Innovatie stroomt in onze wijnen! De saga van Domaines Auriol wordt vanaf het begin gekenmerkt door een vernieuwende benadering die de mens en zijn omgeving respecteert in overeenstemming met de waarden van het gezin. Jean Vialade, de Occitaanse patriarch, de “Leeuw van de Corbières” was de pionier van de “Bio Occitaans” in de jaren 1970.
Met het project 2019, “ecologische transitie”, zet Domaines Auriol een nieuwe stap door de partnerproducenten de overgang naar “BIO” wijnbouw aan te bieden. Het is een ethische benadering waarbij de wijnbouwer wordt geïdentificeerd op elk van de flessen in biologische conversie.
Claude Vialade riep in de jaren 2000 Domaines Auriol in het leven, bevorderde van meet af aan een innovatieve aanpak die respect opbracht voor de natuur en het gezin. Zijn vader Jean Vialade was de pionier van de “Bio Occitaans” in de 70-er jaren. Dit regionaal DNA met een humanistische en globalistische visie verklaart de avant-gardistische benadering, de bereidheid om in te spelen op de zorgen van de consument, te anticiperen op trends en het herkennen van de regio.
“De Occitaanse aarde is een ruimte waar de natuur soeverein is en waar mensen graag vrij leven”.
Jordi Salvagnac, een van de tweeling, belichaamt de nieuwe generatie. Opgeleid om het bedrijf te managen en te ontwikkelen door middel van eigen innovatieassen, sublimeert hij het werk van Claude, investeert in continuïteit en brengt hulde aan zijn grootvader met de creatie van het wijnoogstjaar “Le Lion de Cicéron”, hij zet aan tot innovatie met “Les Belles du Sud”, een verbazingwekkend duo van druivenrassen.
Het ecologische overgangscontract 2019.
Aan producenten-partners wordt de overgang naar “BIO” wijnbouw aangeboden. Deze ecologische afwisseling komt tegemoet aan de essentiële eisen van de consument. De aanpak is ethisch, op elk van de flessen in biologische conversie wordt de wijnbouwer geïdentificeerd. De consument maakt dus een vrijwillige keuze voor duurzame landbouw en ondersteunt actief de wijnbouwers die zich hiervoor inzetten.
Kiezen en consumeren betekent een wijnbouwer helpen bij de overgang naar biologische landbouw, ondersteunt zijn keuze en creëert een keten van solidariteit, transparantie en ethiek.
Jean Vialade de leeuw van de Corbières! Jean is een Occitaan, een globalist in hart en nieren, een uitmuntende wijnbouwer, een visionair, die “ORGANIC” wijnbouw promoot vanaf de jaren 1970. Als charismatisch leider van de Occitaanse beweging en wijnbouwer drukt hij zijn stempel op de lokale geschiedenis met relevante analyses en gezond boerenverstand. Voor sommigen een biologische intellectueel, de pers bestempelde Jeannot als “de Leeuw van de Corbières”.
De tuin van zeldzame wijnstokken
10 hectare van het Château de Cicéron werden specifiek voor dit project geselecteerd. Dit met de hulp van meerdere beroepsorganisaties die eveneens in het onderzoek investeerden, en met de steun van de toezichthoudende overheden.
Door vrijwillig de beperkingen van de Beschermde Oorsprongsbenaming ter zijde te schuiven, is Domaines Auriol afgeweken van de regels en tradities, beslissing die werd ingegeven opdat enkel het meest geschikte druivenras voor de specifieke terroir werd geselecteerd. Dit met als enig doel een optimaal evenwicht te vinden tussen de wijnstok, de bodem en het klimaat. Door de klonen, onderstammen en druivensoorten aan te passen aan elk bodemtype, brengt men de trossen tot volle wasdom met een homeopathische dosis water, nadrukkelijk in het voorjaar, op het moment van de overgang van bloem naar fruit.
Geplant in steen, op een terras, beschermd door het struikgewas en de omliggende heuvels, vormen 4 druivensoorten de wijngaard: Cabernet-Franc, Marselan, Albarino en Verdejo. Verdejo is dit jaar toegetreden tot de Franse druivenrassen onder impuls van het experiment dat in Ciceron is uitgevoerd – en succesvol was. De Albarino werd in Frankrijk aangeplant als een Europees experimenteel protocol.
In Memoriam
De Corbières, een land met eeuwenlange wijngeschiedenis, presenteert de collectie “In Memoriam”, collectie die een eerbetoon vormt voor vele generaties wijnbouwers die zich inzetten voor hun levenskunst en hun waarden, o.m. de vrijheid.
Ciceron vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd (1e eeuw), nadien ontwikkelde het landgoed zich onder de zeer katholieke benedictijnenabdij van Lagrasse (13e en 14e eeuw). Ciceron ontdeed zich tijdens de Franse Revolutie (1789) van elke voogdij om nieuwe adelbrieven in de wijnbouw te verwerven met de familie Saulnier-Blache (1970). Het was in de jaren 2000 dat Claude Vialade de experimentele en oeno-toeristische dimensie van de wijngaard promootte en een internationale erkenning afdwong.
In Memoriam, gemaakt door Jordi, steunt eveneens op dit eeuwenoude verhaal en stuwt het landgoed naar de hoogste treden van notoriteit, door de bestendige eis voor kwalitatieve producten die de presentatie van de nieuwe cuvée kenmerken.