Macedonische wijntrip met god Dionysos als gids

  1. KOURTIS WINERY

 

Apostolis Kourtis is de eigenaar van “Kourti-Oinovion Estate” Het microklimaat van de Mount Olympus, de hoogste berg van Griekenland en het huis van de goden, ontmoet het microklimaat van de Mount Pieria, het minder bekende huis van de Muzen, en dit draagt bij aan het heilzame effect van de zee, op slechts 8 km afstand. De wijngaard Ktima Kourti ligt in de schaduw van de eerste en aan de voet van de tweede in het dorp Rahi, 14 km van Katerini.

“Kourti Estate” werd voor het eerst geïnnoveerd in 1997 voor de wijnbouw en wijnproductie, waarbij gebruik werd gemaakt van de traditionele instrumenten en de wetenschappelijke kennis van speciale agronomen en oenologen. De aanhoudende creatieve inspanning, gekoppeld aan de natuur, heeft de uitzonderlijke resultaten opgeleverd. Op een totale oppervlakte van zes hectare worden de binnenlandse rassen Assyrtiko, Vidiano, Agiogitiko en Xinomavro, evenals de internationale rassen Trebbiano, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon geteeld in het unieke microklimaat van de regio. Kourtis winery is een uitgesproken familiebedrijf dat jaarlijks gemiddeld 18.000 flessen produceert en dit volgens de biologische normen van de teelt en de wijnbouw, zoals gecertificeerd door Green Control (GR-BIO-07). Overhaaste uitbreidingen van de wijngaard zijn volgens wijnmaker Dmitri dan ook uit den boze. De handmatige oogst zorgt eveneens voor het nodige respect voor de natuurlijke omgeving en het behoud van een beperkte ecologische voetafdruk. Afhankelijk van de natuurlijke omstandigheden en de soms erg warme zomers vindt de oogst meestal plaats tussen eind augustus en begin oktober.

Op de proeftafel:

Trebbiano 100% 2017 – 14.5% alc vol:

In het glas een groene/gele kleur met indrukwekkende neus, gedomineerd door aroma’s van geroosterde gedroogde noten, honing, jeneverbes en gedroogd fruit. In de mond een ruwe aanzet met overwegend metaalachtig gehemelte, de fruitige aroma’s verdringen de ruwe aanzet snel naar de achtergrond en zorgen voor leuke hints, intens vet met een lange afdronk. Deze wijn rijpt 6 maanden in frisse eikenhouten vaten en kan het hele jaar door worden gedronken.

Oniros 2014 – 14% alc vol

Assemblage : Syrah 55% – Cabernet Sauvignon 15% Xinomavro 20% – Agiorgitiko 10%. Diepe zwart-rode kleur met blauwe accenten. Fruitige, elegante, complexe neus met een hoge intensiteit en een hoog gehalte aan rijpe, donkere vruchten, kruiden en kruidige noten op een vanille-achtergrond. Warm, afgerond verhemelte, fluweelachtige tannines, met intense aroma’s van rijp fruit, paprika’s, vanille en chocolade. Een perfect uitgebalanceerde, complexe, smakelijke wijn met een uniek karakter, en uitstekende bewaarcapaciteit.

EOS Xinomavro 80% – Syrah 20%.

Wijn van de rode rassen Xinomavro en Syrah met een evenwichtige smaak die de intense aroma’s van klein rood fruit, kersen, aardbeien en braambessen benadrukt. Met een uniek volume-rond karakter en ook een karakteristieke zuurgraad die zorgt voor een langdurige afdronk

OINOVION RED – Xinomavro 50% – Merlot 40% – Cabernet Sauvignon 10%.

De kleur is dieprood met intense paarse accenten. Fruitige en complexe neus met aroma’s van kleine rode vruchten en marmelade. Volle, goed gestructureerde body, met een hoog alcoholgehalte dat in evenwicht wordt gehouden door de getinte zuurgraad.