Vier rode wijnen uit de Loire die de Indian Summer nog aangenamer maken

Weinig wijnstreken ter wereld kunnen een dergelijk uitgebreid wijnpallet voorleggen als de Loire: droge witte wijnen, likeurwijnen, rosé, schuimwijnen, rode wijn, … niets ontbreekt in de Loire!

Nog schitterender is het gevarieerde aanbod aan rode wijnen, gaande van de meest soepele tot de meest karaktervolle wijn. De Loire is een geologisch duizendblad, onderhevig aan subtiele klimaatverschillen. De blootstelling aan het weer speelt dan ook een cruciale rol in deze noordelijke wijngaarden die men nog als noordelijk kan bestempelen. Net door dit microklimaat beschikt de Loire over een ruim aanbod aan krachtige rode wijnen, maar ook het gamma luchtige wijnen is verrassend en aangenaam. Fris geschonken (op ongeveer 14°), zorgen zij voor een perfecte zomerse dag – of zelfs voor de perfecte Indian Summer, de zachte nazomer die voorspeld wordt.

Grasduinend in de regio, een selectie van vier oorsprongsbenamingen, Appellations d’Origine, vier wijnen die u het water in de mond brengen en perfect passen bij de definitie ‘Indian Summer’. Bovendien vormen ze ook een perfect huwelijk met wat bij Belgen o zo zeer in de smaak valt: wit, maar ook rood vlees (op de barbecue, bijvoorbeeld), entrecôte, eend, konijn, zachte kazen, jonge geitenkazen, … Te veel om op te noemen. Zonder het aperitief met vrienden te vergeten, een boterham, rillette of hoofdvlees. Deze vier musketiers uit de Loire hebben een gemene deler: de Cabernet Franc, of Breton, die telkens overheerst.  De nobele druivensoort, familie van de Carmenets, vind je vooral terug in Bordeaux. Ze is echter al sinds 1152 aanwezig in de Loire!

Als modelmusketiers opteerden we voor Les Silices 2009, Saumur Champigny van Domaine du Val Brun, Domaine du Clos Pichard 2013 – Saint-Nicolas de Bourgeuil, Domaine Filiatreau en Château de Tigné – Terres Chaudes – AOC Anjou Rouge.