De Wine Bar des Marolles – Brussel

De Marollen staan historisch bekend als dé wijk waar niet alleen de meest kwetsbare inwoners van de hoofdstad terechtkonden, maar ook voorvechters van vrijheid hun creativiteit botvierden. En hoewel gentrificatie en de komst van meer winkels, onder meer in de beroemde Hoogstraat, de kwaliteit van leven enorm hebben verbeterd in deze buurt die strekt van het Justitiepaleis tot de Kapellekerk en waar het Brusselse dialect welig tiert, zijn de straten nog altijd doordrongen van een sfeer van onafhankelijkheid en creativiteit.

De ideale plek om te landen als u bent gegaan om te genieten van de geneugten van de Brocante du Jeu de Balle, deze wijnbar, ondanks de naam, is veel meer dan een eenvoudige toonbank voor liefhebbers van wijnstoksap, ook al is de kelder vrij opmerkelijk. Alleen al het decor, zowel tijdloos als verouderd en toch heerlijk warm, nodigt uit tot een bezoek van de verlichte amateur.

Achter dit mooie concept schuilt Vincent Thomaes, dezelfde die we al bijna een kwart eeuw kennen in het Château du Mylord, in Ellezelles, in het hart van het Pays des Collines. Het was daar dat hij en zijn broers een van de mooiste gastronomische instellingen van Wallonië runden. Toch verliet hij in 2007 het huis van de familie en verhuisde naar Brussel, waar hij, als opgeleid sommelier, voor het eerst de beroemde Wijnbar in de Duivenstraat, op een steenworp afstand van de Grote Zavel, overneemt.

Vier jaar later verhuisde hij naar de rue Haute, in het hart van de beroemde Marollenwijk, om deze nieuwe versie van een verbazingwekkende formule te openen. Zo presenteert Vincent Thomaes, naast een selectie wijnen die ongetwijfeld prachtig zullen zijn en die “favoriete” ontdekkingen boven grote clichés bevoordelen, een reeks bereidingen in de sector van de vaste voeding die vooral op het product gebaseerd zijn.

De Wine Bar wordt al snel een plek waar Vincent Thomaes zijn voorliefde voor originele, iconische flessen en een eenvoudige keuken met bijzondere, nauwkeurig geselecteerde ingrediënten de vrije loop kan laten. De bar groeit uit tot een van de gezelligste eetplekjes in de hoofdstad. En hoewel zijn talloze fans vol lof over de bar spreken, zijn ze voorzichtig met we ze de locatie delen. Ze willen namelijk niet dat ‘hun’ plekje ingenomen wordt! Want het moet gezegd zijn: als u één keer van de kunsten van de heer des huizes proeft, wilt u maar één ding: zo snel mogelijk terugkomen.

De wijnkelder is een echte grot van Ali Baba, met schatten die zorgvuldig bewaard worden door Xavier Meyrueis. Deze getalenteerde sommelier uit Vaison-la-Romaine is een echte expert op het vlak van biologische, natuurlijke en biodynamische wijnen en aarzelt niet om alle registers open te trekken en wijnliefhebbers die hem carte blanche gunnen compleet nieuwe horizonten te laten ontdekken. Bent u geen wijnliefhebber, maar wilt u nog steeds een bruisende ervaring? Ook dan verrast de sommelier u graag met zijn indrukwekkende verzameling alcoholische dranken, waaronder zeer mooie, ambachtelijk bereidde bieren, zoals de zeer zeldzame Geuze Cantillon van het vat!

De keuken staat dan weer onder de verantwoordelijkheid van Alexandre Van Valck, een chef-kok met oog voor detail die er telkens opnieuw in slaagt de producten die Vincent Thomaes zeer nauwkeurig selecteert bij kleine, duurzame producenten om te toveren in heerlijke gerechten. Geen enkel kostbaar ingrediënt wordt verspild en de manier waarop de chef speelt met smaken, verdient alle lof.

Op de eerder beperkte kaart vol verse, pittige gerechten vindt u zowel heerlijke Iberische en Baskische vleeswaren als voorgerecht, als seizoensgebonden schotels die garant staan voor een explosie aan smaken. Alles op de kaart staat in het teken van evenwicht en smaak, met groenterijke garnituren die meer dan één gast verrassen.

Wij genoten bij onze proeverij van gebakken sint jacobsnoten met ‘gebrande’ prei en leuke vinaigrette van passievruchten waarbij de zilte toetsen van de sint jacobsvruchten volop tot uiting kwamen. Het wit van de gebrande prei bleef heerlijk zacht en zorgde voor een leuk evenwichtige creatie die ook decoratief de inventiviteit van de chef aantoonde.

Het hoofdgerecht werd enerzijds een parelhoenfilet, langdurig gegaard op lage temperatuur waardoor de filet mooi sappig mals bleef. Als garnituur mooie butternut pompoen, worteltjes en rivierkreeftjes. Een leuke combinatie van pure landelijke toetsen, subtiel gemengd met zilte accenten. Lekker! Anderzijds opteerden we voor een creatie van zeebaars, yuzuhosho, knolselderij, zeesla en een jus van kalfsvlees en inktvis. Decoratief leuk aantrekkelijk maar ook de smaakpapillen werden hop en top verwend. De op korst gebakken zeebaars was mooi knapperig, terwijl de licht pittige en citroenachtige toetsen van de yuzuhosho een mooie complementaire aanvulling vormde met de knolselder en zilte ondertonen van de zeesla. Aangenaam lekker. Onze proeverij werd afgrond met fijn gezouten karamelijs en een creatie van île flottante met mojitohints.

De Wine Bar des Marolles – Hoogstraat 198 te 1000 Brussel –  Tel. +32 496 820 105 www.winebarsablon.be – Diner van donderdag t.e.m. zondag, lunch op zaterdag en zondag.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

Leuke smaaktoetsen met decoratieve accenten

Sfeervol dineren in rasecht Brussel decor

Gault Millau: 13.5/20

Waarachtige hippie wijnbar