50 jaar na de eerste editie van het meest prestigieuze sommelierkampioenschap ter wereld in Brussel (1969), vindt de wedstrijd van “Best Sommelier of the World” opnieuw plaats in België. Meer dan 65 sommeliers uit 62 landen strijden tussen 11 en 15 maart 2019 in Antwerpen voor de titel van beste sommelier ter wereld.
De Antwerpse Elisabethzaal is het decor voor de 16de editie van de meest prestigieuze sommelierwedstrijd ter wereld, de “A.S.I. Best Sommelier of the World”. Dit unieke driejaarlijkse kampioenschap is een initiatief van de A.S.I. (Association de la Sommellerie Internationale) dat in 2019 georganiseerd wordt in Antwerpen, in nauwe samenwerking met de Belgische Sommeliersgilde, onder het voorzitterschap van Antwerpenaar William Wouters. Drie jaar na de laatste editie in het Argentijnse Mendoza, komt deze wedstrijd dus opnieuw naar Europa. De allereerste editie van de wedstrijd vond plaats in Brussel in 1969.
Voor de editie 2019 stelden twee steden zich kandidaat, nl Bordeaux en Antwerpen. Verrassend genoeg haalde Antwerpen het van Bordeaux, het Antwerpse programma bleek heel wat veelbelovender en professioneler dan dit van Bordeaux. De keuze van Antwerpen als gaststad is dan ook een zeer logische beslissing aldus de Argentijnse voorzitter Andres Rosberg. “Antwerpen is een hele belangrijke haven voor de invoer van wijnen uit de hele wereld. Daarenboven staan Belgen bekend als grote wijnliefhebbers en -kenners. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat wij de wedstrijd, 50 jaar na de eerste editie, opnieuw naar België wisten te halen” vult William Wouters aan.
In maart 2019 nemen in totaal 65 sommeliers deel aan de wedstrijd, die start met de kwartfinale op 11 maart en de grote finale op vrijdag 15 maart. Tijdens die finale leveren de drie beste sommeliers de ultieme strijd voor de meest prestigieuze titel ter wereld binnen het vak. 62 landen vaardigen elk hun kandidaat af. De groep wordt vervolledigd door de drie winnaars van de continentale kampioenschappen in Europa, Afrika, Azië-Oceanië en Amerika. De wedstrijd in Antwerpen wordt live opgenomen zodat de toeschouwers – de Elisabethzaal beschikt in totaal over 2000 plaatsen – de finale kunnen volgen op groot scherm. De beelden zullen verder ook via het web gestreamd worden.
De nieuwe editie van dit internationale concours is tevens ook een perfecte gelegenheid om niet alleen professionals maar ook het grote publiek te tonen hoe het beroep van sommelier doorheen de jaren enorm geëvolueerd is. “Vandaag gaat het over veel meer dan enkel wijn inschenken. Een sommelier moet niet alleen over een zeer uitgebreide kennis beschikken over een wijnwereld die nooit stil staat, hij moet ook andere dranken zoals bier, waters, distillaten, thee, koffie, saké…perfect beheersen. Voorts moet hij of zij ook talent hebben voor menselijke relaties, over een grote sociale intelligentie beschikken, maar eveneens goed kunnen omgaan met economische criteria zoals een efficiënt beheer van de voorraad” aldus William Wouters.
Voor de Argentijn Andres Rosberg, de voorzitter van de A.S.I. “kunnen de wijnkennis en de handelspraktijken worden opgedaan in gespecialiseerde scholen maar blijft de ervaring voor een deel berusten op een informeel proces, die wordt aangeleerd door de praktijk. Deze realiteit schept een duidelijke nood voor continue opleidingen, om de persoonlijke ervaringen te consolideren dankzij een rationele aanpak, en dit is juist wat de A.S.I. mogelijk maakt door haar verschillende activiteiten”.