De strafste koffierecepten voor wereld koffiedag

Latté addicts & cappucino lovers unite want op 1 oktober was het Wereld Koffiedag! De dag om de veelzijdigheid van koffie in de spotlight te zetten. Wist je dat je  heel wat andere recepten met koffie kan maken, dan enkel een warm kopje? Fairtrade koffiemerk Puro deelt z’n strafste koffierecepten op deze feestdag. Aangevuld met enkele wist-je-datjes over koffie!

CHEESECAKE MET KOFFIEKARAMEL

Bereiding van de koffiekaramel:

  1. Voeg suiker en water toe in een steelpan. Roer niet, maar draai rustig met de pan zodat alle suiker bevochtigd is. Verwarm op een middelhoog vuur totdat alle suiker gesmolten is. – 2. Voeg blokjes boter toe en laat verder verwarmen totdat de karamel een mooie amberkleur heeft. Roer doorheen dit proces niet, maar draai rustig met de pan voor een gelijkmatige karamelisatie. – 3. Haal de pan van het vuur. Giet de room en de koffie in een zachte straal bij de karamel en roer met een garde. Zet eventueel kort weer op het vuur en blijf roeren tot je een gladde karamel hebt. – 4. Haal de pan van het vuur en roer er het koffie-extract (optioneel) en een snuif zout door. Giet over in een hittebestendige kom en laat volledig afkoelen.

Ingrediënten voor de koffiekaramel : 100 g fijne griessuiker – 30 ml water – 50 g ongezouten boter, kamertemperatuur, in blokjes – 60 ml volle room, kamertemperatuur – 30 ml sterke Puro Fairtrade Koffie – scheutje koffie-extract (optioneel) – flinke snuif grof zeezout

Ingrediënten voor de cheesecake (20 cm) : 150 g cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes, of andere droge koekjes) – 70 g ongezouten boter, gesmolten – 200 g witte chocolade –      320 g volle roomkaas, kamertemperatuur – snuifje zout – 1 theelepel vanille-extract – 300 ml volle room

Bereiding van de cheesecake

  1. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier. – 2. Hak de koekjes in de keukenrobot fijn. Laat de keukenrobot draaien en giet de gesmolten boter op de koekjeskruimels, totdat je de textuur van nat zand bekomt. Lepel de koekjesmengeling op de bodem van de springvorm en druk aan tot je een gelijkmatige koekjesbodem hebt. Zet in de koelkast. – 3. Smelt de witte chocolade au bain marie. Zet vervolgens opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De witte chocolade moet nog net vloeibaar zijn. – 4. Klop de roomkaas met een houten lepel of garde glad. Meng er het zout en vanille-extract onder. Voeg de witte chocolade toe en roer ze met een spatel door de roomkaas. – 5. Klop de room lobbig. Spatel ze voorzichtig, in twee keer onder het chocolade-roomkaasmengsel. Stort het mengsel op de koekjesbodem uit en strijk glad. – 6. Lepel enkele hoopjes van de koffiekaramel op de cheesecake en gebruik een mes om lijnen door de karamel te trekken, zodat je een marmereffect bekomt. – 7. Dek af met vershoudfolie en laat minstens een nachtje in de koelkast opstijven. Bewaar ook de resterende karamel in de koelkast.

KOFFIE TONIC

Ingrediënten voor 1 glas : 200 ml tonic- 1 shot Puro espresso, koud – IJsblokjes

Bereiding : Klaar in 1,2,3!

1.Vul een glas met ijs en tonic. – 2. Giet het koude espressoshot erover. – 3. Garneer eventueel met een schijfje sinaasappel.

Wist je dat…

  • Er iedere jaar meer dan 500 miljard koppen koffie gedronken worden én dat meer dan de helft daarvan wordt gedronken bij het ontbijt?
  • Koffie al drie keer illegaal is verklaard? De eerste keer was in de 16de eeuw in Mekka, de tweede keer bande Charles II koffiehuizen in Europa en de derde keer bande Frederik de Grote koffie in Duitsland.
  • Je koffie kan gebruiken als autobrandstof? Hoewel het niet zo efficiënt is, is het wel nice to know dat het niet enkel ook lichamen kan aandrijven, maar ook onze wagens.
  • Over het ontstaan van koffie veel verhalen de ronde doen. Een van de verklaringen is dat koffie voor het allereerst ontdekt werd door een geit. In de 9e eeuw merkte een geitenhoeder op dat zijn geiten zich vreemd gedroegen wanneer ze koffievruchten aten, dus besliste hij het zelf ook eens te proberen.
  • Bach een opera schreef over een vrouw die verslaafd is aan koffie?

Puro Fairtrade Coffee is een topmelange van zorgvuldig geoogste koffiebonen en maakt deel uit van de Miko Group. Puro wordt geteeld door artisanale boeren en plantagearbeiders die zich met hart en ziel inzetten voor de koffieproductie. Van jongs af aan zijn ze nauw betrokken bij alles wat met koffie te maken heeft. Zo worden ze experts in hun branche en praten ze gepassioneerd over hun koffiebonen, hun manier van leven en familie. Die passie en zorg proef je in elk kopje Puro koffie…

Puro Fairtrade Coffee draagt het Fairtrade-keurmerk, de garantie dat de kleine koffietelers in het Zuiden een eerlijke prijs krijgen voor hun groene koffiebonen en helpt de natuurbeschermingsorganisatie World Land Trust om bedreigde stukken regenwoud in Latijns-Amerika te beschermen. Voor elk kopje Puro koffie wordt een financiële bijdrage afgestaan om regenwoud aan te kopen en zo duurzaam te beheren.