Tristan Martin chef van restaurant Grandvoir werd dit jaar geselecteerd als de Belgische vertegenwoordiger op de 54e editie van de Taittinger-wedstrijd in januari in Parijs. De wedstrijd legt de nadruk op de rijkdom van de betere amateurkeuken. De laureaat van de editie 2019, vorig jaar vond de wedstrijd door de covid-pandemie niet plaats, is de Nederlandse chef Jan Smink uit het Friese Wolvega die in zijn bereidingen de liefde voor Friesland en lokale topproducten niet onder stoelen of banken steekt. De wedstrijd staat open voor chefs tussen 24 en 39 jaar.
Chef Pierre Résimont, L’Eau Vive ** in Profondville verantwoordelijke voor de Belgische selectie benadrukt dat het vooral gekende recept – thema dit jaar is rundvlees – tot in de puntjes moet worden uitgewerkt en uiterst verzorgd moet zijn. Het struikelblok van de wedstrijd is voor iedereen het thema van het vrije recept dat pas de dag voor de wedstrijd wordt onthuld. Ook voor deze bereidingen gelden dezelfde kwalitatieve en uitnodigende presentaties. Ook de techniciteit en smaak moeten in beide bereidingen top zijn.
Tijdens de Belgische selectieproeven wist Tristan zich te onderscheiden door zoals gewoonlijk te werken met de lokale producten die hem dierbaar zijn en door een volgens de jury ‘ beheerst en veelbelovend recept’ te presenteren. De trofee voor de Belgische selectie werd uitgereikt door de 3 coaches, nl de Belgische schrijfster Amélie Nothomb, de voorzitster van Maison Taittinger, Vitalie Taittinger, en de tweesterrenchef van Domaine Les Crayères in Reims, Philippe Mille.
Bij het zien van de eerste proef toonde Tristan Martin zich zeer bedachtzaam en vastbesloten om naar zijn beste kunnen deel te nemen aan de befaamde wedstrijd. Hij zegt hierover “Een kans als deze kun je niet weigeren. De Taittinger-wedstrijd staat in de eerste plaats voor een natuurlijke en zeer persoonlijke keuken, met een zekere emotionele betrokkenheid.”
Het thema van de wedstrijd van dit jaar is koken met rundvlees, een wereldwijd gebruikt product, zodat de kandidaten van verschillende nationaliteiten op gelijke voet kunnen werken. Tristan heeft de filet pur van Rouge de Flandres uitgekozen, die hij in twee bereidingen wil klaarmaken. De voorbereidingen lopen volop met de steun en raadgevingen van het Belgische comité en extra aandachtspunten van Pierre Résimont. Ook in de rangen van deze wedstrijd horen we kritiek op de minieme steun van de overheid die Belgische kandidaten genieten in vergelijking met hun buitenlandse collega’s.
Tegelijk met deze voorbereidingen blijft Tristan oog hebben voor de kwalitatieve producten in de keuken van Grandvoir, gelukkig dat een aantal lokale producten zowel de wildbereidingen als de bereiding van de Rouge de Flandres kunnen ondersteunen zodat hij op dit vlak maximale ervaringen kan opdoen. Globaal een spannende en soms zenuwslopende periode aldus de chef, maar terzelfdertijd een onvervalste verrijking en voor hemzelf en voor zijn jonge team. Ongeacht het resultaat van de wedstrijd een niet te versmaden pluspunt waarvan in de toekomst ook de gasten van restaurant Grandvoir zullen kunnen genieten. Wij kunnen enkel duimen op een puik resultaat zodat Tristan de Belgische eer hoog houdt en meteen het bewijs levert dat België de verborgen gastronomische talenten koestert.
Château de Grandvoir La Cornée, 66 – 6840 Grandvoir (Neufchâteau) – www.chateaugrandvoir.be – T 61 210620 – info@chateaugrandvoir.be