AENOR maakt RUI tot het eerste hotelbedrijf ‘Desperdicio Aliemntario Cero’

De eerste drie hotels die de certificering ontvingen waren Riu Concordia, Riu Festival en Riu San Francisco in Playa de Palma.

RIU Hotels & Resorts en AENOR zijn een alliantie aangegaan om de hotels van de hotelketen te certificeren met het nieuwe Spaanse label ter bestrijding van voedselverspilling, ‘Desperdicio Alimentario Cero’. RIU heeft zich, ondersteund door de AENOR-certificering, het ambitieuze doel gesteld om het ernstige probleem van voedselverspilling tegen te gaan. Op deze manier speelt de invoering van het label in op de groeiende bezorgdheid in de samenleving betreffende weggegooid voedsel. Daarnaast sluit het aan op de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN en de duurzaamheidsdoelstellingen van RIU en AENOR. Na een rigoreus beheers- en verificatieproces hebben de drie hotels hun certificering ontvangen, waarmee wordt gegarandeerd dat er in de hotels geen vermijdbare voedselverspilling plaatsvindt.

Het hotelwezen is een sector waarin een enorme hoeveelheid voedsel wordt geconsumeerd en waarbij de gehele agro-voedingsmiddelenketen betrokken is. Bovendien schatten de Verenigde Naties dat een derde van het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd in de afvalbak belandt, terwijl ernstige hongersnoden steeds meer toenemen en bijna de helft van de kindersterfte verband houdt met ondervoeding. Daarom is de strijd tegen voedselverspilling een van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN, met name de tweede: “Zero Hunger”. Deze alliantie vormt een uitdaging die tot doel heeft bij te dragen aan een wereldwijd probleem met enorme ecologische, sociale en financiële gevolgen, aangezien het terugdringen van verspilling, naast vele andere voordelen, een groot direct voordeel in de vorm van kostenbesparingen met zich meebrengt.

Om de certificering te behalen, hebben de hotels veel evaluaties, controles en follow-ups uitgevoerd, waarbij de rol van AENOR- en RIU-professionals essentieel is. De certificering specificeert verschillende belangrijke stappen die moeten worden gevolgd om te profiteren van de mogelijkheid om lering te trekken uit de processen voor het verminderen van voedseloverschotten. Eerst vindt er een inventarisatie van voedselverspilling plaats, waarbij acties worden gedefinieerd om verspilling te verminderen en te voorkomen. Dit komt tot uiting in een plan met specifieke en te documenteren doelstellingen, met uitgebreide monitoring middels een door RIU opgesteld beheersplan. Nadat de relevante verificaties, evaluaties en controles door AENOR in de keukens zelf zijn uitgevoerd, zijn de drie certificaten toegekend, waarbij alle punten zijn goedgekeurd. De certificering is drie jaar geldig, met jaarlijkse evaluaties.

Momenteel wordt dit proefproject uitgevoerd in de RIU-hotels op Mallorca. Het doel voor 2023 was het certificeren van de hotels Riu San Francisco, Riu Festival en Riu Concordia; terwijl Riu Playa Park en Riu Bravo de certificering zullen verkrijgen wanneer ze weer opengaan voor het zomerseizoen van 2024.

Dit vormt een grote uitdaging voor RIU, waarmee het wil bijdragen aan het terugdringen van een wereldwijd probleem. Hiervoor wordt een beroep gedaan op de teams van de keuken en de eetzaal, die de hoofdrolspelers zijn van deze veranderingen. AENOR benadrukt dat de fundamentele pijlers verminderen, hergebruiken, herverdelen en recyclen zijn. Daarom is het essentieel om overproductie te vermijden en deze aan te passen aan de vraag, met een efficiëntere bedrijfsvoering tot gevolg, aangezien buffetten een van de meest cruciale plekken voor voedselverspilling zijn. www.riu.com