De AOC Chinon wordt gedomineerd door het kasteel in de wijngaarden tussen Loire en Vienne, en staat bekend voor haar karaktervolle wijnen, die de tijd en de stevigste gerechten overstijgen. De Chinon kan echter ook joviaal zijn in haar jeugdigheid, fruitig en bekoorlijk; zo onder andere de zogenaamde kiezelwijnen van de oevers van de Vienne. Met meer dan 2.400 ha beschikt deze appellation over drie belangrijke soorten grond: de rivierterrassen, de kalkheuvels (de bekende gele kalktuf) en de kleiplateaus bestaande uit keien en zand. Hun gemene deler: een eerder zacht klimaat, met Atlantische invloeden, en vooral het menselijke weefsel. Wijnen zijn in deze streek reeds lange tijd aanwezig. Had Rabelais het al niet over het, al dan niet rijkelijke, verbruik ervan door Gargantua en Pantagruel? Het smakenpallet van de rode Chinonwijnen is behoorlijk uitgebreid. Toch wordt het algemene profiel gedomineerd door zwarte vruchten en kruiden (kruidnagel, peper, kaneel).
Les Silices 2009 – Domaine du Val Brun van Eric Charruau is weliswaar een Saumur-Champigny. Dit domein behoort nagenoeg 300 jaar aan de familie, meer precies sinds 1772. De opeenvolgende generaties hebben permanent oog gehad voor de verbetering van de vinificatietechnieken en betere exploitatie van de wijngaarden die zich over 30 ha uitstrekken, 28 ha Cabernet Franc en 2 ha Chenin blanc. Het natuurlijk evenwicht van de gronden is belangrijk derhalve wordt de biodiversieit van het ecosysteem nagestreefd, systeem dat uiteindelijk een betere kwaliteit van druiven oplevert waarin de eigenheid van de terroir wordt weergevonden.
Les Silices bestaat uit 100% Cabernet Franc met ranken van gemiddeld 30 jaar die geteeld worden op gronden uit het Senonien met zanderige ondergrond en rijke argile sedimenten uit de slibafzettingen van de Loire. De vinificatie gebeurt via een koude maceratie en prefermentatie van 72 uur, gevoeld door een cuvaison van 10 tot 12 dagen onder een gecontroleerde temperatuur van 23°C. De eerste dagen is er een remontage waarna selecties van het sap gebeuren. De rijping van de sappen gebeurt in inoxvaten met micro-oxydatie tussen de alcoholische en malolactische fermentatie, met botteling in de lente.
Het resultaat is een frisse, fruitige wijn met genereuze, soepele tannines die in de mond zorgen voor de nodige finesse en harmonie. Wordt best bij een keldertemperatuur van 13-14° C gedronken.