Ook in het Groothertogdom Luxemburg zijn mousserende wijnen in opmars. De benaming voor fijne bubbels van het land, Crémant de Luxembourg, is nu goed voor bijna een kwart van de wijnproductie, d.w.z. ongeveer 3,5 miljoen flessen (cijfers voor 2020). En het groeit gestaag (+15% in 5 jaar). Om zijn 30ste verjaardag te vieren, is er niets beter dan een glas in de hand te nemen…
Een oude bubbeltraditie … Het label Crémant de Luxembourg bestaat al sinds 1991, maar het is niet uit de lucht komen vallen. De productie van bubbels in de Luxemburgse Moezelstreek gaat veel verder terug, reeds in de 18de eeuw vindt men sporen terug. Als onderdeel van de Duitse douane-unie tot de oorlog van 1914 heeft het Groothertogdom lange tijd basiswijnen geleverd aan de Duitse Sekts-producenten. In 1918 viel Luxemburg uit de baan van Duitsland, dat in een grote economische crisis was gestort. De wijnproducenten van het Groothertogdom verloren hun belangrijkste exportmarkt; zij herstructureerden (de coöperatie Vinmoselle zag het licht) en richtten zich op de Belgische markt.
De Belgisch-Luxemburgse Economische Unie, die de voorbode was van de Europese Gemeenschappelijke Markt, werd in 1925 opgericht. Een groot aantal Luxemburgse kelders, of het nu gaat om individuele kelders, coöperaties of handelaars, vierden onlangs hun honderdjarig bestaan. Sommigen begonnen meteen belletjes te produceren, een aantal anderen volgden later. De toetreding tot het Crémant-label, samen met een toename van het assortiment en de kwaliteit, heeft hun verkoop alleen maar gestimuleerd.
Crémant de Luxembourg volgt ongeveer dezelfde regels als alle andere Crémants, met de specificiteit van de plaatselijke druivenrassen: namelijk Riesling, Auxerrois, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir. Het persen is gereglementeerd, met niet meer dan 100 liter most voor 150 kg druiven. De wijn moet ten minste 9 maanden op zijn droesem rijpen (24 maanden voor vintage wijnen). Alleen wijnen die zijn verkregen volgens de traditionele methode, met hergisting op de fles en degorgement, worden aanvaard. Bovendien mag het suikergehalte niet meer bedragen dan 12 g per liter. Alle erkende Crémants de Luxembourg dragen de AOP Moselle Luxembourgeoise.
Crémant de Luxembourg is makkelijk te vinden in België. Maar misschien is de beste manier om het te leren kennen een bezoek aan de Luxemburgse Moezel, op 3 uur van Brussel, een ideale weekendbestemming. Een ontdekking van een regio met een exotisme dat heel betaalbaar is. Naast de bubbels biedt de regio ook tal van stille wijnen die ook de moeite waard zijn…
De diversiteit van de producenten, of het nu gaat om coöperaties, handelaren of particuliere wijnhuizen, is opmerkelijk. Zo zal men ook merken dat een flink aantal van de toegestane druivenrassen of -mengsels vertegenwoordigd zijn. Inclusief de rosés.
Een selectie
Alice Hartmann: Brut Crémant de Luxembourg: De goudwitte kleur ademt brioche geparfumeerd met sinaasappelbloesem, licht citroenachtige perengelei en peperige gedroogde abrikoos. De fijne bubbel prikkelt de tong, waardoor de smaakpapillen worden gewekt om te genieten van de fruitige gebaksmaken. De sierlijke bitterheid van zoethout en de specerijen ronden de smaakbeleving af. Een blend van 50% Riesling, 30% Chardonnay en 20% Pinot Noir, waarvan 50% gerijpt in vaten en 50% in roestvrijstalen tanks. 18,50€
Bernard-Massard : Clos des Rochers Brut Crémant de Luxembourg: Een heldergroene kleur die ons onmiddellijk flatteert met de delicaatheid van peer en de kracht van kweepeer, aangevuld met ander fruit zoals bigarreau en clementine. Delicate bubbels met een exotische en lokale melange van peer en ananas, aalbes en mango, worden mooi onderstreept door zoethout en verfrist door citroen. Een mengeling van Riesling en Pinot Blanc. 16,40€
Gales : G by Gales Crémant de Luxembourg: Lichtgevend groen wit, met een delicate neus van William peer en mirabelle pruim, oranjebloesem en rode bessengelei. De rondheid van de mond toont de mooie evolutie die volheid genereert met behoud van de kracht van de jeugd met zijn frisheid van rabarber en gele citroen. Knapperigheid, dichtheid, een bubbel die je smaakpapillen markeert met een subtiele smaak van alsem. Gebaseerd op het oogstjaar 2013. Gegist in kleine roestvrijstalen tanks met een groot aandeel reservewijnen, gevinifieerd in vaten en gedurende 7 jaar gerijpt in Champagneflessen op droesem. 17,78€.
Häremillen: Héritage du Moulin Brut Crémant de Luxembourg: De geelwitte kleur met in de neus accenten van appel, abrikoos, peer en mango, geprikkelt door een vleugje kruidigheid. Knapperig mondgevoel met fruitige smaken, gekruid met peper en komijn. Subtiele hints van zoethout. Een mooi volume aangekleed met marsepein en frangipan vervult ons met gemak. 14,75€
Frères Krier : Pinot Noir brut Crémant de Luxembourg: De bleke zalmkleur flatteert het oog, de geur van framboos, aardbei en zwarte bes op de kruidige neus. Het gehemelte heeft een frisse zuurgraad en een aangename fruitige zoetheid, met een vleugje peper en een vleugje zoethout om de levendigheid te benadrukken. 100% Pinot Noir. 10,80€
Keyser-Kholl : Cuvée Brut Crémant de Luxembourg: Bijna fluorescerende geelgroene kleur, geparfumeerd met wit fruit, tijm en salie. De fijne belletjes onderstrepen de gulzige smaken van peer, bigarreau en lychee. Zijn bitterheid versterkt de citroenachtige frisheid. Een mix van Pinot Blanc, Chardonnay, Auxerrois, Riesling en Pinot Noir. 10,50
L&R Kox : Charta Luxembourg Extra Brut Crémant de Luxembourg: De goudgroene kleur met fruitige neus. Het delicate gehemelte nuanceert zijn sierlijke bubbel met smaken van smeltende peer en zoete appel, rabarber en citroen, uitgevloeit in hints van toast, peper en aromatische planten. Zeer expressief bouquet met als hoogtepunten gember en zoethout, wat de frisheid van de wijn ten goede komt. Een blend van 50% Chardonnay, waarvan 25% vatgerijpt, 20% Auxerrois, 15% Pinot Noir en 15% Pinot Blanc. 6 jaar op latten. 32€
Poll-Fabaire : Vignum Brut Crémant de Luxembourg: De goudwitte kleur wordt gesierd door een perensiroop die de brioche parfumeert, subtiele noot van vanille. Romig met een zeer goed evenwicht, veel volheid en een fluweelzachte textuur. Zeer elegante, frisse en suave wijn met delicate koffie aroma’s en zoethout. Aangename fruitigheid van mirabelpruim, reinette appel, carambola en bergamot. Mix van Chardonnay en Pinot Noir gerijpt in vaten. Het blijft 27 maanden op de latten. Dosering 8,7g/l. 20€
Pundel-Hoffeld : Cuvée Corpus V brut Crémant de Luxembourg: Lichtgele kleur met een neus van licht vanille William peer, reinette appel met een hint van roos, rabarber jam opgefrist met citroenmelisse. Elegantie versterkt door de delicate bubbel en fruitige nuances met sappige, bijna zilte indrukken die grote frisheid brengen. Een assemblage van Pinot Noir, Auxerrois en Pinot Blanc die 5 jaar op de latten blijft liggen.
Caves Saint-Martin : Rosé Brut Crémant de Luxembourg: Bleke zalmkleur met gouden tinten, parfum van roos, framboos, wilde aardbei en jasmijn. Delicaat gehemelte met sierlijke noten van perzik, abrikoos en framboos, die enige gulzigheid aanreiken. 100% Pinot Noir. Na persing gefermenteerd in de fles en 12 maanden gerijpt op latjes. 9,95€
Schram : Cuvée Schram Brut Crémant de Luxembourg: Goudgele kleur met een neus van citrusvruchten, aangevuld met wit fruit. Een fijne bubbel barst met citroen en perzik, meloen en kumquat, appel en salie, het zoethout met zijn arabesken weeft een romige textuur. Een mengeling van Auxerrois en Pinot Blanc. 10,55€
Schumacher : “Grand Cuvée Crémant de Luxembourg: De goudwitte kleur barst van de delicate belletjes die hints van bergamot en kumquat vrijgeven, gevolgd door peer en peperbessen. Frisse fluweelachtige dichtheid in de mond, verrijkt met amandelspijs met zoethout en kweepeer met citroenmelisse.
Kortom, een fijne selectie wijnen die uitnodigen tot feestvieren, tegen redelijke prijzen! En als uw wijnhandelaar nog geen van deze mooie Luxemburgse bubbels aanbiedt, is er niets op tegen om ernaar te vragen…