Tweede week juli prijsgunstiger dan ooit

Juli is voor vele Belgen traditioneel de belangrijkste vakantiemaand van het jaar, maar TUI stelt vast dat de boekingen heel verschillend verlopen naargelang de periode binnen de maand. Er is immers een groot verschil qua beschikbaarheid – en daardoor ook qua prijs – volgens de vertrekweek. De tweede week van juli, vlak voor het officiële bouwverlof, is traditioneel de minst gegeerde, maar nooit eerder was het verschil zo uitgesproken. Gevolg: de reiziger die nog moet boeken en flexibel is, kan er honderden euro voordeel mee doen.

TUI, de grootste reisorganisatie van het land, meldde eerder al dat er in juli, traditioneel de Belgische vakantiemaand bij uitstek, grote verschillen zijn qua boekingen, afhankelijk van de week van vertrek. Veel Vlamingen kozen bij het begin van het boekingsseizoen de eerste vakantieweek, met afreis tussen 28 juni en 4 juli. Die was immers veruit de goedkoopste omdat het nog niet volop hoogseizoen is. De grote vakantie bij de Franstalige scholieren start immers een week later dan in Vlaanderen. Door een logische prijsevolutie, gebaseerd op vraag en aanbod, is dit prijsverschil intussen verdwenen.

Anderzijds zijn er nog honderdduizenden Belgen die enkel kunnen reizen tijdens het bouwverlof, dat op vele plaatsen in het land start op zaterdag 13 juli. Door de enorme vraag is deze vertrekperiode sowieso altijd het topseizoen. Velen willen of moeten tegen eind juli terug thuis zijn, wat de tweede helft van de maand juli traditioneel de drukste periode van het jaar maakt.

Dit jaar is de tweede week van juli, met vertrek tussen 5 en 11 juli, nog uitgesprokener dan andere jaren, de periode die ietwat tussen twee stoelen valt en achter loopt op de overige vertrekdata. En qua prijs doet hierbij de wet van vraag en aanbod opnieuw zijn werk: wie nog moet boeken en zich tijdens die week kan vrijmaken, kan nu bijzonder interessante promoties op de kop tikken, tot wel de helft van de prijs. Het lijkt wel laagseizoen maar de Belg kan nu tussen 5 en 11 juli een week vakantie boeken aan de Costa Blanca, Mallorca, Rhodos of Kreta voor €599/persoon.

Deze kortingen zullen naderhand weer worden afgebouwd in functie van een hogere vluchtbezetting maar de reiziger die nu beslist, kan op een aantal bestemmingen een vakantie op de kop tikken tegen een uitzonderlijk gunstige prijs-kwaliteitverhouding.  Het zijn eveneens de laatste weken waarop de meeste kwaliteitshotels nog beschikbaarheid hebben. Daarom raadt TUI de last minute boeker aan om nu al de aanbiedingen te raadplegen en niet te wachten tot de klassieke last minute maand juni.

Anderzijds zijn er ook bestemmingen waar de vluchtbezetting op TUI fly intussen al zeer hoog is en waar het uiterst dringend wordt om je vakantie nog te boeken. En vreemd genoeg zijn dat niet de klassieke vakantieplaatsen die vooral door gezinnen worden geboekt. De drie Portugese bestemmingen Madeira, de Azoren en de Algarve zijn quasi volgeboekt. Ook op de Costa Dorada (Salou) en Agadir (Marokko)is het aantal beschikbare plaatsen op de vluchten drastisch gedaald.

Een greep uit de aanbiedingen met de hoogste kortingen voor een verblijf van 1 week: Griekenland – Kreta:  -48% – hotel TUI BLUE Elounda Village, afreis 11/7 uit Luik –        Turkije – Marmaris:  -48% –  hotel TUI SUNEO Costa Mare Suites, afreis 7/7 uit Brussel – Spanje – Fuerteventura : -47% – hotel TUI MAGIC LIFE Fuerteventura, afreis 6/7 uit Brussel – Marokko – Marrakesh :  -46% – hotel SPLASHWORLD Aqi Aqua Mirage, afreis 5/7 uit Brussel – Egypte – Sharm El Sheikh :  -46% – hotel Jaz Mirabel Beach Resort, afreis 11/7 uit Brussel –      Griekenland – Zakynthos:  -45% – hotel TUI SUNEO Tsilivi Admiral, afreis 5/7 uit Brussel – Turkije – Kusadasi : -45% – hotel Paloma Marina Suites, afreis 5/7 uit Brussel – Spanje – Gran Canaria :  -43% – hotel Riu Palace Maspalomas, afreis 10/7 uit Luik – Spanje – Mallorca:  -43% – hotel Riu Bravo, afreis 5/7 uit Brussel – Spanje – Tenerife : -42% – hotel Time to Smile Ohasis, afreis 10/7 uit Luik – Spanje – Ibiza:  -41% – hotel Invisa Cala Verde, afreis 7/7 uit Brussel – Turkije – Antalya :  -41% – hotel Paloma Foresta, afreis 9/7 uit Antwerpen.