5 studenten van verschillende Vlaamse hotel- en toerismescholen kregen vandaag een gouden medaille op de AEHT CORNET TROPHY 2021 in hotelschool COOVI in Anderlecht. Voor de negende keer vond er een competitie plaats tussen gemengde teams van leerlingen van verschillende hotel- en toerismescholen verenigd in het Belgische netwerk AEHT Belgium. Tijdens de wedstrijd presenteerden de leerlingen overheerlijke gerechten met lekkers van bij ons. De AEHT CORNET TROPHY 2021 wordt mogelijk gemaakt door de financiële steun van Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach, Lekker van bij ons (VLAM) en Toerisme Vlaanderen.
Het strijdtoneel voor de AEHT CORNET TROPHY 2021 was hotelschool COOVI in Anderlecht. Op vrijdag 1 oktober namen teams uit de derde graad van 8 verschillende hotelscholen het tegen elkaar op. De winnaars kregen een gouden medaille, een certificaat en een ticket voor de deelname aan de 34ste editie van de internationale AEHT-wedstrijd, die dit jaar plaatsvindt van 1 tot 6 november in Tallinn, Estland. Het thema: klassiekers met varkensvlees (buikspek) in een nieuw jasje, Belgische seizoengroenten en vis (rog en/of griet), Cornet (bier uit het PALM-gamma), traditioneel erkende Vlaamse streekproducten en Belgische kazen.
“We vinden het erg belangrijk dat leerlingen in de horecaopleidingen in Vlaanderen vakkennis meekrijgen over lokale voeding. Je kan niet te jong zijn om te ontdekken met hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen gewerkt wordt aan producten van op het veld tot op het bord ”, zegt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM. Het Vlaams Centrum van Agro- en Visserijmarketing zette dit jaar extra in op lokaal lekkers en op Vlaamse traditionele streekproducten. Peter Buelens, PR & Communication Manager van Brouwerij Palm, benadrukt het belang van dit soort evenementen voor het behoud van onze Belgische biercultuur: “Voor Palm en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen. Zo maken jonge professionals kennis met onze rijke Belgische biercultuur”.
De verschillende ploegen toonden dat ze heel wat in hun mars hebben en gingen op een creatieve manier aan de slag met lekkers van bij ons. De leerlingen deden tijdens voorbereidende workshops de nodige kennis over de producten op, waarmee ze later aan de slag moesten tijdens de wedstrijd.
De winnaars in de categorie zaal : Naomi Verheyen (VTI Spijker Hoogstraten) & Siebe Leunis (COOVI) wonnen de gouden medaille voor hun prestaties in de zaal. Ze namen met verve alle taken op zich die komen kijken bij het runnen van een zaal. Vooral de motivatie van de bierkeuze, het kaasassortiment en de koffie konden de jury bekoren. Naomi Verheyen: “Ik deed mee met de wedstrijd voor de ervaring, om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe vriendschappen te sluiten.” Siebe Leunis :“Ik vond de versnijdingen het spannendst. Ervaring opdoen en samenwerken met nieuwe mensen vond ik het leukst aan de wedstrijd.”
De winnaars in de categorie keuken: Xander Buttafuoco (Hotelschool Turnhout) en Gabryella Massaruto (COLOMAplus Mechelen) zijn bijzonder verheugd met hun gouden medaille. Zij overtuigden de jury met lekkers van bij ons. Ze serveerden een voorgerecht met biertje uit het gamma van Brouwerij Palm-De Hoorn & Rodenbach: Krokante griet op ’t vel gebakken met robuchonpuree en bruine vissaus. Als hoofdgerecht kwam er gelakt buikspek met Luikse stroop, crumble van speculaas en zwoerd van het buikspek, crème van knolselder en een sausje van Cornet Oaked, afgewerkt met geraspte aardappeltjes op tafel. Verder werd een kaasschotel gepresenteerd met biertje uit gamma van Brouwerij Palm-De Hoorn & Rodenbach: Groendal OG Kristal, Cabriolait (Hinkelspel), Blankaart (Dischhof), Brugge Dentelle en Autemse Feta De Bosschelle. Xander Buttafuoco: “Het was een moeilijke start, maar we hebben als team echt goed samengewerkt en laten zien dat we samen sterk stonden.” Gabryella Massaruto: “Voor mij was het een nieuwe, unieke ervaring. Heel spannend maar zo leuk. Ik ben heel blij dat ons team gewonnen heeft. Ik ben gemotiveerd om aan nog meer wedstrijden mee te doen. We waren een goed team en we hebben het allebei verdiend.”
De winnaar in de categorie toerisme : Isaäc Gorissen (Hotelschool Hasselt) was de winnaar in de categorie toerisme. Hij was erg enthousiast over de wedstrijd. Isaäc:“Ik vond het leuk om ervaring op te doen, nieuwe dingen te leren van andere docenten en leerlingen en nieuwe mensen te leren kennen.”
Gaston Asselman, technisch coördinator van de gastschool COOVI Anderlecht: “GO! COOVI SO engageert zich om de AEHT Cornet Trophy 2021 te organiseren, een unieke tweedaagse gastronomie- en toerismewedstrijd met als toemaatje ‘samenwerken over de schoolmuren heen”. De wedstrijd wordt financieel ondersteund door Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach, VLAM (Lekker van bij ons) en Toerisme Vlaanderen.
De studenten ontvingen een aantal producten om te gebruiken in de keuken. Voor de amuse werd gevraagd om creatief aan de slag te gaan met rog, de vis van het jaar, Vlaamse traditionele streekproducten en een vernieuwende aardappelbereiding. Voor het voorgerecht stond vis op het menu. Er werd een bereiding gemaakt met griet. Als hoofdgerecht werd gevraagd een stukje buikspek te bereiden en een originele aardappelbereiding te voorzien. Ook hier moesten de studenten steeds traditionele streekproducten toevoegen aan het gerecht. Voor de groenten konden de leerlingen kiezen uit een selectie Flandria-groenten. Het dessert bestond uit Kazen van bij ons. Bij ieder gerecht diende de teams een passend bier uit het assortiment van Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach te serveren.
De Vlaamse traditionele streekproducten waar de studenten mee mochten werken waren Oost-Vlaamse speculaas, West Vlaamse hoevekarnemelk en hoeveboter, filet d’Anvers, Haspengouwse kersen op kriekensap en waterkers uit de Vlaams-Brabantse Ijsevallei.
De activiteiten zijn gespreid over meerdere dagen: Op 21 september en 30 september vonden er opleidingsmomenten plaats. Tijdens de workshops werd uitgebreid stilgestaan bij waarom en hoe de studenten producten van eigen bodem kunnen verwerken in een lekker gerecht.