Bij de classificatie voor Bordeauxwijn in 1855 werd de wijn Château Lafite geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé. Het wijngoed omvat 107 hectare kiezelbodem met daaronder een kalksteenbodem. De druivensoort Cabernet Sauvignon domineert met ongeveer 78%, gevolgd door de Merlot (17%) en nog wat Cabernet Franc (4%) en wat Petit Verdot (1%). De naam Lafite komt van het dialect in de Gascogne “la hite” en wil zo veel zeggen als “kleine heuvel”
Het robuuste karakter in combinatie met veel verfijning en subtiele nuances kenmerken de wijnen van Chateau Lafite-Rothschild. Eens op dronk is Lafite-Rothschild zeer herkenbaar aan een karakteristiek ‘bloemetje’ in het bouquet. De tweede wijn is de Carruades de Lafite.
Château Duhart-Milon, Pauillac 4ème Grand Cru Classé
Even ten zuidwesten van Château Lafite ligt Château Duhart-Milon, de enige 4eme Grand Cru Classé in Pauillac. In 1962 werd het kasteel eigendom van familie Rothschild. De 17 hectaren wijngaarden die toen nog in productie waren werden hersteld en naast de renovatie van de gebouwen werd de beplanting ook weer uitgebreid. Château Duhart-Milon bestaat vandaag uit 70 ha wijngaarden. De wijnen op Château Duhart-Milon worden gemaakt door hetzelfde team als Château Lafite. De tweede wijn is Moulin de Duhart.
Château Duhart-Milon wordt samengesteld uit iets meer dan 80% Cabernet Sauvignon, een kleine 20% Merlot doet de rest. De wijn rijpt 14 maanden op eiken vat, waarvan de helft voor de eerste keer wordt gebruikt. Er worden jaarlijks tussen de 26.00 en 30.000 flessen geproduceerd. De wijnen van Château Duhart-Milon staan model voor wat een klassieke Pauillac zou moeten zijn, karaktervol en robuust met een donkere robijnrode kleur. De noordelijke ligging en de bodem geven de wijn een typerend karakter, door verbeterde vinificatietechnieken krijgt de wijn een fruitiger boeket van zwarte bessen en bramen die de tannines verzachten.
Enkele suggesties om Château Duhart-Milon bij te schenken: Stevige vleesschotels als goulash van wild met groenten, eendenfilet, tournedos, …
Net als voor de rest van Frankrijk kende de oogst 2013 voor deze wijnen een behoorlijk grillig verloop. Na een koude winter, bleef ook het voorseizoen in de Bordeauxregio ondermaats waardoor de ranken quasi 3 weken achterbleven op de gemiddelde groei van de 50 voorgaande jaren. In juni werd het plots hoogzomer, met enkele forse onweders, die de duidelijk lagere opbrengst iets bleek te compenseren. Vanaf 15 september werd het een sportieve tweestrijd met de weergoden, zon en regen, goede maturiteit met vanaf eind september een explosie van botrytis zodat de oogst in galop moest plaatsvinden.
Château Lafite werd geoogst tussen 30 september en 12 oktober, net als de Carruades de Lafite, Château Duhart-Millon en de Moulin de Duhart tussen 1 en 14 oktober. Dit geeft voor de Château Lafite 2013, 98% Cabernet Sauvignon 2% Merlot; voor de Carruades de Lafite is dit 64% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 4% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot. Voor de assemblage Château Duhart-Milon 2013 werd 80% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot gebruikt, terwijl voor de assemblage Moulin de Duhart 2013, slechts 33% Cabernet Sauvignon werd gebruikt, aangevuld met 67% Merlot.
Bij onze voorproeverij Millésime 2013, wel geassembleerd maar nog niet gebotteld geeft dit volgende impressies:
Château Lafite Rothschild 2013: pittige wijn met mooie afdronk en leuke tannines gemengd met delicaat hout en het typisch Lafite-bloemetje, mooie en stevige rode kleur
Carruades de Lafite 2013: jonge wijn met accenten van zwarte bes en stevige kleur, zorgt voor een iets te stevige afdronk waardoor de smaakpapillen nauwelijks voldoening vinden
Chateau Duhart-Milon 2013: robijnrode kleur, rijp rood fruit met enige dominantie van Merlot en accenten van hout, behoorlijk evenwichtige afdronk
Moulin de Duhart 2013: enige finesse van rood fruit, toetsen van rabarber met een iets zachtere afdronk.
Alle wijnen moeten hoe dan ook nog enige tijd rijpen vooraleer ze te commercialiseren. Voor keldermeester Christophe Conge vormt de Millésime 2013 een moeilijk maar toch beloftevol jaar. Vooraf voorspellingen maken is en blijft moeilijk vooral omdat men met de beschikbare druiven een typisch en kenmerkend resultaat moet neerzetten. De wijnen nog even laten rijpen zorgt binnen afzienbare tijd ongetwijfeld voor lekkere en uitstekende kwaliteitswijnen met een behoorlijk bewaarpotentieel.