Met de campagne ‘Vis van het seizoen’ willen de NorthSeaChefs mensen bewust maken van de rijkdom die de Noordzee biedt. Net zoals bij groenten en fruit volgen vissen de seizoenen en dat heeft een invloed op de beschikbaarheid. Waarom niet in de winter meer kiezen voor steenbolk en in de zomer voor heek? De seizoenen volgen, dat is kiezen voor duurzaamheid en eten wat de natuur ons geeft.
Daar is de zomer: laat maar komen, dat heerlijke weer, apero’s op het terras en lekker lang tafelen. En wat smaakt beter dan een fris gerecht met vis? Een fris gerecht met lokaal gevangen vis! 3 NorthSeaChefs tonen je wat de zee dit seizoen te bieden heeft met heerlijke recepten. Laat je inspireren en draag zo je steentje bij aan een duurzamere visconsumptie. Recht uit de Noordzee en verrassend veelzijdig om mee te koken: heek, pladijs en vlaswijting.
De favoriete zomervissen van de NorthSeachefs
Chef Jo Lemmens (restaurant U) is fan van heek: “Heb je een goed gerecht met kabeljauw, dan kan deze vis perfect in de plaats ervan. Heek kan je op allerlei manieren bereiden, van stomen tot frituren. Hij heeft een zachtere structuur dan kabeljauw, maar is sterker van smaak. Een topper!” Heek is een witvis en heel populair bij onze zuiderburen. Hoog tijd om ‘m ook bij ons bekender te maken.
Met pladijs kan je chef Jo Grootaers (restaurant Altermezzo) altijd bekoren. “Het is echte zomervis en perfect om op de barbecue te grillen. Maar ook in de oven maak je er heerlijke gerechten mee. Het is een heel lekker visje, maar met delicaat vlees. Niet te lang bakken is de boodschap!” Kenmerkend aan deze platvis is zijn bruin-groene rug met oranje-rode stippen. De pladijs is erg belangrijk voor de Belgische visserij, goed voor maar liefst 15 tot 20% van de aanvoer.
Chef Dimitry Lysens (restaurant Magis) vertelt waarom vlaswijting meer aandacht verdient: “Vlaswijting is het minder bekende neefje van kabeljauw, maar moet niet onderdoen in kwaliteit. Je kan deze vis klassiek bereiden maar ook rauw marineren, pekelen of roken. Heel veelzijdig én een betere ecologisch verantwoorde keuze dan de overbeviste kabeljauw.” Vlaswijting wordt ook wel pollak of witte koolvis genoemd. Het is een heerlijk, gezond visje met als pluspunt dat je ‘m graatloos kan serveren.
Wist je dat ? Er 53 soorten vis zwemmen in de Noordzee? Het merendeel van de geconsumeerde vissen nog steeds van het buitenland komt? Maar liefst 42% van de invoer van visserijproducten komt daarnaast van buiten de Europese Unie. Vissers voor 1kg gevangen schelvis slechts 1/6e van de prijs van 1 kg tong krijgen? Vlaswijting op de Belgische visveiling duurder in aankoop is dan kabeljauw, maar de vishandel er wel minder voor krijgt?
Wat NorthSeaChefs drijft …
NorthSeaChefs is een a-commerciële organisatie die ijvert om onbekende en onbeminde vissoorten van bij ons in de kijker te zetten. Hun leuze: ‘ We moeten eten wat de visser vangt, niet laten vangen wat wij willen eten’
Filip Claeys (De Jonkman) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) sloegen in 2011 de handen in elkaar voor hun gedeelde passie: de Noordzee. Met lede ogen moesten ze aanschouwen dat Noordzeevissers bijna de helft van hun vangst weer overboord moeten gooien. Simpelweg omdat er geen markt is voor deze ‘bijvangst’. Vissen zoals steenbolk, hondshaai en rode poon kunnen niet op tegen de bekendere kabeljauw, tong en tarbot. Filip Claeys vult aan: “Ik zet bewust geen kabeljauw meer op het menu in mijn restaurant. Simpelweg omdat ik geloof dat deze vis anders over 10 jaar overbevist zal zijn. Er zijn genoeg alternatieven om die door te vervangen, zoals bijvoorbeeld vlaswijting of schelvis”.
Samen met meer dan 60 andere NorthSeaChefs in België, zet Filip zich in om de onbekende vissen uit de Noordzee letterlijk op de kaart te zetten, om hen tot bij het grote publiek te brengen. Op die manier hopen ze bewustwording en een gedragsverandering bij de Belgen teweeg te brengen. En niet alleen de consument wordt er beter van, ook de visserij, die er op die manier een eerlijkere prijs voor krijgt.