Op twee wielen in Wallonië

vijf provincies, vijf routes

 

Verborgen tussen glooiende heuvels en schilderachtige dorpjes ligt een waar paradijs voor fietsliefhebbers: Wallonië. Terwijl Vlaanderen vaak in de schijnwerpers staat als fietsbestemming, heeft het zuidelijke deel van België een schat aan verbazingwekkende fietsroutes te bieden die wachten om ontdekt te worden. Van kronkelende paden langs kabbelende rivieren tot uitdagende beklimmingen door weelderige bossen, Wallonië heeft voor elk wat wils. Dus, spring op je fiets en laat je betoveren door de natuurlijke pracht van deze regio, terwijl je vijf van de meest adembenemende routes verkent, elk in een andere provincie.

Namen: door diepe valleien op de Maasfietsroute

De Maasfietsroute is de eerste bewegwijzerde langeafstandsfietsroute in Wallonië en volgt een van de mooiste valleien van Europa. De volledige tocht is er een van 30 etappes in een route van 1152 km die de Maas door Frankrijk, België en Nederland volgt. In de provincie Namen, kan je bijvoorbeeld van Dinant naar Namen fietsen. De RAVeL van de Maas voert je langs de kronkelende oevers van de majestueuze rivier, door schilderachtige dorpjes en weelderige groene landschappen. Start je tocht in Dinant, een charmante stad die bekend staat om zijn imposante citadel en kleurrijke huisjes langs het water. Fiets stroomafwaarts richting Hastière, waar je de ruïnes van het imposante kasteel van Montaigle kunt bewonderen.

Onderweg kun je genieten van adembenemende uitzichten op de steile rotsen die de vallei flankeren. Maak zeker tijd voor een pauze om te proeven van de lokale specialiteiten, zoals de heerlijke Dinantse koekjes. Best wel even doppen in een bakje troost vóór consumptie!

Luxemburg: de Orval-lus neemt je mee naar de Belgische Provence

Het Circuit van Orval is een betoverende fietsroute in de Belgische Ardennen die haar naam ontleent aan de beroemde Abdij van Orval en biedt fietsers een unieke kans om de prachtige natuur en rijke geschiedenis van de regio te ontdekken. De lus is in se een ideaal circuit om de Gaume te bewonderen, een streek die ook wel eens de Belgische Provence wordt genoemd. Op de zacht hellende plateaus, ook wel cuestas genoemd, moet je af en toe klimmen maar je wordt altijd beloond door een fantastisch uitzicht over het eindeloze landschap omsloten door de Semois. Een bezoek aan de cisterciënzerabdij is natuurlijk een must met als orgelpunt uiteraard het befaamde trappistenbier. Van daaruit leidt de route fietsers door schilderachtige dorpjes, langs kabbelende beekjes en door dichte bossen.

Onderweg kunnen fietsers ook een bezoek brengen aan het historische stadje Florenville en het natuurreservaat van de Semoisvallei. Met zijn afwisselende terrein en rustige paden is het circuit van Orval een ideale route voor fietsers van alle niveaus die op zoek zijn naar een onvergetelijke fietservaring.

Luik: weelderige weilanden in het Land van Herve

Het Land van Herve staat bekend om zijn heuvelachtige landschap, pittoreske dorpjes en weelderige weilanden. De fietsroute door het Land van Herve biedt een perfecte mix van natuurlijke schoonheid, culturele bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes. De route begint in de stad Herve zelf, een sfeervolle plek met zijn karakteristieke huizen en een levendig marktplein. Van daaruit leiden rustige landweggetjes en fietspaden je door het landschap, omringd door uitgestrekte weilanden en boomgaarden. Een van de culinaire hoogtepunten is uiteraard de boerderij waar de beroemde Hervekaas wordt geproduceerd. Fietsers kunnen de kaasboerderij bezoeken om meer te leren over het productieproces en natuurlijk om deze heerlijke lokale delicatesse te proeven.

Een bezoek aan de cisterciënzerabdij van Val Dieu is ook een must. Hier kan je de dorst lessen met een van de speciale bieren die ter plekke worden gebrouwen. Fiets dan weer verder naar een van de mooiste dorpen van Wallonië: Clermont-sur-Berwinne. Geniet even van een welverdiende pauze en bewonder het rijke architecturale erfgoed voordat je je tocht verderzet op de Lijn 38 RAVeL die je weer naar het beginpunt brengt.

Bergen: de Unesco-fietsroute, van Bergen naar Binche

De charmante stad Bergen is het vertrekpunt van deze fietsroute, daarna zoek je het platteland op. Je rijdt door landbouwdorpen met typische boerderijtaferelen. Bij het naderen van Spiennes passeer je aan je rechterkant de neolithische vuursteenmijnen met een boeiend interpretatiecentrum. Verderop ligt de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien, een aangrijpende plek vol herinneringen aan de bloedige Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de afdaling naar Havré verandert het landschap. In de verte – aan de horizon – verschijnt het Centrumkanaal. In Thieu bereik je het historische Centrumkanaal met zijn honderd jaar oude bootliften. Tijdens dit traject fiets je langs draaibruggen en ophaalbruggen, stuk voor stuk pareltjes van industrieel erfgoed. De reis door de geschiedenis gaat verder naar de mijnstad Bois-du-Luc. Hele generaties arbeiders leefden hier in totale afzondering: je werd er geboren en je stierf er.

Het contrast met de locatie een paar kilometers verderop is frappant. Je komt plots aan in Binche. Wie aan deze stad denkt, zegt meteen carnaval. In Binche vind je evenwel de hele geschiedenis van de Waalse folklore in het Internationaal Museum van het Carnaval en het Masker.

Waals-Brabant: a trip down memory lane

Het startpunt van deze fietstocht ligt in het centrum van Waterloo. Je komt al snel in het Zoniënwoud met zijn eeuwenoude beuken. Daarna ontdek je de Stichting Folon en het majestueuze Kasteel van Terhulpen. Imposante gebouwen maken vervolgens plaats voor bucolische landschappen in de omgeving van Lasne. Zo bereik je het hart van het slagveld met een adembenemend uitzicht op de leeuw van Waterloo. Een moment om even stil te staan bij de geschiedenis van deze plek.

Hoe ging die geschiedenis ook weer? In de ochtend van 18 juni 1815 begint de Slag bij Waterloo. De Franse troepen staan tegenover de Engelsen die versterking krijgen van het Pruisische leger. Het slagveld strekt zich uit over iets meer dan 600 hectare met weiden en velden op het grondgebied van de gemeenten Braine-l’Alleud, Genappe, Lasne en Waterloo. Op het einde van de veldslag delven de Fransen het onderspit en trekken zich chaotisch terug. De site wordt gedomineerd door een monumentale heuvel met een gietijzeren leeuw, die de plek markeert waar, naar verluidt, de Prins van Oranje gewond werd. Je sluit je fietstocht af in de pittoreske straatjes van het gemoedelijke dorp Braine-l’Alleud.

Illustraties bruno d’alimonte & daniel elke