De appellatie Saint Chinian telt 300 wijnbouwers, verspreid over 20 dorpen, die worden gekenmerkt door 2 grote groepen: schist en kalksteen.
Een diagonale lijn scheidt de schisten in het noordwesten en de kalkstenen in het zuidoosten. In het hart van de schiststreek getuigen twee gemeentelijke appellations, Saint Chinian-Berlou en Saint Chinian-Roquebrun, van de menselijke kant van het terroir. Deze twee odysseys vertellen het verhaal van de collectieve ambitie van wijnbouwers. In het glas proef je hun karakters en hun keuzes: de een is een fervent ambassadeur van carignan, de ander van syrah.
Historisch bekend om de kwaliteit van zijn rode wijnen, hebben de roséwijnen van de appellation Saint-Chinian wijnliefhebbers en nieuwsgierigen weten te bekoren. Zijn witte wijnen, erkend in 2005, zijn in opkomst. Of ze nu kruiden, fruit, bloemen of mineralen combineren, ze vallen op door hun openhartigheid.
Half schist, half kalksteen
Kalksteen:
Weelderige landschappen waaruit kalkstenen richels oprijzen, die de ruggengraat van dinosaurussen nabootsen. Daartussen zijn de smalle valleien de thuisbasis van de wijnstok. Geologisch zijn het klei-kalkachtige bodemkammen, bezaaid met rotsachtige ontsluitingen, de reptielenzandsteen.
De garrigues met een grote verscheidenheid aan struiken en heesters bedekt de grond; helder, droog en mineraal, en herbergt de regio een oneindige diversiteit aan plantensoorten en insecten, waarvan sommige zo weinig zichtbaar zijn.
De wijnen bieden een grote verscheidenheid en complexiteit: van frisse essences van garrigues tot expressies van vers, gekonfijt en gedroogd fruit. De rode wijnen hebben een tanninestructuur die hen geschikt maakt om te rijpen.
Schist;
In het landschap, lichte beklimmingen en kleine heuvels tot aan de voet van de Mont Caroux, die 1091 m hoog is. Hier groeien de wijnstokken over grote oppervlakten, op hellingen en terrassen. Op 400 meter hoogte, aan de grens van de wijnbouw, spelen hoogte en blootstelling een grote rol. Grote stukken land zijn bedekt met een tapijt van schistplaten, afgewisseld met zandsteen, die uiteenvallen en een kleigrond vormen.
Hier vinden we de maquis, een zeldzame formatie die slechts in 4 Franse departementen voorkomt. De vegetatie is groen, dicht, en bedwelmt ahw zijn bezoekers. De omgeving is relatief gesloten en markeert de ingang van het middengebergte, de hellingen zijn steil. Kastanjebomen, beuken, dennenbomen staan naast mimosa’s en sinaasappelbomen die baden in het microklimaat.
Jonge Saint-Chinian wijnen (rode) hebben een mooie structuur met balsemachtige geurcomplexen (laurier, garrigues), zwarte bessen en kruiden. Oudere wijnen verkrijgen meer complexe aroma’s van cacao, gebrande koffie en steenvruchten.
Op de proeftafel:
Mas de Cynanque – Fleur rood 2020
Assemblage van Cinsault, Grenache en Carignan. 13.5% alc vol. Minder dan 1g/l residuele suikers, 2.88 gl aciditeit, 3.63 g/l PH
Manuele oogst op calcaire ondergrond, van ranken van minstens 40 jaar oud. Traditionele vinificatie en rijping in cuves.
Frisse en soepele wijn met inde neus overvloedige fruitige aroma’s met accenten van morello kers en aalbes, subtiele hints van toast. Mooie volle aanzet in de mond met aangename fruitige toetsen.
Invoerders in België: Maison des Vins Fins en Aux Sens larges
Viranel – Intuition rood 2017
Assemblage van 40% Syrah, 40% Grenache, 10% Mourvèdre en 10% Carignan. 14% alc vol. Minder dan 2g/l residuele suikers, 3.12 g/l aciditeit en 3.82 g/l PH
Manuele oogst op calcaire ondergrond van ranken met minimale ouderdom van 55 jaar. Aparte traditionele vinificatie van elk wijnras in betonnen cuves, deels ondergronds. Maceratie van 15 tot 20 dagen met extractie en delestages. Rijping voor 20% in eiken vaten en 80% in betonnen cuves, deels ondergronds.
Mooie kleur van een typische Languedocwijn. In de neus weelderige aroma’s van rijp rood fruit en delicate kruidige toetsen. Aangenaam in de mond met hints van violet, zoethout en chocolade, subtiele tannines, mooie afdronk.
Invoerders in België: Vins Pirard en Aux Sens larges