Nieuwe oogst Zeeuwse hangcultruurmosselen

Veelbelovende kwaliteit, bio-gecertificeerd en gezond. Per 29 mei 2024 zijn de eerste touwen met de 2024-oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald. Zo vroeg in het jaar zijn de schelpen al goed gevuld. “Wij zien een mooie, veelbelovende kwaliteit, dat gaat de komende weken alleen maar beter worden”, aldus mosselkweker Jan Bout. Het biologisch gecertificeerde Zeeuwse streekproduct, vol gezonde eiwitten, is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in zowel België als Nederland.

“Dit is een moment waar ik echt naar kan uitkijken. Proef je de zilte smaak van de eerste mosselen, dan weet je dat het zomer wordt”, aldus radiopresentator Sven Ornelis. Als Belgisch mosselambassadeur proefde hij in primeur de eerste geoogste hangcultuurmosselen.

Eerder dan de mosselen van de bodem

Alleen in de voedselrijke wateren van Zeeland – de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte locaties voor het kweken van mosselen aan touwen, boven in het water. Het voedselaanbod is er beter, waardoor de hangcultuurmosselen vroeger geoogst kunnen worden dan de mosselen van de bodem. Slechts 5% van het totale Zeeuwse mosselaanbod – zo’n 2 miljoen kilo – is hangcultuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden vanaf 3 juli verwacht.

Bio-gecertificeerd Zeeuws streekproduct

De Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen op de markt onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, dat staat voor een 100% regionale herkomst. De kweek gebeurt volledig natuurlijk, op biologische wijze, waardoor de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn dan ook MSC- en bio-gecertificeerd.

Bron van gezonde eiwitten

Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: voor hun voeding filteren ze algen uit het water en zetten ze die om in hoogwaardige eiwitten. In de kweek van hangcultuurmosselen hechten babymosselen (‘mosselzaad’) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

Mosselen horen bij de Belgische eetcultuur. Veel families hebben de traditie om een of meerdere keren per jaar mosselen te eten. Zo ook bij de mama van Sven Ornelis. In ‘Mijn mama’s kookboek’ deelt Ornelis het mosselrecept van zijn moeder.

Ingrediënten (voor 4 personen): 4 kilo Zeeuwse hangcultuurmosselen – 3 ajuinen – 1 grote tak selder (zonder bladeren) – 1 tak prei (of 2 kleine) –       1 grote wortel (of 2 kleine) – Peper en zout – 2 laurierblaadjes

Bereiding:

Snij de groenten in brunoise en doe ze in de kookpot. Zet die op het allerlaagste vuurtje. Laat onder deksel een 20-tal minuutjes stoven in eigen vocht en roer af en toe eens om!

Spoel de mosselen af en doe ze bij de groenten. Kijk na 7 of 8 minuten nog eens goed of de opgeschudde mosselen allemaal open zijn. Serveer met verse frietjes of een stuk brood. Doe er eventueel een lekker dipsausje bij (begin met zelfgemaakte mayonaise, doe daar een extra lepel mosterd bij, wat azijn en wat kookvocht van de mosselen).