Bernard-Massard, een rijke geschiedenis gedragen door de visie van een man …

De wijnen van Bernard-Massard hebben hun reputatie te danken aan een visionaire man, Jean Bernard-Massard, deze jonge en briljante oenoloog leerde het metier in de Champagnestreek kennen waar hij de leiding over een wijnkelder had.

Toen hij op het einde van de jaren 1910 naar het Groothertogdom Luxemburg terugkeerde, werd hij gedreven door een idee dan niet uit zijn hoofd te praten was. Hij was vastberaden de grond aan de oevers van de Moesel, een strook van 42 km tussen Schengen en Wasserbillig, te verbouwen. Hij zag in dat deze enorme mogelijkheden om aan wijnbouw te doen onvoldoende benut werden. Om zijn dromen te verwezenlijken liet Jean Bernard-Massard zich door enkele bevriende wijnliefhebbers omringen. Hij kon ook rekenen op het visionair ondernemerschap van Bernard Clasen, een advocaat die in de streek van de Moesel geboren was.

Samen richtten ze het bedrijf op dat in de loop van de volgende decennia tot de belangrijkste particuliere wijnproducent van het Groothertogdom zou uitgroeien. Het bedrijf is vandaag nog steeds een familiebedrijf. Hubert Clasen, die de derde generatie vertegenwoordigt, heeft de fakkel als gedelegeerd bestuurder in 2001 overgenomen, zijn zoon Antoine staat hem daarin bij.

Een van de redenen van de exponentiële groei van het bedrijf was de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie die naar aanleiding van het verdrag van 1922 is ontstaan. Die vrijhandelszone bestaat nog steeds en was de kiem waaruit later de Benelux en vervolgens de Europese Unie zou groeien. Het bedrijf heeft kortom veel aan België te danken. Enkele vooraanstaande leden die het bedrijf hebben helpen oprichten waren trouwens Belgen. Van meet af aan heeft Jean Bernard-Massard zich door vooraanstaande Belgische families laten omringen die nog steeds aandeelhouders van het bedrijf zijn.

Aangezien de Belgische consumenten kwaliteitsvolle producten voor een redelijke prijs wensen, is België een van de grootste afzetmarkten voor mousserende wijnen ter wereld ( jaarlijks ongeveer 40 miljoen flessen). België is voor Bernard-Massard trouwens het eerste exportland waar het bedrijf bijna 30% van zijn productie verkoopt. Minder bekend is dat Bernard-Massard zeker de belangrijkste uitvoerder van Luxemburgse wijnen is en in meer dan 20 landen wereldwijd aanwezig is. De Cuvée de L’ Ecusson bijvoorbeeld, staat in de top 10 van de best verkopende wijnen in Finland. In Canada spreekt dezelfde Cuvée meer en meer nieuwe klanten aan en is vandaag de tweede exportmarkt van het wijnhuis.

Naast zijn vrolijke bubbels produceert Bernard-Massard eveneens rustige wijnen waarvan de druiven uit de beste wijngaarden in het Luxemburgse Moezelgebied komen. Op die gronden kunnen voortreffelijke wijnsoorten verbouwd worden die op dezelfde aandacht en kwaliteitszorg als bij de sprankelende wijnen kunnen rekenen. Behalve de wijnen van Bernard-Massard beheert het familiehuis twee prestigieuze domeinen, het domein ‘Clos des Rochers’ en het domein ‘Château de Schengen’ waarvan de belangrijkste wijnstokvariëteiten riesling, pinot blanc, auxerrois en pinot gris zijn. Clos des Rochers is een landgoed waarvan de wijnen bekend zijn om hun verfijning, heldere stijl en mineraliteit. Château de Schengen op zijn beurt haalt voordeel uit de kleigrond, een van de rijkste van alle Luxemburgse wijngaarden. Daar zijn de beste pinot-grisdruiven van het Groothertog Luxemburg te vinden.

Het eindejaar bij Bernard-Massard staat in het teken van ‘bubbels en kunst, hand in hand’ en de samenwerking met 2 Belgische en 2 Luxemburgse kunstenaars. Bernard-Massard gaf inderdaad vier jonge kunstenaar de kans om de capsules van de cuvées van het huis te ontwerpen, een verjonging die volledig in de lijn ligt van de frisse en dynamische wind die directeur Antoine Clasen laat waaien.

De Belgische kunstenaars: Line Helleputte, geboren in Brussel in 1984, haalt haar inspiratie uit de Angelsaksische cultuur en gebruikt verschillende technieken zoals collage, schilderkunst, graffiti en grafische kunsten. Vexx , Vince Okerman, is een jonge maar niet onopgemerkte kunstenaar uit Sint-Genesius-Rode, gespecialiseerd in doodles. In 2014 startte hij met beeldende kunst naar aanleiding van een tekenwedstrijd die door Musketon op Instagram werd georganiseerd. Finaleplaatsen, verschijningen in tijdschriften en meer dan 33.000 volgers op zijn Instagram-pagina maken van Vexx een naam om te onthouden met het oog op de toekomst.

De Luxemburgse kunstenaars: Sumo is voornamelijk bekend om zijn graffiti’s op de muren in steden. Daarnaast richt hij zich tot andere formats: zelfklevers, affiches en schilderkunst. Eric Mangen startte met graffitikunst eind jaren 90 op de speelplaats van zijn school. Na een passage in Barcelona, concentreert hij zich thans op graffitiprojecten en muurfresco’s in eigen land.

Wijn maken is een hele kunst op zich, maar wijn mooi presenteren is dat beslist ook. Voor het einde van dit jaar Heeft Bernard-Massard besloten de capsules van de flessen door deze kunstenaars te laten ontwerpen. Om deze belangrijke gebeurtenis alle luister bij te zetten heeft Bernard-Massard een wedstrijd georganiseerd. Klanten kunnen talrijke prijzen, waaronder werken van de kunsteaars winnen. Op de achterkant van de verzamelcapsules staat de link naar de website waar iedereen zich voor de wedstrijd die loopt van 2 november tot en met 16 januari 2016, kan inschrijven. Heerlijke bubbels dus met extra leuke verrassingen! www.bm2015.lu/nl