Domaines Barons de Rothschild – Château l’Evangile, Pomerol

Deze kastelen ontsnapten evenmin aan de wispelturigheden van de natuur. De oogst van de Merlot vond plaats tussen 27 september en 2 oktober, terwijl de Cabernet franc op 5 oktober werd geoogst.

Château L’Evangile is een van de grote Pomerol-wijnen, vol, elegant met een onevenaarbare finesse. Bijna 90% Merlot, verrijkt met 10 tot 15% Cabernet Franc, die gedurende 18 maanden hun subtiliteit hebben verkregen in eiken vaten waarvan 70% nieuw.

Karakteristiek bij degustatie van Château L’Evangile zijn de donkere kleur met paarse weerspiegelingen, de intense neus, expressief met nuances van griotten (kersen), frambozen en mokka. De eerste aanzet in de mond is krachtig, vol en geconcentreerd evoluerend naar een lange finale, zacht met een mooie frisheid. De tweede wijn van Château L’Evangile is de Blason de L’Evangile.

Bij de proeverij 2013 gaf de Blason de l’Evangile, 92% Merlot en 8% Cabernet Franc een donkerkleurige plakkerige wijn met een zeer streng en zwaar accent van de overvloedig aanwezige Merlot.

Château l’Evangile 2013 87M Merlot en 13% Cabernet Franc is eveneens plakkerig en donkerrood, in de neus en mond krijgen we toch reeds mooie accenten van rijp rood fruit, bovenop ontwikkelt zich in de mond een evenwichtig smaakpalet dat zich nog onvoldoende stabiel kan presenteren, een wijn die nog een fors rijpingsproces moet doormaken.

Château Peyre-Lebade is ondergebracht bij Domaines Barons de Rothschild door Baron Benjamin de Rothschild voor de distributie ervan. Een mooi domein in de Haut-Medoc, nabij de gemeente Listrac.

Ongebruikelijk voor de Médoc zijn de wijngaarden voor een groot gedeelte beplant met de Merlot-druif, die voor 2/3 tot 3/4 deel de assemblage domineert. De robuuste Cabernet Sauvignon en de eerder fijne Cabernet Franc (10%) maken van Château Peyre-Lebade de zo gewaardeerde Haut-Médoc, soepel en elegant.

Na een vatrijping van 12 tot maximaal 16 maanden is de wijn klaar voor botteling. Na enige maanden flesrijping wordt de wijn vrijgegeven voor verkoop.

Een leuk accentje bij alle wijnen van de Domaines Barons de Rothschild is ongetwijfeld de eigen tonnelerie waarover de Domaines beschikken. Jaarlijks worden hier artisanaal 2400 tot 2500 vaten aangemaakt. De fabricagegeheimpjes die hier worden gehanteerd zijn vanzelfsprekend een subtiel onderdeel van de wijnen en verhogen de charme van alle domeinwijnen.