Terugkeer van de familie Puklavec

Met het overlijden van Martin in 1969 kwam er een einde aan de invloed van de familie Puklavec in het wijngebied. Hierin komt opnieuw verandering als Vladimir Puklavec, zoon van Martin, in 2009 de wijngaarden die bij de coöperatie en de kelder horen, in familiehanden terugbrengt. Samen met de nog steeds bestaande coöperatie is Vladimir Puklavec vastbesloten de missie van zijn vader voort te zetten en wijnen te produceren in een wijngebied van de Oude Wereld maar met een grote ambitie die typisch is voor de Nieuwe Wereld.

Vladimir Puklavec: “Wij zetten de familietraditie voort, met als doel wijnen te maken van topkwaliteit in een gebied dat behoort tot de beste wijngaarden ter wereld.” De familie Puklavec wil het wijngebied en de wijnkelder weer internationaal op de kaart zetten.

p&f wineries is een vooruitstrevend bedrijf met een duidelijke missie. De wijnen van p&f wineries worden gemaakt van druiven die groeien in de eigen wijngaarden (600 ha) en in die van de beste wijnboeren in het gebied in Ljutomer-Ormož. Momenteel zijn in de coöperatie 400 boeren verenigd die in totaal 450 hectare wijngaard in eigen beheer hebben. Met daarnaast 142 medewerkers in de kelders in Ormož en Ljutomer, levert de familie Puklavec een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid in deze relatief arme regio van Slovenië.

Bij de oprichting in 2009 heeft p&f wineries de contracten van de coöperatie in een gewijzigde vorm overgenomen. Het coöperatieve element is verdwenen. In feite fungeert p&f wineries voor de boeren als een handelshuis, dat druiven van de boeren koopt. De boeren krijgen rond de 60% per kilo meer betaald dan voorheen. Wel worden ze geacht betere druiven te leveren, op basis van veel lagere rendementen. Was eerst 3-4 kilo opbrengst per wijnstok gebruikelijk, nu is dat rond de 2 kilo. Bovendien kunnen druiven nu ook geweigerd worden, terwijl er in de oude situatie een afnameplicht bestond.

De keuze om twee kelders over te nemen is gemaakt om voldoende schaalgrootte te creëren. p&f wineries streeft naar een productie van zo’n 5 miljoen liter wijn per jaar. De totale capaciteit is 11 miljoen liter per jaar. Hier zit een duidelijke visie achter. p&f wineries controleert ongeveer 55% van het wijngaardoppervlak van de streek. De bedrijven zijn opgesplitst in een faciliteit voor premiumwijnen in Ormož en literwijnen en eenvoudige basiswijnen in Ljutomer. De schaalgrootte kan in dit opzicht als een voordeel worden gezien. p&f wineries is groot genoeg om investeringen te doen en bovendien is het aandeel in de productie van deze streek zo groot dat het bedrijf een grote invloed heeft op het imago en de algemene kwaliteit van de wijnen in deze regio.

p&f wineries produceert voornamelijk witte wijnen. De productiewijze richt zich op een natuurvriendelijke technologie, een geïntegreerde verzorging van de wijngaarden en grondige kennis van individuele wijngaarden. Het uitgangspunt bij de wijnbereiding is dat wijn een product is dat ontstaat uit een natuurlijk proces, waarin uitsluitend wordt ingegrepen indien nodig. Omdat de steile heuvels en terrasvormige wijngaarden machinaal oogsten onmogelijk maken, worden alle druiven met de hand geplukt. Nadat de druiven ontsteeld en geperst zijn, wordt de most direct gekoeld tot een temperatuur van 10°C. Dit productieproces stelt p&f wineries in staat om wijnen te produceren die uitblinken in hun frisheid en fruit.

De kelder in Ormož is bouwtechnisch gezien een bijzonder object. De cilindervormige kelder is ingegraven in een heuvel aan de Drava rivier en heeft een opslagcapaciteit van ongeveer 8 miljoen liter wijn. De kelder heeft zeven verdiepingen en is dusdanig ontworpen dat het druivensap zonder te pompen van de ene in de andere tank kan ‘vallen’. Honderdzeventig traptreden leiden van de bovenste verdieping naar het laagste niveau op 25 meter diepte. Door deze eeuwenoude methode, die men tegenwoordig ook weer tegenkomt in de wijngebieden van de Nieuwe Wereld, wordt de wijn onder de grond op een constante en optimale temperatuur bereid en bewaard. Het is één van de meest zorgvuldige manieren om wijn te transporteren binnen de kelder. Door nieuwe technologische ontwikkelingen en de constante drang naar verbetering wordt de kelder voortdurend gemoderniseerd. Nieuwe faciliteiten maken het mogelijk om het sap zonder oxidatie te verwerken en op lage temperatuur te fermenteren, wat een grote bijdrage levert aan de kwaliteit van de wijn.

Bij de overname van de wijngaarden in 2009 kreeg p&f wineries ook een kwekerij van druivenstokken in bezit. De kwekerij ontstond toen in 1887 en 1888 de phyloxera opdook in de heuvels van Jeruzalem, net als in andere Europese landen. De helft van de wijngaarden werd verwoest. De enige oplossing was de Europese wijnstokken te enten op de Amerikaanse onderstammen die resistent waren tegen deze ziekte. Een nieuwe business ontstond – de wijnstokkwekerij – die tegenwoordig nog steeds op volle toeren draait. Jaarlijks worden in de kwekerij 240.000 nieuwe wijnstokken gekweekt. De meesten worden nog steeds op Amerikaanse stokken geënt, maar in 2009 is de eerste Sloveense kloon geproduceerd. Een bijzondere doorbraak.

Het grootste deel van de productie van de wijnen van p&f wineries is tot nu toe bestemd voor de binnenlandse markt. Daarnaast zijn Oostenrijk en Kroatië belangrijke afzetmarkten. Dit was al zo in de tijd van de coöperatie. De forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in het productieproces en de behandeling van de wijngaarden stellen p&f wineries in staat de laatste jaren wijnen van hoge kwaliteit te produceren. Het zijn stuk voor stuk wijnen die prima kunnen concurreren met het bestaande assortiment in andere Europese landen en die van p&f wineries een serieuze speler op deze markten maken.

p&f wineries wil het bedrijf en Slovenië internationaal op de kaart zetten. Alles wordt uit de kast gehaald om topkwaliteit te leveren: een serieuze en ambitieuze marktstrategie en marktbenadering, een wijnmaker met internationale ervaring en een gerenommeerd wijnadviseur.

p&f wineries biedt een breed assortiment aan wijnen voor verschillende markten. Voor de Sloveense markt worden de merken Jeruzalem-Ormož en Ljutomerčan geproduceerd. De labels Ela Hill en puklavec & friends (retail), Nebo (cash & carry) en Gomila (horeca & speciaalzaken) zijn bestemd voor de West-Europese markt.

In totaal 13 druivenrassen, waaronder sauvignon blanc, pinot grigio, welschriesling, de lokale šipon (furmint), traminer, chardonnay en pinot blanc, worden gebruikt om 48 verschillende soorten stille en mousserende wijnen te maken.

De p&f wijnen sijpelen langzaam ook in de Belgische markt binnen en zullen onder enige twijfel een markaandeel verwerven gezien deze leuke witte en frisse wijn aan de doorsneesmaak beantwoorden. Ook voor de rode wijnen is er door hun stevig karakter met gezellige en fruitige accenten voldoende ruimte binnen ons Belgisch smaakpotentieel.

Op de proeftafel:

Seven numbers 3- pinot grigio

Mooie vaste kleur. Pittige en kruidige aroma’s na 10 maand rijping op barriques. Subtiele hints van hout gemengd met accenten van vanille. In de mond complex, licht vet en evenwichtig. Past bij kalfszwezeriken, gegrild kalfsvlees en schimmelkazen.

Seven numbers 7 – furmint

Heldere witgele kleur. Mooie aroma’s van rijp fruit, lichte kruidige hints. In de mond een rijke evenwichtige structuur met mooie balans tussen de rijpheid van het fruit en de aanwezige zure, subtiele tannines na 12 mand rijping in barriques. Krachtige intense smaak, mooie afdronk.

Seven numbers – sprakling brut

Assemblage van Chardonnay, Pinot noir en Furmint. 11.5% alc vol. Overvloedige speelse fijne bubbels in het glas die lange tijd aanwezig blijven. Krijgt een tweede rijping op fles. Fijne aroma’s van rijpe appel, citrus en wit fruit. Heerlijk mondvullend met mooie structurele afdronk met delicate hints van opwekkende zuren. Aangenaam als aperitief maar past ook bij schaaldieren.