Krokusvakantie 2023

ZON, SNEEUW EN CULTUUR WORDEN MASSAAL OPGEZOCHT ALS REMEDIE TEGEN EEN WINTERDIP

TUI Belgium is tevreden met de boekingen voor de krokusvakantie. De last minute trend van de voorbije jaren neemt af, maar toch werd nog een boeking op drie pas gemaakt in de afgelopen vier weken. Alle zonnige bestemmingen doen het uitstekend: de Canarische eilanden blijven veruit de favoriete bestemming, maar ook de niet-Europese landen trekken veel mensen aan door een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bij de stedentrips worden vooral de grote culturele hoofdsteden weer massaal opgepikt en herovert Londen zijn plaats van voor de Brexit. En ook de sneeuw wordt massaal opgezocht, waarbij de Franse Alpen de helft en Oostenrijk een derde van de skiërs verwelkomen.

Hoewel de krokusvakantie voor veel Belgen slechts de vierde vakantieperiode van het jaar is, merkt TUI, de grootste reisorganisatie van het land, dat veel Belgen net tijdens deze wintervakantie nood hebben aan buiten zijn en liefst onder een stralende zon.

De helft van de  TUI-reizigers vliegt naar een warme bestemming. Spanje blijft met 45% van de vakantiegangers veruit het populairste land. Drie op vier reizigers opteren hierbij voor de Canarische Eilanden die garant staan voor hoge temperaturen. Op de Canarische eilanden zijn de 20 meest populaire hotels bij het Belgische publiek al dagenlang volgeboekt en dus niet meer beschikbaar op de last minute markt, tot teleurstelling van velen. De absolute tophotels in het TUI-aanbod zoals RIU Arecas op Tenerife of RIU Palace Meloneras op Gran Canaria, zijn zelfs al sinds weken niet meer beschikbaar. Ook de niet-Europese zonzekere bestemmingen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding verwelkomen veel Belgen : Egypte, Kaapverdië en Marokko zijn het populairst. Bij de exotische vakanties blijven Mexico en de Dominicaanse Republiek de koplopers.

De krokusvakantie is natuurlijk ook een uitgelezen periode voor wintersport: 24% van de TUI-reizigers gaat skiën. Vergeleken met de kerst- en de paasvakantie biedt het krokusverlof de hoogste sneeuwzekerheid. Daardoor is deze vakantieweek traditioneel bijzonder in trek bij de skifanaten. Dit jaar hebben de Franstalige Belgen voor het eerst geen paasvakantie meer, maar wel 2 weken krokusvakantie, waardoor deze periode voor de Franstalige skiërs nog belangrijker wordt.

Frankrijk blijft de populairste skibestemming, maar verhoudingsgewijs zijn Oostenrijk en Italië populairder dan vorige jaren. Op de Franse skibestemmingen is onze krokusvakantie de duurste vakantieperiode waardoor een aantal Belgen voor goedkopere periodes hebben geopteerd, zoals de voorbije kerstvakantie (tweede week) of de paasvakantie. Meer dan ooit spelen de skifanaten ook op zeker: door de overvloedige sneeuwval van de laatste weken werden er late minute nog veel skireizen geboekt.

Ook veel Belgen zoeken het tijdens deze korte vakantie dichter bij huis. 12% heeft een dichtbijvakantie (<500 kilometer van huis) geboekt. De helft daarvan verkiest zelfs om een winters weekje in eigen land door te brengen, aan de kust of in de Ardennen.

Bij de stedentrips, 14% van het totaal aantal reizigers, prijkt het eeuwige trio Parijs, Rome en Londen weer bovenaan de lijst. Deze culturele wereldsteden kenden een dip tijdens de coronaperiode, maar kunnen hun troeven intussen weer helemaal verzilveren. New York staat nog niet in de top 5, maar wint opnieuw snel aan populariteit. De stedentrips doen het algemeen trouwens uitstekend. Na 2 jaar terughoudendheid om drukke plaatsen te vermijden is de Belg weer helemaal gewonnen voor de talrijke bezienswaardigheden die elke cultuurstad herbergt.  Voor begeleide rondreizen (TUI tours) is de korte krokusvakantie niet de ideale periode. En toch spreekt de rondreis ‘Winters IJsland’ tot de verbeelding en is deze reis een groot succes.

Top 5 landen voor vliegvakanties: Spanje, Egypte, Kaapverdië, Marokko, Mexico. -Top 5 regio’s voor vliegvakanties: Tenerife, Hurghada, Gran Canaria, Sharm El Sheikh, Costa del Sol – Top 5 skivakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland – Top 5 dichtbijvakanties: België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg – Top 5 stedentrips: Parijs, Rome, Londen, Barcelona, Amsterdam