Bouillon Brussel

Een populaire keuken met een Belgische smaak!

Oorspronkelijk was een “bouillon” in Parijs een populair restaurant waar men kon genieten van een goede bourgeoiskeuken tegen zeer redelijke prijzen. Dit was, net als vroeger, de Bouillon Duval of, nog steeds, de Bouillon Chartier. Deze formule is nooit echt in de vergeethoek gedwongen en kent momenteel een nieuw succes, met de opening en uitbreiding van een reeks etablissementen in deze geest, zowel in de Lichtstad als in andere delen van Frankrijk, waaronder Rijsel.

Het is precies deze formule die Dugagjin Spahija en chef Alexandre Masson hebben besloten over te brengen naar Brussel, maar dan in een zeer toepasselijke en geanimeerde ‘zwart-geel-rode’ versie. Het basisidee van de twee partners was zowel eenvoudig als duidelijk: in het hart van de Belgische hoofdstad een populaire keuken aanbieden die aansluit bij de smaak van de Belgen en gepresenteerd tegen uiterst toegankelijke prijzen, geheel in de geest van de bovengenoemde Parijse bouillons.

Dugagjin, die verantwoordelijk is voor de zaal, heeft gewerkt in gerenommeerde etablissementen als de Tour d’Argent in Parijs, Jean-Pierre Bruneau, Ter Borght en het Atomium. Daar ontmoette hij Alexandre Masson, die aan het roer stond van aangename concepten als de Prévôt, de Variétés en natuurlijk het Atomium restaurant. De een Franstalig, de ander Nederlandstalig, hun ambitie is om via hun Bouillon Bruxelles alle componenten van België te vertegenwoordigen.

Om dit project uit te voeren, kregen Douglas en Alexandre de gelegenheid zich te vestigen in wat ooit een van de mythische adressen van het Heilige Eiland was, namelijk het vroegere Scheltema. Ideaal gelegen in de Predikherenstraat, op een steenworp afstand van een van de uitgangen van de Koninklijke Galeries Saint-Hubert, had het een prachtig decor met houten lambriseringen en spiegels. Na een grondige opfrisbeurt vormt dit mythische adres voortaan het kloppende hart van Le Bouillon Bruxelles. Het decor vormt de perfecte aansluiting bij zijn grote Parijse voorbeelden, waarvan sommige geklasseerd zijn als erfgoed. De zaal, bekleed met comfortabele banken, is uitgerust met kleine, dicht op elkaar geplaatste tafels, tafelkleden en papieren placemats, en bekleed met kleine stoffen servetten. De ballonglazen zijn voorzien van het logo van het etablissement.

Op de kaart staan een tiental voorgerechten tussen 4,20 en 8,40 euro, een tiental hoofdgerechten tussen 9,80 en 14,50 euro en een zo toegankelijk mogelijke schalenbank. Het geheim van de formule schuilt in een nauwgezet inkoopbeleid, bestudeerde porties en keuzes die vooral worden ingegeven door respect voor de seizoenen. Een van de belangrijkste ideeën van deze Bouillon is om, naast de grote klassiekers van de Belgische keuken, een reeks minder bekende maar even lekkere en… toegankelijke regionale recepten in ere te herstellen.  Om verspilling te voorkomen, is het brood (van het stokbrood Fleur du Pain) optioneel, maar niet gratis.

Zo vinden we om de maaltijd te beginnen o.m. een eiermayonaise (vergroot met waterkers) en radijsjes met “potkeis” (witte kaas gekruid met Brusselse kaas en gueuze) of een paardenworst. Niet te vergeten natuurlijk een uitstekende bouillon met Japanse parels (tapioca), maar ook slakken of prei met zeewiervinaigrette, evenals een uitstekende landterrine.

Onder de gerechten is het moeilijk om niet te vallen voor de zachte runderwangen in carbonnades, een lekkere Oostendse cassolette of een “potjesvleesch” met vier vleessoorten. En laten we ook de pepersteak met frieten, Luikse gehaktballetjes of stoempworst niet vergeten, evenals mosselen in witbier geserveerd in kleine potjes. Altijd in de geest van toegankelijk blijven, zijn de bijgerechten optioneel en worden ze apart aangeboden, zoals bijvoorbeeld stoemp prei, gestoofd witloof of gemberwortel.

Tot slot worden ook de desserts in kleine porties aangeboden met onder andere rijstpudding, peer, karamel en gezouten boter, ananas met kruiden of witte eet cuberdon met speculaas, maar ook een “bodding” vla of huisgemaakt ijs met melk, verkrijgbaar met twee of drie extra’s. En voor de liefhebbers is er keuze uit drie lokale kazen: Vieux Chimay, Herve met Luikse stroop en Pas de Bleu.

Ook bij de dranken, duidelijk Brusselse en Belgische accenten, Belgisch bier, met voorstellen van het vat (waaronder Super Pils en WIt Bavik, Saison Dupont Bio en lambiek van Boon geserveerd per kan) maar ook enkele zeer lokale brouwsels gepresenteerd in flessen van 75 cl. De liefhebbers van druivensap worden niet vergeten, witte en rode wijnen, per glas, kan of fles. Wijnfanaten vinden in het “kelderke” enkele grote wijnen die tegen zeer betaalbare prijzen worden aangeboden, waaronder de beroemde Belgische Chardonnay “Goud” van Domaine Genoels Elderen.

Ook opmerkelijk, voor het aperitief, bubbels altijd gekozen voor hun uitstekende kwaliteit-prijs verhouding (biologische prosecco), maar ook enkele klassieke cocktails, zoals de Picon vin blanc, de Dry Martini of, zeer modieus op dit moment, de Moscow Mule.  Tot slot is het belangrijk de grote terugkeer van de heerlijke Byrrh grand quinquina te onderstrepen, die hier in verschillende versies wordt aangeboden.  Vermeldenswaard is ook de aanwezigheid van het Maison Delahaut, een bekende brander in Namen sinds 1864, die ook deel uitmaakt van het avontuur.

Bouillon Brussel beschikt bovendien op de eerste verdieping over een prachtige zaal  ideaal voor het organiseren van alle denkbare evenementen.

Benieuwd naar de ‘Belgische’ interpretatie van de traditionele bouillon gingen we op ontdekkingstocht. Opvallend alvast het sympathieke onthaal te midden een gezellige drukte, het leek wel of de Scheltema een nieuw leven kende. Ondanks de drukte blijft het interieur boeiend, facet waar het personeel graag op inpikt, personeel dat meer dan zijn best doet om elke klant toch een persoonlijke touch te bezorgen.

Onze garnaalkroketten waren mooi gebakken, leuk smeuïg met toch een voldoende aantal garnalen, terwijl de kleinere oesters bijzonder vers en uiterst ziltig waren. Een leuke start alleszins. Als hoofdgerecht, een caronnade van zachte runderwangen, met romige saus en een portie frieten. Ook onze americain kreeg naast het nodige garnituur, een mooie portie frietjes mee. Goudgeel, krokant gehouden en erg lekker. Het afsluitende dagdessert volgde perfect het uitgestippelde parcours en kon evenzeer overtuigen.

Bouillon Brussel heeft alleszins zijn start niet gemist en groeit ongetwijfeld uit tot een nieuwe mythische ontmoetingsplaats voor fijnproevers die een traditionele en lekkere burgerkeuken willen ontdekken. Beslist een aanrader.

Bouillon Brussel, Dominicanenstraat 7/9, 1000 Brussel. Telefoon: + 32 2 512 20 85 Mail: info@bouillonbruxelles.com

Tot april is Bouillon Brussel geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 24.00 uur en op zondag tot 18.00 uur. Op zondagavond, maandag en dinsdag is het gesloten. Vanaf Pasen is Bouillon zeven dagen per week geopend, steeds van 12.00 tot middernacht.

Culinaire commentaren: 3 minutes

Lekkere en zeer betaalbare gerechten, leuk interieur dat verwijst naar de Parijse bistro’s, joviaal en attentievol personeel. Wordt ongetwijfeld een nieuw mythisch adresje in hartje Brussel. Absolute aanrader.