Wijndomein Valke Vleug lanceert cuvées 2020

Wijndomein Valke Vleug in Puurs-Sint-Amands lanceerde vorige week haar cuvées 2020. Met de volledig nieuwe Pinot-Auxerrois Chardonnay blend en de Pinot Auxerrois ‘Acacia’ als opvolger van de succesvolle Pinot Auxerrois 2019 van de eerste oogst, maakt het jonge domein indruk met twee verfrissende witte wijnen met gastronomisch potentieel.

Afgelopen week lanceerde het Belgische wijndomein Valke Vleug haar witte cuvées 2020. Meer dan de helft van de voorraad werd gereserveerd voor de gastronomie. De overige beschikbare flessen worden exclusief verkocht via Vinetiq, de eigen wijnboetiek van het wijndomein, gespecialiseerd in cool climate wijnen. Net als de eerste Valke Vleug wijnen van de vorige jaargang – de Pinot Auxerrois 2019 en Pinot Noir 2019 – die begin 2021 op de markt gebracht werden en in primeur al volledig uitverkocht waren, was ook de lancering van de cuvées van 2020 een enorm succes.

Drie nieuwe wijnen van oogstjaar 2020

De Pinot Auxerrois-Chardonnay 2020, goed voor nog 1.200 beschikbare flessen, was in minder dan 48 uur uitverkocht. Deze nieuwe blend van Auxerrois en Chardonnay, werd gevinifieerd met drinkplezier in het achterhoofd. De opvoeding op RVS tanks houdt hem jong en fris terwijl de lies zorgen voor de nodige mondvulling. In de neus vinden we agrum, citrus, wit steenfruit en lentebloesems. De mond bulkt van fraîcheur en levendigheid. Die energie zit ook in de afdronk die lang, sappig en fruitig is. Elegantie, spanning en drinkplezier met een alcoholgehalte van slechts 11,5%.

Met een natuurlijke fermentatie en lagering op grote Acacia houten vaten is de Pinot Auxerrois ‘Acacia’ 2020 de opvolger van de witte Pinot Auxerrois 2019. Voor deze complexe, gastronomische wijn worden de Auxerrois druiven manueel geoogst en getrieerd waarna een hele trossen persing volgt. De spontane fermentatie komt op gang op RVS-tanks en wordt verdergezet in 500l acaciahouten vaten. Na 10 maanden op barrique wordt de wijn gebotteld met minimale interventie. De neus is levendig met agrum, lentebloesems, pitfruit en wat toast. Dat extraverte wordt verdergezet in de mond met een combinatie van densiteit én fraîcheur. Het acaciahout is mooi versmolten en geeft de wijn lengte en pit. Een tikje Pinot Gris en Pinot Blanc zorgt voor extra breedte en spanning. Het klein bittertje in de finale maakt hem een ideale foodwijn. En dit bij slechts 11,5%. Intussen zijn er nog een 300-tal flessen van de Pinot Auxerrois ‘Acacia’ 2020 beschikbaar. Deze exclusieve witte wijnen worden weldra gebotteld en uitgeleverd vanaf april 2022 .

De mousserende, Chardonnay Brut 2019, wijnen worden in het voorjaar van 2022 verwacht, na meer dan 18 maanden sur lattes gelegen te hebben.

 

Lokale terroir

De Liezelse wijnen ontlenen hun karakter aan het lokale terroir, maar zijn ook een vertaling van de persoonlijkheid, gedrevenheid en stijl van wijnmaker Pieter Raeymaekers. “Cool climate wijnen zijn in opmars,” legt hij uit. “Topchefs en sommeliers prijzen hun veelzijdigheid, lichtheid en het lagere alcoholgehalte. Ons Belgische klimaat is daarvoor perfect want het is koeler en de druiven krijgen net genoeg zon. Daardoor komen de aroma’s beter tot hun recht. Dat geeft verfijnde en verrassende karakterwijnen.”

Wijnmaker Pieter Raeymaekers koos voor druivenvariëteiten die perfect gedijen in het uitdagende Belgische klimaat en selecteerde de best passende klonen voor het terroir. Hoewel het elk jaar wat warmer lijkt te worden in onze streken, zijn er in België toch weinig zonne-uren. Daarom worden er vooral variëteiten gekozen die relatief laat uitlopen (zodat bij vrieskou niet alle knoppen stuk gaan), iets vroeger rijp zijn en dus minder zon nodig hebben om tot rijping te komen. Alle Valke Vleug variëteiten doen het ook goed op de zandhoudende leemvlakte van Liezele, en het wijngaardteam werkt uitsluitend met Vitis vinifera soorten geënt op Amerikaanse onderstokken. Er zijn intussen 9 variëteiten aangeplant, waarvan Pinot Auxerrois, Chardonnay en Pinot Noir de belangrijkste zijn. Wijndomein Valke Vleug maakt vooral witte cuvées en mousserende wijnen, maar ook een kleiner aantal rode en rosé wijnen.

Duurzaamheid

Op Wijndomein Valke Vleug staan de natuur en duurzaamheid centraal. Het beheer van de wijngaard is erop gericht zo min mogelijk in te grijpen. Ziektes worden zoveel mogelijk voorkomen d.m.v. biologische beschermingsmiddelen in combinatie met kruidenthees uit de biodynamie. Het team kiest voor een geïntegreerde ecologische aanpak: zo worden insecten en (on)kruidomarmd in plaats van bestreden en de twee valkennesten houden de populatie onder controle. We sluiten de kringloop door de eigen restproducten ter plaatse te verwerken, zoals het composteren van de persresten en verhakselen van het snoeihout in de wijngaard.

In Liezele, bij Puurs-Sint-Amands opende het hedendaagse Wijndomein Valke Vleug in Februari 2020 officieel haar deuren. De oude aspergevelden achter de hoeve maakten in 2016 plaats voor 17.000 wijnstokken, goed voor 4,5 hectare Belgische wijngaard. Centraal vind je een hedonistische en hedendaagse wijnhoeve in harmonie met de lokale tradities en omgeving, ontworpen door internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen en ingericht door interieurspecialist & art gallery Axel Vervoordt. De wijngaardeniers van Vinetiq verzorgen er 4,5 hectaren wijngaard en 9 druivenvariëteiten.

Wijndomein Valke Vleug – Achterheide 21  – 2870 Liezele – valkevleug.be