Belgisch wijndomein Valke Vleug

Na vier jaar van planten en bouwen opent Wijndomein Valke Vleug in Liezele bij Puurs-Sint-Amands haar deuren. De hedendaagse wijnhoeve is ontworpen door internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen. De online wijnboetiek Vinetiq, die gespecialiseerd is in cool climate wijnen, vindt er haar thuis én brengt in het voorjaar van 2020 ook de eerste eigen wijnen van het domein op de markt.

JONGENSDROOM : Wanneer ondernemer Jan Van Lancker in 2016 tussen Mechelen, Antwerpen en Brussel een vervallen hoeve op de kop tikt, heeft hij nog geen plan. “Valke Vleug wordt geboren wanneer ik toevallig Pieter Raeymaekers tegen het lijf loop die de jongensdroom heeft om zelf wijn te maken”, vertelt Van Lancker. “De naam vond ik terug op een oud kadasterplan en verwijst naar het oorspronkelijk terroir.” Samen met wijnhandelaar Johan Stoffels lanceren Jan en Pieter meteen ook Vinetiq, de eerste online wijnboetiek van België, gespecialiseerd in cool climate wijnen. De droom van Vinetiq wordt echt werkelijkheid als Vincent Van Duysen hun thuis tekent.

VLAAMSE ASPERGEBOERDERIJ HERTEKEND : De oude aspergevelden achter de hoeve maakten plaats voor een wijngaard met 17.000 wijnstokken. De fundamentele aspecten van een Vlaamse boerderij en het concept van een vierkantshoeve werden als uitgangspunt behouden. Hij kiest voor sobere volumes, opgebouwd uit aardse materialen die de wijngaarden weerspiegelen.

Voor Vincent Van Duysen is het de eerste keer dat hij een wijndomein tekent. Hij vertrekt daarbij vanuit de bodem en laat het terroir spreken. De architect verklaart zijn ontwerp: “Toen ik hier de eerste keer kwam, sprak het aardse aspect mij meteen aan. Ik wilde die Vlaamse traditie respecteren, maar wel op een hedendaagse manier. Beton in een bruingrijze kleur is de basis, het fundament van de gebouwen. Het donker hout is een verwijzing naar de structuren in houten schuren. Mijn aandacht gaat uit naar een puurheid in esthethiek.”

BELGISCHE EXPERTS VERZAMELD

Valke Vleug is een uniek project voor België. Van Lancker kiest niet alleen voor een Belgische prijswinnende architect, maar selecteert ook enkele andere opvallende experts. Zo maakt diamantair Daniel De Belder eigenhandig monolithische tafels en houten objecten die passen bij het donkere dakgebinte en het interieur van Van Duysen. Kunstwerken voor de wijnhoeve koos Van Lancker zelf in de galerij van Axel Vervoordt. De gekozen stukken getuigen van een kracht en pure schoonheid die de architectuur ondersteunen.

ESTHETIEK & BELEVING IN DE WIJNGAARD : Het wijndomein biedt naast wijn ook een goedgevulde agenda: proeverijen en rondleidingen, culinaire Chef’s Tables met o.a. Kobe Desramaults, maar ook muzikale avonden zoals het voorbije Vinetiq Live met Gabriel Rios en het in de steigers staande Vinetiq Classiq gecureerd door The Brussels Philharmonic. Bedrijven, organisaties en particulieren kunnen de luxueuze locatie ook boeken voor privé-evenementen.

COOL CLIMATE WIJNEN : “Cool climate wijnen zijn in opmars,” legt wijnmaker Pieter Raeymaekers uit. “Topchefs en sommeliers prijzen hun veelzijdigheid, lichtheid en het lagere alcoholgehalte. Ons Belgische klimaat is daarvoor perfect want het is koeler en de druiven krijgen net genoeg zon. Daardoor komen de aroma’s beter tot hun recht. Dat geeft verfijnde en verrassende karakterwijnen.”

EERSTE VALKE VLEUG WIJNEN : De wijnranken brachten afgelopen zomer een eerste oogst op. “Voor onze wijnen kozen we vooral voor witte druivenrassen als Pinot Auxerrois en Chardonnay”, verklaart Raeymaekers, terwijl hij vanop het tien meter hoge dakterras uitkijkt over de wijnranken. “Puur en natuurlijk. We maken karaktervolle Belgische wijnen, vooral wit en mousserend, die zowel aaibaar als complex kunnen zijn en garant staan voor verfijnd drinkplezier.” In de wijnmakerij en kelders van Valke Vleug rijpen de meeste wijnen in roestvrijstalen tanks, een kleiner volume ligt op eiken of acacia houten vaten. De eerste wijnen zullen in de loop van 2020 op de markt beschikbaar zijn.

DUURZAAMHEID

Omdat het terroir belangrijk is voor zowel de filosofie van het domein als de smaak van de wijn, kiest Raeymaekers voor een geïntegreerde ecologische aanpak: ziektes worden zoveel mogelijk voorkomen met natuurlijke beschermingsmiddelen, valkennesten schrikken muizen en andere druiven-eters af en bijen bestuiven de bloemen die werden ingezaaid tussen de rijen. Het afvalwater wordt gezuiverd, waardevolle suiker- en alcoholresten verzameld en omgezet in biobrandstof, en alle afvalstromen worden zoveel mogelijk teruggegeven aan de grond. Op Wijndomein Valke Vleug staan de natuur en duurzaamheid centraal.

Vinetiq is een online wijnboetiek gespecialiseerd in cool climate wijnen, wijnen gemaakt op grotere hoogte of in koelere gebieden. Vinetiq zet in op premium kwaliteit en online service via de webshop en ontwikkelt anderzijds een sterke offline aanwezigheid in culinaire experience en entertainment op locaties en op het eigen wijndomein Valke Vleug in Puurs. Het assortiment van Vinetiq biedt vandaag ongeveer 500 wijnen van 60 veelal kleine en exclusieve wijndomeinen uit de hele wereld. Vinetiq staat onder de dagelijkse leiding van Johan Stoffels met Pieter Raeymaekers en Jan Van Lancker als mede-vennoten.