Saint-Chinian: mi-chist, mi-calcaire

De antithese van een benaming, schist en kalksteen, vormt de dualiteit van Saint Chinian. De contrasten zijn overduidelijk. 300 wijnbouwers, 20 dorpen… en toch komt hieruit een unieke ambitie voort, nl. het tot uitdrukking brengen van elke nuance van deze twee ondergronden.

De ondergrond van Saint Chinian bevat een waar geologisch tohu-bohu, getimmerd met gouden nagels, een uniek verschijnsel in Frankrijk. Natuurlijk zijn ze de schat van de wijnbouwers van Saint Chinian geworden. Ingedeeld in twee horizonten, de ene “schist” en de andere “kalksteen”, onthullen deze bodems een dualiteit, die van het landschap tot in het glas wordt gecombineerd. Een “discordantie” zeggen de geologen! Zij komen van over de hele wereld om dit unieke fenomeen te ontdekken.

Gelegen op de meest zuidelijke uitlopers van de Cévennen, ontvouwd de wijngaard van Saint-Chinian zich rond twintig dorpen die één van de grote cru’s van de Languedoc produceren. Na het verkrijgen van de AOC benaming in 1982 (voor rode en rosé wijn) heeft Saint Chinian verdere erkenning gekregen door de AOC Saint-Chinian Blanc in 2005 en de uitbreiding binnen de eigen appellatie met de AOC’s Saint-Chinian-Berlou en Saint-Chinian Roquebrun.

Om het fenomeen discordantie te begrijpen, mogen we niet vergeten dat hier 600 miljoen jaar beweging in de ondergrond wordt verteld. Daarvoor was er de oceaan, waar zand en modder werden gesedimenteerd en “gecementeerd” om in de loop der tijd kalksteen, klei en zandsteen te worden. Toen zich een nieuwe bergketen vormde, de Hercynische keten, botsten de bodems op elkaar, kristalliseerden en brachten schalie voort. Dat was 300 miljoen jaar geleden.

In het Tertiair hebben de invasies van de zee en de vorming van de Pyreneeën deze ondergrond door elkaar geschud. De geplooide, geschubde en geschuurde grondlagen eindigden hun loop met een tuimeling. Ondersteboven gestapeld, vinden we de jongste grond begraven, bedekt door de oudste. Dit verschijnsel draagt zijn naam, een “Discordantie”.

De “gouden nagel” wordt wetenschappelijk het World Stratotype Point genoemd. Het begrenst twee geologische tijdperken, zichtbaar in de rotsen. Hiervan zijn er slechts 5 in Frankrijk, 2 ervan kunnen direct nabij de wijngaarden van Saint-Chinian worden waargenomen, nl in Coumiac en op de pas van Saint Nazaire de Ladarez.

Een eenvoudige blik op de kaart van de ondergrond van Saint Chinian doet de ogen van wijnmakers, oenologen en wijnliefhebbers glinsteren. Op een lappendeken van een honderdtal gekleurde vlekken beschrijven twintig kleuren hun aard: schist, harde en zachte kalksteen met zandsteen, klei, zand, mergel, marmer, bebouwd op hellingen of terrassen. Hoe kun je je een mooiere workshop voorstellen, het palet is zo divers en contrasterend!

Op de proeftafel:

Domaine La Linguière: Fleur de Lin 2020

Assemblage van 50% Grenache Blanc en 50% Vermentine. 13.5% alc vol, geen residuele suikers, 3.5 g/l aciditeit, 3 g/l PK

Manuele oogst op een ondergrond van schist van ranken van minstens 40 jaar oud. Peliculaire maceratie voor de persing, nadien fermentatie op lage temperatuur en 3 maand rijping op futs.

Bloemige en fruitige neus met toetsen van acacia en meidoorn. Mooie fruitige mond met subtiele hints van vanille, lange aangename afdronk.

Invoerder in België: Dewit wijnen en Chais et terroirs

Domaine des Jougla – Les Tuileries 2019

Assemblage van 50% Grenache blanc, 40% Vementine en 10% Viognier. 13,5 % alc vol, geen residuele suikers, 3.43g/l aciditeit en 3.41g/l PH

Biologische teelt, mechanische oogst op calcaire ondergrond van ranken van minstens 20 jaar oud. Traditionele vinificatie in inox tanken.

Lichtgele kleur met vluchtige zilveren glinsteringen. Fruitige aroma’s in de neus met witte perzik en peer. Frisse mond met delicate toetsen van anijs en subtiele witte peper, zachte en elegante afdronk.

Invoerders in België: Universal Wine, Anverres en Aux Sens larges