De klassiekers van Saint-Aulaye

Banketbakkerij Saint-Aulaye bracht 11 klassiekers opnieuw tot leven … klassiekers die het verhaal van de banketbakkerij door de eeuwen heen vertellen en de jeugdherinneringen van iedereen doen herleven.

La Tarte aux pommes – Aanmaakdatum : 1381

Samenstelling: een huisgemaakt bladerdeeg rijk aan boter met een smakelijke amandelroom en gekarameliseerde appels.

De eerste sporen van dit dessert zijn te vinden in Engeland, waar de inwoners dol zijn op vruchtendesserts zoals pudding. Het oudste recept dateert uit de 14e eeuw. Er is ook een spoor van een appeltaartrecept in de Verenigde Staten in de geschriften van Martha Washington, de vrouw van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten.

La Madeleine – gecreëerd in de Middeleeuwen of in de 18e eeuw.

Samenstelling: een heerlijke droge taart die ook met citroen en pistache wordt geleverd.

Volgens sommige bronnen werd de madeleine aan het einde van de 18e eeuw aan het hof van koning Stanislas van Polen geboren, ook de basis van de rum baba… Terwijl de vorst de filosoof Voltaire en Madame de Châtelet ontving, stelde de laatste voor, om indruk te maken op zijn gasten, om een nooit geproefd gebakje te maken. Hij vroeg zijn kok Madeleine Paulmier om de nieuwe taart te maken. Ze werd geïnspireerd door een recept van haar grootmoeder, nam een schelpvormige mal en componeerde haar lekkernij. Deze laatste werd zo gewaardeerd door zijn gasten dat King Stanislas, om zijn banketbakker te belonen, eiste dat ze naar haar werd vernoemd. Volgens andere bronnen dateert de taart uit de middeleeuwen en is deze afgeleid van de naam Maria Magdalena. Volgens de legende werden kleine schelpvormige taarten uitgedeeld aan alle pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela.

De Financier – Ontstaan in de Middeleeuwen

Samenstelling: een kleine droge taart gemaakt met boter en amandelen. Een andere variant voorgesteld door de Saint-Aulaye, de chocolade financiers gemaakt met boter en amandelen en gevuld met smeuïge chocolade.

De Financier werd geboren in een klooster in Nancy in Lotharingen, waar het bekend stond als visitandine omdat het werd gemaakt door de zusters van de Orde van de Visitatie van Nancy die de bijnaam Visitandines kregen. Banketbakker Lasne bracht ze rond 1890 weer in de mode. Hij had het idee om in de buurt van de beurs een taart te maken die door zijn klanten op de duim kon worden geslikt. Hij hernoemde zijn taart “financier” en gaf hem de vorm van een goudstaaf.

Boule de Berlin – gecreëerd in 1756

Samenstelling: een rond broodje gevuld met een gladde en smakelijke Madagaskische vanillepudding.

Aangeworven als banketbakker in het leger van Frederik II van Pruisen, uitte een soldaat-banketbakker de wens om een gebak te maken in de vorm van kanonskogels. In de jaren ’60, kreeg Brusselaar Rodolphe Dies het goede idee om ze aan de Belgische kust te verkopen. Sindsdien is de traditie blijven bestaan.

Les Sablés – Datum van oprichting : XIXe eeuw

Samenstelling: zuiver boterkortbrood is verkrijgbaar in vanille en chocolade. Een andere variant bestaat ook met hazelnoot gevuld zandkoekjes.

Dit koekje van Nederlandse oorsprong verscheen in Frankrijk rond het midden van de 19e eeuw. Het wordt zande cake of zandkoek genoemd omdat het deeg kruimelt als zand. Het werd al snel populair aan de Normandische kust, maar het is een stad in Sarthe die het zijn naam van zandkoekjes zal geven.

Le Merveilleux – Datum van oprichting: eind XVIIIe eeuw.

Ingrediënten: een zelfgemaakte meringue, knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen, bedekt met slagroom en bestrooid met pure chocoladeschaafsel.

De Merveilleux komt oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen, maar is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in bijna alle bakkerijen en banketbakkerijen in België te vinden. Er zijn verschillende versies over de hele wereld, waaronder de Canadese Whippers, de Duitse Schokokuss, de Zwitserse Chocoladekop of de zeshoekige chocolade meringue-bal.

La Bourdaloue – Datum van oprichting: 1860

Samenstelling: op een basis van kruimeldeeg, een natuurlijke frangipane en royale stukjes peer.

Deze taart ontleent zijn naam aan een straat in het 9e arrondissement van Parijs. Nicolas Bourgoin, meester banketbakker in de Lesquelles patisserie, rue Bourdaloue, maakt een gebakje, een mengsel van amandelen en peren.

L’Eclair – Ontstaan in 1864

Ingrediënten: Een zelfgemaakt soezendeeg dat zowel knapperig als zacht is, gevuld met een chocoladepuddingroom en bedekt met een chocoladeglazuur.

In de 19e eeuw zijn er veel snoepjes te vinden in de etalages van de meester-bakkers. Eentje was een groot succes, nl de “kleine hertogin” of “hertoginnenbrood” genoemd. Gemaakt van koekgebak, fijn bedekt met amandelen, is de delicatesse zo lekker en wordt elke keer in “een flits” gegeten. Even later besloot Antonin Carême, de koning van de koks en uitvinder van de croquembouches en profiteroles, het soezendeeg te vullen met chocolade of koffie en er een zoet glazuur aan toe te voegen. Hij veroorzaakte een sensatie met deze kleine taart, die in 1864 werd omgedoopt tot éclair. Het zal de grenzen overschrijden dankzij koning Edward VII van Engeland, die er erg dol op was.

Le Millefeuille – Oprichtingsdatum: 1867

Samenstelling: opeenvolgende lagen licht gekarameliseerd bladerdeeg van pure boter, afgewisseld met een bourbon vanillepudding.

De legende schrijft zijn oorsprong toe aan Marie Médicis, dankzij wie het in Frankrijk werd geïmporteerd. Anderen beweren dat het door de kok Feuillet in de 17e eeuw is gemaakt, maar van deze banketbakker is geen spoor te vinden, sommigen verwijzen ook naar de grote banketbakker Antonin Carême. In 1806 werd een recept voor millefeuille gepubliceerd door Rouget, maar dat wordt al snel vergeten. In feite is het de banketbakkerij Seugnot, gelegen in de rue du Bac in Parijs, die de eerste millefeuilles voorstelt in 1867. Het was een onmiddellijk succes!

Le Paris-Brest – Ontstaan in 1910

Samenstelling: een chouxgebakje bedekt met gekarameliseerde amandelen en gevuld met een pralinémousseline.

Uitgevonden in 1910 door Louis Durand, een banketbakker in Maisons-Laffitte, als eerbetoon aan de beroemde wielerwedstrijd Brest-Parijs-Brest, wordt het geserveerd aan de finish. Vandaar de naam en de ronde vorm die een fietswiel voorstelt.

Le Palmier – Datum van oprichting: 1938

Samenstelling: bladerdeeg en niets anders…

In Duitsland en de Verenigde Staten wordt het “varkensoren” genoemd, maar het is niet bekend waar het zijn naam vandaan heeft. Het eerste bladerdeeg is zout en dateert uit de tijd van het Romeinse Rijk. Antonin Carême legt in zijn encyclopedie van gebak maken uit hoe deze “tourage”, 5 bochten meekrijgt nadat men 730 vellen tempera( bladerdeeg) en 729 lagen boter, dat wil zeggen 1459 vellen over elkaar heen gelegd.

Saint-Aulaye… sinds 1986

Le Saint-Aulaye, sinds 1986 in Elsene gevestigd, is een ambachtelijke bakkerij- en banketbakkerij. Saint-Aulaye is de naam van een klein stadje in de Dordogne waar Gérard Marciquet, de oprichter van het bedrijf, zijn stage heeft gelopen. Het werd in 2008 overgenomen door Fabien Grégoire en Jean-Louis Barré, die beiden al een solide ervaring hadden met het bedrijf.

Fabien Grégoire, Compagnon du Tour de France is de banketbakker van Saint-Aulaye. Hij leidt een team dat elke avond werkt aan het produceren van creaties die zowel met de ogen als met de smaakpapillen worden genoten. Of ze nu klassiek of origineel zijn, ze zijn 100% handgemaakt met ingrediënten van topkwaliteit! Aan de receptiezijde adviseert en helpt Jean-Louis Barré, met 20 jaar ervaring in de klantenservice (waaronder een stint bij Harrods in Londen) bij de keuze uit de talloze broden en gebakjes. Frédéric Dupont, Compagnon Boulanger, sluit zich in 2014 bij het duo aan. Meel van La Minoterie Bouleau in Nozay, water, zuurdesem, tijd en passie… dat zijn de hoofdingrediënten van het broodassortiment dat voor het huis is gecreëerd.

Na de opening van een bakkerij in de Rue Américaine en de verhuizing van de Flagship Store in de Rue Vanderkindere, biedt ook een derde Saint-Aulaye boetiek in het Fort Jaco het volledige gamma aan.

Bakkerij – Patisserie Saint-Aulaye: Vanderkinderestraat 377 – 1180 Brussel. – Waterloosesteenweg 1447 – 1180 Brussel. – Américainstraat 130 – 1050 Brussel. www.saintaulaye.com