Iers rund- en lamsvlees

St. Patrick’s Day, 17 maart, nadert razendsnel. Voor Ierland is dit een belangrijke feestdag die ook door de Ierse gemeenschappen buiten het eiland op uitbundige wijze word gevierd. Guiness is hierbij een centraal gegeven, maar we mogen niet vergeten dat de Ierse gastronomie op deze feestdag bijzonder hoge en vooral lekkere toppen scheert.

We moeten teruggaan tot de 5e eeuw om sporen te vinden van Saint Patrick. Hij zou zijn geboren in Wales, vervolgens ontvoerd door Schotse piraten en als slaaf zijn verkocht aan een Iers clanhoofd. Hij wist te ontsnappen naar Gallië en keerde in 411 terug naar Ierland om het eiland te evangeliseren. Volgens de legende introduceerde hij het dogma van de christelijke drievuldigheid (één God in drie personen) en gebruikte hij de Shamrock om het uit te leggen: één stam, drie bladeren.

Tegenwoordig is St. Patrick’s Day meer dan een religieuze herdenking. Sinds 1937 is het een volwaardige feestdag geworden. Op 17 maart kleden de Ieren zich in het groen en hangen een bosje shamrocks aan hun knoopsgat, een van de emblemen van Ierland, er worden ook tal van feestelijke evenementen en bijeenkomsten georganiseerd. De traditie wil dat je voor het hele jaar geluk een takje klaver in een glas whisky doopt en over je linkerschouder gooit.

Nog een anekdote over St. Patrick’s Day: wist je dat er in Ierland geen wilde slangen zijn? Volgens de legende verjoeg Saint Patrick ze van het eiland als symbolen van Satan! Meer prozaïsch: de afwezigheid van slangen in Ierland is te wijten aan hun traagheid. Aan het einde van de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden, bleef Ierland slechts enkele eeuwen verbonden met het continent voordat het ervan werd gescheiden door het stijgende water. In dit tijdsbestek kon de beer in Ierland aankomen, maar niet de slang, die traag was en nadeel ondervond van het koude klimaat.

St Patrick’s Day en Iers rund- en lamsvlees

St Patrick’s Day markeert ook de komst van de lente in Ierland. Het valt samen met de viering van de terugkeer van het vee naar de weiden na de winter. Deze feesten zijn nog ouder dan St. Patrick’s Day en vieren de komst van het warme weer en het einde van het harde werk van het verzorgen van de dieren in de stallen.

Deze folklore maakt vandaag de dag evenzeer deel uit van het leven op het Ierse platteland als toen St. Patrick meer dan 1500 jaar geleden leefde. De onbelemmerde toegang tot enkele van de rijkste graslanden van Europa vormt het geheim van de unieke smaak en textuur van Iers rund- en lamsvlees.

Als eiland aan de westkant van Europa heeft Ierland een uniek klimaat voor grasgroei en dierenwelzijn. Het eiland wordt omringd door de Atlantische Oceaan, zodat het er 180 dagen per jaar regent en het in de winter zelden onder 0°C en in de zomer zelden boven 20°C komt. Dit is het perfecte klimaat voor de dieren en het gras dat ongeveer 10 maanden per jaar groeit, vormt bijna hun gehele dieet. Vitamine A of caroteen, dat in hoge mate aanwezig is in het gras, geeft het vlees zijn mooie heldere kleuren.

Iers rundvlees is het resultaat van gecontroleerd fokken, gebaseerd op de knowhow van de boeren en een uniek terroir, en biedt mals en smakelijk vlees. Het vlees is goed gemarmerd en vereist weinig of geen vet bij de bereiding. Grasgevoerd lamsvlees is zeer fijn, zeer mals en heeft een subtiele smaak die zelfs de meest aarzelende consumenten zal overtuigen. Ierland telt ongeveer 34.000 familiale schapenhouderijen en meer dan 2,5 miljoen ooien. 90% van de runderen en 70% van de lammeren in Ierland worden geproduceerd onder SBLAS, een norm die boeren ertoe verplicht de impact van hun activiteiten op het milieu te verminderen.

De promotie van Iers rund- en lamsvlees is in handen van Bord Bia dat wereldwijd 15 kantoren telt. Het kantoor in Parijs is verantwoordelijk voor de promotie van Ierse producten in Frankrijk, België en Luxemburg. Bord Bia werkt regelmatig samen met de Ierse ambassade en andere Ierse overheidsinstellingen en het Ierse netwerk in het algemeen.

Originele Ierse receptsuggesties:

Ierse Rundvleesstoofpot –  recept voor 4 personen

Ingrediënten: 600 g Iers rundvlees – 3 theelepels paprikapoeder – 4,5 el. Bloem – 90 g boter – 3 uien, grof gehakt – 5 dl Guinness – 4 laurierblaadjes – 4 takjes tijm – 1 grote prei in ringen gesneden – 2 wortelen in blokjes van 1 cm gesneden – zwarte peper en zeezout

Bereiding:

  1. Snijd de karbonade in blokjes van 2,5 x 2,5 cm. Bestrooi het vlees met zwarte peper en paprikapoeder en meng goed. 2. Voeg de bloem toe en meng goed 3. Verhit de boter in een koekenpan en bak het vlees goed bruin. Voeg de uien toe en bak ongeveer 1 minuut mee. 4. Blus af met de Guinness, voeg de laurierblaadjes en tijm toe en dek af. Zet het vuur lager en laat ongeveer 1,5 uur sudderen. Roer af en toe. 5. Voeg de prei en wortels toe aan de stoofpot, laat nog ongeveer 1 uur sudderen. 6. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout.

Gourmet Burger: recept voor 2 personen

Ingrediënten voor één burger:  2 100% puur Iers rundvlees burgers – 2 brioche broodjes – 100g ketchup – 20g honing – 20 g sojasaus – 6 plakjes belegen cheddar kaas – 4 blaadjes ijsbergsla

Bereiding:

  1. Laat voor de bbq-saus in een steelpan de sojasaus inkoken met de honing en de ketchup. 2. Rooster de gehakte biefstukken in een zeer hete pan, prak ze met een spatel. 3. Voeg de cheddarkaas toe, 2 plakjes op elke biefstuk om de maximale hoeveelheid kaas te krijgen. 4. Leg de gehakte biefstukken in laagjes op elkaar. 5. Rooster de broodjes en bestrijk ze met bbq-saus. 6. Monteer de burgers met de ijsbergslablaadjes. 7. Serveer met frietjes of krulfriet.

Tip: Deze zeer eenvoudige saus is supersnel te realiseren

Ierse in de oven gebakken lamsbout

Recept voor 4 personen – Bereidingstijd 15 minuten, braadtijd 45 minuten

Ingrediënten : 1 lamsbout – 3 teentjes knoflook – 5 takjes rozemarijn – 1 laurierblad – 3 rapen – 5 takjes tijm – 3 zoete uien – 3 wortelen – Fleur de sel – zout en peper – olijfolie

Bereiding:

  1. Haal de lamsbout 3 uur van tevoren uit de ijskast. 2. Maak evenwijdige, ondiepe sneden in de bovenkant van de lamsbout. 3. Wrijf de bovenkant van de lamsbout in met de fleur de sel, rozemarijn en tijm. 4. Verwarm uw oven voor op 180°C. 5. Snijd voor de garnering de rapen, wortelen en uien in vieren. 6. Maak een bedje van groenten in een bakplaat en leg de lamsbout erop. 7. Bak de lamsbout 45 minuten, bedruip om de 10 minuten. 8. Laat 25 minuten rusten voordat u de lamsbout in plakken snijdt. 9. Gebruik de sappen in de bodem van de bakplaat om te sauteren.