Sterrenchef Roger van Damme is in de culinaire wereld onbetwistbaar een buitenbeetje. Oorspronkelijk gestart als patissier transformeerde hij zijn carrière tot sterrenchef. Als jonge banketbakker wilde hij zijn kennis en kunde verder uitbouwen en een unieke touch meegeven. Bij o.m. geestesgenoot Albert Adria in Spanje vond hij rust en verpozing maar vooral inspiratie. Zijn zoete creaties groeiden hierdoor uit tot technisch hoogstaande en fijnzinnige maar vooral smaakvolle en evenwichtige gerechten. De doorstart tot meesterkok die zorgt voor innovatieve en decoratieve verrassingen is dan ook een logisch gevolg. Ondertussen behoort hij tot de absolute top van de Belgische gastronomie.
Hongerig naar meer ontwikkelde hij een culinaire expertise die zijn diepgewortelde passie voor Thailand perfect vorm en gestalte geeft. Een passie die hij op subtiele en delicate manier in tal van creaties verwerkt. Met dezelfde passie gaat Roger Van Damme ook regelmatig nieuwe uitdagingen aan en zorgt hij voor verrassende maar erg lekkere pairings. Een top realisatie was de pairing van zijn creaties met de wijn van het domein Oud Conynsbergh, wijnen die ook in zijn restaurant Het Gebaar kunnen worden gedegusteerd. Roger was trouwens een van de eerste meesterkoks die het aandierf om deze lokale producten op zijn kaart te introduceren en gaf hiermee zijn figuurlijke status van buitenbeentje een extra boost.
De aperitiefhapjes kregen het gezelschap van de Chardonnay Parel 2019 brut natuur. Een leuke en frisse aanzet bij decoratieve knapperige hapjes terwijl het gezelschap op het molenterras genoot van het uitzicht op de wijngaarden van het domein. Bij de carpaccio van St Jacobsvruchten op salade van venkel, yuzu en crème van Thaise basilicum en de gebakken St Jacobsvruchten met aardpeer en zachte peper velouté opteerde Roger voor de Auxerrois natuur 2018 en de Auxerrois 2022. De bouillon van Noordzeegarnalen en het kroketje van garnaal kregen we een Auxxerrois Belgisch eik 2020 en 2022 aangeboden, ook hier frisse toetsen die perfect worden gecombineerd met zilte hints.
De succulente tartaar van roodbaars met mousse van subtiele gele curry en krab in gele curry met kokos en heerlijke Royal Belgian caviar inspireerde Roger om voor een heldere wijn met leuke lichtgele kleur te kiezen. Met heerlijke smaaktoetsen en toch fijne afdronk opteerde hij voor de Auxerrois Acacia 2018 net als voor de recentere maar even heerlijke Auxerrois Acacia 2020.
Uitkijkend naar lokale producten kregen we een creatie van asperge met tomaat en dashi mousseline en een lekkere en mooi evenwichtige noodles met sashimi van roodbaars en jus van garnaal en kefir. Roger selecteerde hier een weliswaar traditionele maar toch zeer mooie en intense Chardonnay 2019 en de jongere Chardonnay 2022 met delicate afdronk. Oud Conynsberg Chardonnay 2022 is mogelijk net iets te jong maar heeft alleszins de nodige allures om vrij snel uit te groeien tot een onbetwistbare topper die meer dan terecht de kwaliteiten van onze Belgische wijnbouwers onderlijnt.
De succulente carpaccio van wagyu beef en het Carima rundvlees met hi-take, shortrib en witte pens kregen het gezelschap van een Pinot Noir 2018 en Pinot Noir 2020, beide een volronde
wijn met leuke aanzet in de mond en lange afdronk. De Pinot Noir Oud Conynsbergh wordt enkel geproduceerd in de betere wijnjaren en dit in een eerder beperkte oplage waardoor deze wijn nagenoeg telkenmale behoorlijk snel uitverkocht raakt. Het wijndomein beschikt nog over enkele flessen die specifiek voor uitzonderlijke evenementen worden bewaard. Het tienjarig bestaan van het wijndomein is so wie so één hiervan. Het chocolade dessert van Roger Van Damme een heerlijk zoet dessert werd afgerond met de sterke Pinot blanc Moerbei en de sterke Gamay wit, twee leuke creaties van Oud Conynsbergh met hoog alcoholgehalte die de liefhebbers van een opkikkertje na de maaltijd best zullen appreciëren.
Roger Van Damme goes Oud Conynsbergh werd alleszins een culinair festival met innovatieve creaties van een sterrenchef gecombineerd met leuke wijnen die de Belgische wijnwereld niet onberoerd laten. De aanplant van nieuwe wijngaarden doet ons dan ook verlangend uitkijken naar nieuwe creaties van het wijnhuis, resultaat waarvoor we nog even geduld moeten hebben.