Vignobles Rousseau – AOC Pomerol, Lalande de Pomerol, Lussac Saint-Emilion, Bordeaux Supérieur, Bordeaux Blanc en Vin de France
Tijdens het produceren van wijn ontstaan residuen van de druiven of van de wijn zelf. Dit kunnen suikermoleculen, alcohol of water van het spoelen van de vaten zijn. Bij de familie Rousseau wordt de passie voor wijn en wijnbouw al zeven generaties lang doorgegeven.
Op het landgoed, dat aanvankelijk in het bezit was van de families Bertin, Martinon en Rousseau, werd in de jaren 1880 nog aan polycultuur gedaan. Door de generaties heen is het domein alsmaar groter geworden. In het begin had de wijngaard een oppervlakte van 7 hectare: 2 hectare Lalande de Pomerol en 5 hectare Bordeaux Supérieur. Intussen is Vignobles Rousseau uitgegroeid tot een wijndomein van maar liefst 57 hectare groot.
Laurent Rousseau houdt zich bezig met de technische kant van de wijngaard, -stokken en -soorten, het milieuaspect en de groothandel. Jean Marie Rousseau helpt met de bezoeken aan klanten thuis. Malcy en Stéphanie nemen de administratieve en commerciële kant en de verkoop aan particulieren voor hun rekening.
Respect voor het milieu, de mens en de biodiversiteit staat centraal bij de familie Rousseau. Als wijnbouwer volgen ze de principes van de rationele landbouw en behaalden ze de certificaten Terra Vitis, HVE3 en ISO 14001.
Het wijngoed streeft naar het behoud van de biodiversiteit, de schoonheid van de wijnlandschappen en een levende bodem, onder andere door graspartijen in te zaaien in de wijngaard, braaklanden met bloemen of voor bijenteelt aan te leggen maar ook door de hagen te beschermen. Hagen bieden immers verschillende landbouwkundige voordelen: ze reguleren de afvloeiing en beperken de erosie van de percelen, ze bestrijden watervervuiling (het wortelstelsel vervult een zuiverende rol door het weggespoelde stikstof op te nemen en de fytosanitaire producten grondig af te breken), ze vormen een barrière tegen de verspreiding van stuifwater en ze bieden de bescherming van een microklimaat door de effecten van wind en koude te temperen. Verder zijn hagen ook bevorderlijk voor de biodiversiteit, doordat ze door dieren worden gebruikt als schuilplek, habitat en plaats om zich voort te planten en voedsel te vinden.
In 2007 investeerde Vignobles Rousseau in een zuiveringsstation dat gebruikmaakt van de technologie Bambou Assainissement® voor de verwerking van afvalwater. Het zuiveringsstation is eigenlijk een bamboebos van 1200 m² vlak bij de wijngaard en de wijnkelder. De bamboesoort werd gekozen in functie van het type bodem en van het afvalwater van de wijngaard (type en hoeveelheid). Het systeem is gebaseerd op de natuurlijke eigenschappen van bamboe: de dichtheid van de wortels (wortelstokken) en hun buitengewone vermogen om bacteriën vast te hechten die de ontstane bestanddelen tijdens de druiventeelt en de wijnbereiding (bijvoorbeeld tannines, suikers …) kunnen vernietigen. Deze eigenschappen in combinatie met de uitzonderlijk hoge groeisnelheid van bamboe maken van de plant een zeer efficiënt en natuurlijk uitbreidbaar verwerkingsorgaan met een onbeperkte levensduur. Bovendien is dit zuiveringsstation ‘lozingsvrij’: alle afvalstoffen worden vernietigd, verwerkt of opgeslagen door het bamboe. De stoffen verdwijnen dus definitief uit de natuur en uit de voedingsketen. Op termijn wordt het bamboe dat niet-vernietigde verontreinigende stoffen bevat, gesnoeid en hergebruikt in de houtsector (bijvoorbeeld voor de productie van meubels), als composietmateriaal (om er textiel of papierpap mee te maken) of als brandstof.
Meer info: https://vignoblesrousseau.com/