Restaurant Samourai in hartje Brussel staat bekend als een van de beste Japanse restaurants in de hoofdstad. Een minimalistische atmosfeer en eigentijdse decoratie omkaderen een unieke gastronomie en doen tal van fijnproevers dromen van een reis naar het land van de opgaande zon.
Het succes van het restaurant is deels het werk van Saito Harumi, deels van Teruo Sasaoka, een duo dat de waardering voor de unieke bereidingen wist op te krikken en respect opbouwde voor de omkaderende ceremonies van de traditionele Japanse keuken. In het verhaal duikt in 1994 ook Hugues Polart op die als ober in restaurant Samoruai terechtkwam, assistent werd van Teruo Sasaoka en sedert een tientaal jaar mede-vennoot is van Saito Harumi. Het succes van het restaurant was de aanzet om eveneens in hartje Brussel tegenover het restaurant, in dezelfde galerij in de Wolvengracht, een noedelbar te openen. Hier geen langdradige bereidingen maar een snelle en gezonde keuken die als introductie geldt voor de verdere ontdekkingen van de Japanse keuken.
Het principe van een noedelbar leunt nauw aan bij het principe van de fast food, een snelle hap, eventueel uit het vuistje. Samourai Ramen biedt echter een snelle hap met erg lekkere, zeer fijne en kwalitatief hoogstaande ingrediënten. De exploitatie in de Wolvengracht werd ondertussen uitgebreid met een 2de restaurant in de Kapitein Crespelstraat tegenover de vestiging van Apple en The Hotel, en een noedelbar in Waterloo. De 2 meeste recente noedelbars genieten door de ruime vensterpartijen van een uitzonderlijk daglicht en bieden de – gehaaste- bezoekers toch een blik op het drukke verkeer van de Brusselse Steenweg en de Kleine Ring zodat de gasten bij hun bezoek steeds een moment van rust in hun drukke agenda kunnen inbouwen.
Het interieur van de nieuwe exploitatie is strak, eigentijds en zeer modern. Fel witte muren en witte decoratieve stroken die de keuken deels afschermen, zorgen voor een leuk decor dat ontegensprekelijk de stress doet wegebben. In Samourai Crespel blijf je in een onbewaakt moment zelfs treuzelen om via de ramen het reilen en zeilen van de Boulevard de Waterloo te aanschouwen, een drukke mierennest waarbij je beseft dat jouw lunch of avondmaal ook in een rustige sfeer kan verlopen.
Volledig in overeenstemming met de Japanse tradities blijft de kaart van Samourai Ramen beperkt en steunt ze volledig op 3 soorten bouillons. De Miso bouillon wordt gemaakt op basis van gefermenteerde sojabonen, Shoyu op basis van een sojasaus en de Tonkotsu is een bouillon op basis van varkensbeenderen. Deze bouillons wijken mijlenver af van wat wij in onze dagelijkse keuken terugvinden en dwingen van alle bezoekers duidelijk respect af.
Men kan naar eigen goeddunken en smaak, deze bouillons aanvullen met een rasecht Japans garnituur: tonkatsu, gebraden varkensvlees; chickenkatsu, gebraden kip; tchâshû varkensvlees; ebi-fry, gepaneerde scampi’s en tamago, een ei dat gedurende 7 minuten in azijn werd gekookt, nadien wordt gepeld en vervolgens gedurende 24 uur wordt gemarineerd in suiker en sojasaus. Het resultaat is verbluffend en onbetwistbaar een lekker buitenbeentje. Extra garnituur bestaat eda-mamé, een sojacrème of gyôza, Japanse ravioli gevuld met varkensgehakt, look, prei en gember, ingrediënten die voor een onnavolgbaar smaakaccent zorgen. Op de kaart eveneens enkele slaatjes en Japanse desserts. De set menu Samourai Ramen 16.5€ bestaat uit een bouillon, keuzegarnituur en gyôza.
Wij kozen bij onze proeverij voor het set menu Tonkotsu en genoten van een leuke bouillon boordevol lekkere noedels terwijl de gyôza een succulente aanvulling werd die met het pittige sausje die intense smaak van gember volledig liet openbloeien.
Samourai Ramen – Kapitein Crespelstraat 1 -1050 Brussel – tel 02503 05 50
Open van maandag van 12 tot 14.30 en van 18 tot 21 uur. Gerechten kunnen ter plaatse gedegusteerd maar eveneens worden meegenomen.
Gesloten op zon- en feestdagen. www.samourairamen.be
Culinaire commentaren:
Tasted4you: luchtige ruimte met grote ramen
modern interieur met felwitte muren en dito stroken
halfopen keuken
traditionele Japanse noedelbar