aangestuurd door Aramark keukenteams voor het eerst kwalitatief erkend door Gault&Millau Benelux
Overtuigd van de kwaliteit van de maaltijden, die dagelijks bereid worden door Aramark-teams voor de bewoners in woonzorgcentra (WZC), liet Aramark besluiten een unieke samenwerking met Gault&Millau aan te gaan, waarbij een selectie van WZC keukens door inspecteurs van het Gault&Millau Catering team doorgelicht werden.
Het betreft zowel WZC’s in handen van lokale besturen, als van privé-instellingen, waar Aramark – als één van de grootste cateraars van het land – in de keukens actief is. De, met gunstig gevolg geauditeerde instellingen, kregen tijdens een officiële plechtigheid op 24 januari hun kwaliteitserkenning voor hun keuken, dit in aanwezigheid van een groot aantal prominenten en uiteraard de keukenteams en WZC-uitbaters. Minister van Zorg en Welzijn Hilde Crevits reageerde met een positieve mededeling op dit project.
“Doel was om de negatieve perceptie rond de kwaliteit van maaltijden in woonzorgcentra te doorbreken,” aldus Stijn Crombé, CEO Aramark. “Als cateraar, die actief is zowel in de zorgsector als in de privé-sector, leveren onze keukenteams dagelijks prestaties waar ik trots op ben. De negatieve perceptie die de jongste jaren rond WZC’s is ontstaan, doet mijns inziens afbreuk aan de inzet, expertise en persoonlijke toewijding waarmee onze keukenteams elke dag van het jaar maaltijden bereiden voor zorgbehoevende en kwetsbare bewoners.
Wie beter dan de welbekende Gault&Millau groep kon over deze situatie haar licht laten schijnen. Het project werd opgestart in 2019. Toen beide partijen enthousiast klaar stonden om de voorzetting van het project te ondertekenen sloeg Covid19 toe. Gelukkig konden we een jaar geleden de draad terug opnemen. De kwaliteitserkenning komt al onze keukenmedewerkers toe én de diensten die hen in hun dagelijks werk ondersteunen, en belonen hun motivatie en trouw aan ons project.” aldus Stijn Crombé. “En we gaan ons inzetten om ook in de twee volgende jaren de Gault&Millau erkenning te blijven verdienen, en deze uit te breiden naar andere WZC’s, waar wij met onze keukenteams actief zijn.”
‘Verzorgde thuiskeuken’ en sommige gerechten zelfs ‘bistrokeuken niveau’
Na intensieve inspecties door het gespecialiseerde Gault&Millau Catering team, waaronder ook onaangekondigde inspecties, verspreid over de vier seizoenen van een kalenderjaar, concludeerde het auditteam dat de maaltijden op deze negen locaties als smaakvol, gevarieerd, aantrekkelijk ogend en toegankelijk mogen gekwalificeerd worden.
“De maaltijden werden doorgelicht op basis van diverse criteria gaande van conformiteit qua vermelding op het menu over presentatie, temperatuur, smaakidentiteit en smaaksamenhang en variatie waarbij eveneens de bereiding van diverse maaltijdcomponenten op hun intrinsieke smaak- en textuurkwaliteit beoordeeld werden,” aldus Marc Declerck, CEO Gault&Millau.
Catering-inspecteur Willem Asaert karakteriseerde de maaltijden in zijn conclusie als typerend voor een aangename en verzorgde thuiskeuken waarmee verwezen werd naar het alledaags, herkenbaar en smakelijk karakter waarbij sommige gerechten zelfs de kwalificatie ‘bistrokeuken niveau ’ meekregen.
“Ik ben dan ook zeer gelukkig dat wij positief nieuws kunnen brengen over een sector die de jongste jaren te éénzijdig werd afgeschilderd. We hopen dat we aldus ons maatschappelijk steentje hebben kunnen bijdragen aan deze zo belangrijke en zo mens-gebonden sector, en hopen dat we op deze manier heel wat andere uitbaters instellingen mee op sleeptouw kunnen nemen”, besluit Marc Declerck, CEO Gault&Millau.
Audit in 2019 en in 2023
Voor deze audit deed Aramark reeds in 2019 en dit tot februari 2020 beroep op het inspectieteam van Gault&Millau Catering dat net voor het begin van de pandemie de doorlichting in vier WZC’s op gunstige wijze had afgerond. Na de gedwongen onderbreking werd de draad begin 2023 terug opgenomen en de audit werd uitgebreid van vier naar negen WZC’s, waar de bewonersmaaltijden door Gault&Millau werden gecontroleerd. Ze werden vaak genuttigd in het bijzijn van de woonzorgbewoners. Om zo niet alleen de kwaliteit van de maaltijd maar ook omkadering, zorgondersteuning en beleving te ervaren.
De WZC’s die gedurende één jaar voor hun maaltijden een kwaliteitserkenning ‘Audited by Gault&Millau’ mogen dragen zijn: Zorghotel Seniorcity i-mens, Gent; Ikaria Aunove, Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem); Woonzorgcentrum De Vlinder, Harelbeke; Woonzorgcentrum Ceder aan de Leie, Harelbeke; Woonzorgcentrum Sint-Lucia, Turnhout; Woonzorgcentrum Sint-Felix, Herne; St Bernardus woonzorgcentrum, De Panne; Woonzorgcentrum Elckerlyc, Wevelgem; Woonzorgcentrum Zilversterre, Gent.