende ineengestrengelde mozaïek met veel vogels, eekhoorns, schapen en zwijnen. De heuvels eromheen zijn grandioos, de ruimte is enorm en de hemel goddelijk. De wijnen weerspiegelen dit natuurlijk patrimonium met het robuuste karakter van de Douro, maar ook de elegantie en frisheid die deze unieke plek uitstraalt. De passie zorgt voor een groot respect voor de druif met nadruk op kwaliteit. Ook in de kelder van Quinta do Romeu gebeurt alles met een minimum aan interferentie. De fermentaties van rode wijn worden gemaakt in granietmolens, met inheemse gisten, de hoeveelheden S02 worden sterk verminderd en voor de rijping worden meerdere houtsoorten gebruikt.

Het domein strekt zich uit over duizenden hectaren kurkeikbossen verdeeld over acht gemeenten, telt 120ha olijfbomen en ook 25 ha wijngaarden die zich letterlijk naar het noorden van de Douro wijnstreek richten. De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 300 meter en hebben diverse blootstellingen aan de zon. De teelt gebeurt op leisteenbodems met een overgang naar graniet. Deze regio geniet van een droog klimaat al zijn de dagelijkse en jaarlijkse thermische amplitudes erg verschillend. En alsof deze differentiatie nog niet genoeg was, wordt hier sinds 1997 gewerkt volgens de normen van de biologische landbouw. Het ganse domein van Quinta do Romeu werd volledig biologisch gecertificeerd. Sinds 2012 wordt trouwens geopteerd voor een biodynamiek waardoor de natuur zelf opnieuw aan het werk moet.

Quinta do Romeu behoort tot de familie Meneres die zich in de regio Mirandela vestigde in 1874, waardoor momenteel de vijfde generatie er aan de slag is. Generaties die er ondanks twee wereldoorlogen, de oprichting van de republiek, de revolutie van 1974 en de integratie in de Europese unie in geslaagd zijn om een persistent beheer uit te bouwen en de productie van hun wijngaarden in het relatief verre noorden, te integreren in een moderne mozaïk van culturen. Door de binding met de natuur kunnen ze hun wijnen een eigen karakter meegeven en ze bevrijden van de eentonige uniformiteit van de wereldwijnen.

Op de proeftafel:

Gato 2015: assemblage van Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Cão en Touriga Nacional. Eerste selectie van de trossen tijdens de manuele oogst met extra selectie aan de chai. Zachte persing van de druiven waarna fermentatie met inheemse gist in open lagares (tanks). Rijping van de sappen in cementen cuves.

Robijnrode kleur die in de neus jonge aroma’s van rijp rood fruit oproept, behoorlijk intens, in de mond een leuke volronde aanzet met evenwichtige tannines, toetsen van rijp rood fruit en leuke afdronk.

Reserva 2014: blend van 75% Touriga Nacional, 15% Touriga Franca en 10% Sousão. Selectieve manuele oogst met ontsteling aan de tritafel, spontane fermentatie in lagares na lichte persing met post-fermentale maceratie. Sappen rijpen gedurende12 maand in Oostenrijkse eik, geen filtering bij het bottelen.

In het glas een intense robijnrode kleur. In de neus intense en complex aromatische aroma’s met fijne florale hints deel sinaasappel, deels violet, aardbei, bosvruchten, lichte kruidige accenten en toetsen van toast. In de mond een zachte, zijdeachtige aanzet met fijne structuur en lichte tannines. Bij de lange afdronk komen fruitige accenten aan de oppervlakte samen met subtiele florale hints die zorgen voor een elegante afsluiter.

Reserva wit 2014: assemblage van Gouveio Real, Vinsinho, Arinto, Rabigota en enkele oude rassen. Manuele oogst in kleine boxes, koude maceratie van 48 uur, alcoholische fermentatie in vaten van 500l van Oostenrijkse eik bij 15-20° C gedurende 15 dagen, oudering on lies.

In de neus aroma’s van rijp boomfruit gemengd met tropisch fruit en florale hints, opborrelende subtiele minerale toetsen. In de mond een eerder droge aanzet met licht romig accent, nadien krijgen we leuke fruitige toetsen met subtiele accenten van citrus wat zorgt voor een mooie frisheid, intens en complex bij de afdronk.

 

Quinta do Portal

XPTO-factor van wijnmaker Paulo Coutinho:” de Douro heeft eindeloze mogelijkheden, alles kan worden gedaan en ontwikkeld.”

Hoewel de eerste wijnen gebotteld door Quinta do Portal pas vanaf 1994 zijn, produceert de Mansilha-familie Porto-wijnen uit de 19e eeuw en is nu in de vijfde generatie. De wijngaarden liggen verspreid over vijf boerderijen in de vallei van de Pinhão-rivier en omvatten alle tentoonstellingen, met hoogtes variërend tussen 180 en 600 meter.

De afgelopen jaren heeft de wijnmaker Paulo Coutinho, met verschillende variëteiten, atypische melanges en vele microfermentaties, minder interventionele wijnen gecreëerd, meer natuurlijk en eenvoudig … uniek.

Duradero, Black Pur en de nieuwste Portal Unlocked Editions laten niemand onverschillig.

Op de proeftafel:

Colhaita: assemblage van 20% Gouveio, 25% Malvesia Fina, 45% Vinsinho en 10% Moscatel. Manuele oogst in kleine boxes met een rendement van 5.5 ton/ha. De alcoholische fermentatie gebeurt in inox bij  14-16° C, de fermrntatie vindt plaats in roestvrijstalen cuves om de frisheid optimaal te behouden en zorgt voor een wijn van 13.2% alc. vol. In de mond leuke aroma’s van citrus, wit fruit en witte bloesems. In de mond voegen zich hierbij accenten van tropisch fruit met mooie frisse afdronk.

Reserva 2015: assemblage van 45% Touriga Nacional, 40% Tinta Roriz en 15% Touriga Franca, manuele oogst met rendement van 5 ton/ha. Alcoholische fermentatie in stainless cuves waarna maceratie van 24 uur, de rijping gebeurt in nieuwe en gebruikte Franse eiken vaten en duurt 9 maand wat zorgt voor een wijn met maar liefst 14.5% alc vol.

In de mond ontdekten we aroma’s van rijp rood fruit met subtiele florale toetsen en bieden een harmonieuze aciditeit mede door de rijping op hout. De fijne aciditeit komt ook in de mond tot uiting, hier toont de wijn zich eveneens fruitig en volrond en zorgt voor een lange en complexe maar aangename afdronk.

Frontaria (Mural Branco) 2016: blend van 40% Vinsinho, 30% Gouveio en 30% Malvesia Fina, manuele oogst met rendement van 5 ton/ha. De fermentatie in stainless cuves gebeurt bij  14-16° C, de rijping gebeurt voor 90% van de sappen in stainless cuves en 10% in barrels waarbij de sappen op lies rijpen om meer complexiteit aan de wijn te geven en zijn frisheid te bewaren. Wijn met 13% alc vol en 5.6 g/l aciditeit.

In de neus komen een aantal mooie intense aroma’s van rijp wit fruit tot ontplooiing ondersteund door delicate en subtiele hints van abrikoos en perzik met leuke accenten van passievruchten. In de mond een crispy aanzet met goede aciditeit, elegante mineraliteit, jeugdige toetsen, een mooie wijn met lange frisse afdronk.

quinta-do-portal-1271

Quinta do Pôpa

XPTO-factor van wijnmaker Stéphane Ferreire: Quinta do Pôpa, wijnen als eerbetoon.

Deze quinta is de realisatie van een droom die de vader van Francesco Ferreira, bijgenaamd Pôpa levenslang met zich meedroeg. Een droom om een ‘klein stukje Douro’ te bezitten en te exploiteren. Francisco slaagde erin om de droom van Pôpa tot een dagelijkse realiteit te transformeren en figuurlijk de imposante stroom voor een stukje te bedwingen.

Vandaag voeren zijn kinderen Stéphane en Vanessa Ferreira het bevel over Quinta do Pôpa, met als doel het produceren van kwaliteitswijnen als een eerbetoon. Dit familieproject werd van in het begin gesponsord door wijnmaker Luís Pato en bouwt verder met de steun van oenoloog  João Menezes.

Bij de productie en rijping van de wijn worden de meest geavanceerde technieken met preciesheid gecombineerd met eeuwenlange rigoureuze traditie – 70% van de wijnen wordt nog steeds geproduceerd via de traditionele voettrapmethode. In deze Quinta worden de mogelijkheden van de Douro-percelen maximaal verkend, sommige oogsten komen uit wijngaarden van meer dan 80 jaar oud, die figuurlijk groeien op het spiegelbeeld van de Douro- rivier. “Een droom die verder gaat, een droom die overleeft …” (Opa do Pôpa).

Op de proeftafel:

Contos da terra- tribute to Douro wit: assemblage van traditionele wijnrassen uit de regio, een jeugdige en fruitige wijn met subtiele hints van appel die tegelijk modern en karakteristiek overtuigt.

Tribute to Pôpa familie: rosé: aangemaakt met druiven afkomstig uit koelere en erg vochtige regio’s, fris licht aromatisch maar toch een mooie kleur en aangenaam fruitig, rood: zorgvuldige selectie van de trossen in de wijngaard en 2de selectie aan de chai van typische Douro-rassen, mooie volrode kleur met volronde aanzet, fris, mooie aciditeit en fruitigheid, met leuke elegante en evenwichtige afdronk.

Pôpa Black edition tinto 2014: selectie van de beste druiven die na persing een vinificatie ondergaan in granieten kuipen. Nadien rijpen de sappen in eiken vaten. De mooie kleur in het glas, geeft in de neus mooie fruitige aroma’s van rijp rood en zwart fruit. In de mond een uitstekende ervaring met stevige en volronde aanzet met elegante hints, mooi fruit en gezellig complex. Absolute bewaarwijn.

Trilogie in rood: Pôpa TN: een 100% Touriga Nacional die vrijmoedig alle geheimen en bijzonderheden van deze druif prijsgeeft, een leuke en krachtige wijn met mooie afdronk;  Pôpa TR: een 100% Tinta Roriz aangemaakt met een uitzonderlijke selectie druiven, stevige aanzet met mooie fruitige aroma’s, mooi evenwichtig met een leuke aciditeit en subtiele tannines, heerlijke afdronk; Pôpa VV: een unieke selectie van minstens een 20-tal druivenrassen, zonde uitzondering afkomstig uit wijngaarden van minimaal 80 jaar oud. Uniek samenspel van aroma’s in de neus, in de mond een volronde en krachtige aanzet met complexe hints en subtiele toetsen van cacao, tabak en koffie, evenwicht en elegant en zeer aangename afdronk.