Ontkurk de familietraditie van Codorniu tijdens de eindejaarsfeesten

Codorníu, cava pionier, lanceert feestelijke limited edition cava. Spaans familiebedrijf Codorníu viert volgend jaar zijn 150ste verjaardag, maar klinken is nu al toegestaan. Het prestigieuze wijnhuis laat cavaliefhebbers meedelen in de feestvreugde en brengt een limited edition fles uit. De perfecte timing, nu het eindejaar pal voor de deur staat. Niet alleen Codorníu, maar ook cava snijdt mee de verjaardagstaart aan. Als pionier introduceerde het authentieke cavamerk als eerste de Spaanse mousserende wijn. Reden genoeg om een fles te kraken! Nu, wat schuilt er onder de kurk?

Samen klinken : We mogen weer vieren. Eindejaar staat voor gezellig samenzijn met familie en vrienden, terwijl de cava rijkelijk vloeit. De tijd die we verloren hebben tijdens de lockdown, willen we vastberaden inhalen. Ook voor Codorníu kan het feest niet vroeg genoeg beginnen. Dit jaar brengt het wijnhuis een exclusieve, feestelijke cavafles uit ter ere van zijn 150ste verjaardag volgend jaar. Ook cava viert de mijlpaal van 150. In 1872 creëerde Josep Raventós bij Codorníu deze eerste Spaanse vorm van schuimwijn.

Codorníu Limited Edition : Codorníu brengt een hommage aan het Modernisme met de Codorníu Limited Edition, een Reserva met een traditionele blend. De Brut Reserva Cava die 15 maanden heeft gerijpt, is gemaakt van de traditionele rassen van Penedès: Macabeo, Xarel-lo en Parellada, aangevuld met een van de Codorníu-rassen bij uitstek, Chardonnay. Codorníu Limited Edition heeft een bleek strogele kleur en is een cava met zeer fijne belletjes. De primaire aroma’s zijn afkomstig van de druivensoorten (citrusvruchten, amandelbloesem, etc.). Zij worden vergezeld door de smaak van brioche en noten. Een delicate helderheid en een goed uitgebalanceerde frisheid voor je smaakpalet. Ideaal als aperitief, bij tapas of bij (gerookte) vis, pasta, vleeswaren en wit vlees.

In een Catalaans Modernistisch jasje

Zowel de inhoud als het design van de fles vormt een oenologisch kunstwerk. De fles is versierd met de traditionele techniek van arabesken en brokaten, die elegantie en luxe oproept. Een gedistingeerd reliëfontwerp van bloemmotieven en de contouren van granaatappel in schitterend goud, vormt een mooi contrast met de matte chocolade-achtergrond. De creatie is geïnspireerd op de decoratieve kunsten van het Modernisme, maar ook op de kunst van de Middeleeuwen.

Codorníu is trouw aan zijn oorsprong. Met deze nieuwe cava brengt het merk opnieuw hulde aan het Catalaans Modernisme, een eeuw na het einde van een transformerende beweging die nauw verbonden is met het familiebedrijf. De wijnmakerij is het werk van Puig y Cadafalch, een van de beroemdste architecten van het modernisme, samen met Domènech y Montaner en Gaudí.

Raventós Codorníu, een verhaal van vijf eeuwen

Sinds 1551 combineert het toonaangevende wijnhuis Raventós Codorníu traditie en moderniteit. Het familiebedrijf is de langst bestaande wijnproducent van Spanje en de schepper van cava. Gebaseerd op erfgoed, geperfectioneerd door passie. Het oudste document in het bezit van Codorníu vermeldt de wijngaarden van Jaume Codorníu. Het bevestigt bovendien dat de familie reeds in 1551 over wijnpersen, -vaten en -tanks beschikte. In 1659 verenigt het huwelijk tussen Anna, de erfgename van Codorníu, en Miquel Raventós twee van de belangrijkste wijndynastieën. De geboorte van een prestigieus wijnhuis met internationale allure. Met 15 iconische wijnmakerijen, verspreid over Spanje, Argentinië en Californië, evenals 3.000 hectare eigen wijngaarden, is Raventós Codorníu een van de belangrijkste wereldwijde leiders in wijnbouw en vinificatie-expertise.

De geboorte van cava

Bij een diploma-uitreiking, op een trouwerij, tijdens familiefeesten en op de wekelijkse brunch met een beste vriendin. Topsporters krijgen er een douche van nadat ze een race winnen. Cava wordt geschonken op de mooiste momenten van het leven, wanneer er iets te vieren valt. Wie is de bedenker van de Spaanse bubbels? Josep Raventós. In 1872 nam hij het roer over van het familiebedrijf Codorníu. Hij wordt de eerste man die een fles mousserende wijn produceert volgens de traditionele methoden. Ook combineert hij lokale druivensoorten uit de Penedès-streek: Xarel-lo, Macabeo en Parellada.

Meet Bruno Colomer Martí.

Als een volleerd ‘koorddanser’ kent Bruno Colomer Martí het belang van een goede balans. Sinds 2008 is Colomer oenoloog bij het wijnhuis Codorníu. Constant is hij op zoek naar de perfecte verhouding tussen zoet en zuur, tussen rijping en frisheid. Zijn favoriete plek? Microwinery Celler Jaume, Codorníu’s oenologisch centrum voor innovatie, onderzoek en experimentatie. Omringd door kleine roestvrijstalen tanks en eikenhouten vaten laat Bruno zijn knowhow daar de vrije loop.

“Met deze limited edition eren we het Catalaanse modernisme, nauw verbonden met Codorníu, wiens wijnmakerij een waar kunstwerk van modernistische architectuur is. Maar we bevestigen ook onze geschiedenis als de oudste wijnmakerij in Spanje en de eerste die cava produceerde. In 2022 zullen we 150 jaar van die eerste cava in stijl vieren, een jubileum dat ons ertoe aanzet om met verantwoordelijkheid te blijven werken, kwaliteitscava’s te maken en een unieke erfenis van wijnmaken in stand te houden.” – Bruno Colomer Martí

Weetje: Celler Jaume is gebouwd op precies dezelfde plaats waar Josep Raventós in 1872 zijn eerste fles cava produceerde.

Praktisch : Prijs: €9,99 Beschikbaar in de supermarkt bij jou in de buurt