Joost Deurloo is Nederlands kampioen Oestersteken

Maandag 17 september vond aan de vooravond van de opening van een nieuw oesterseizoen in Brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse voor de zesde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken plaats. Van de negen aangemelde deelnemers, werd uiteindelijk na verschillende rondes Joost Deurloo van restaurant BRU 17 uit Bruinisse Nederlands Kampioen van het Premier Kampioenschap Oestersteken. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 29 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival plaatsvindt. De officiële opening van het Belgisch- Nederlands oesterseizoen vindt in Yerseke plaats.

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit de voorzitter van de jury, notaris te Zierikzee de heer Robert Zonnevylle, Jonkheer Rob Boddaert (bekend van het TV-programma “Hoe heurt het eigenlijk?” van Jort Kelder) en Bram Verwijs van Krijn Verwijs Yerseke B.V., kwam Joost Deurloo van restaurant BRU17 uiteindelijk als winnaar uit de bus. De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

De negen Nederlandse kandidaten moesten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 30 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. Maikel Claassens, adjunct directeur van de middelbare hotelschool “De Rooi Pannen” te Tilburg, fungeerde deze zonnige middag als spreekstalmeester. De tweede en derde plaats werden ingenomen door Jeroen Hoep van Petit Kitchen & Bar en Corné van Dijke De Vluchthaven. Op zaterdag 29 september zal Joost Deurloo Nederland vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 64ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van overheerlijke oesterhapjes van ondermeer restaurant BRU17 uit Bruinisse, Michael van der Kroft van een nog geheim te openen restaurant in Rotterdam en gastheer DP Arkenbout van restaurant De Vluchthaven ook uit Bruinisse. De avond werd muzikaal omlijst door de Frans Schnawel.

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste acht jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 64ste keer en heeft daarmee de grootste prestige..