Antwerp Gin company – HenTho gin

HenTho Gin is een amberkleurige gin van 44% die zich door zijn eigen karakter moeilijk in een van de 4 klassieke categorieën laat plaatsen.

Deze recente nieuwkomer aan het gin-firmament werd ontwikkeld door Hendrik en Thomas Coenen (vader en zoon). Deze authentieke artisanale Antwerpse gin wordt door hen zelf in hun micro-distilleerderij geproduceerd. Hiervoor gebruiken ze drie uit Portugal geïmporteerde traditionele koperen alambieks van 100 liter.

De belangrijkste van de voor HenTho gebruikte kruiden en specerijen zijn jenerverbes, koriander, vers citroengras, kardemom, zwarte peper, verse kefirbladeren en engelwortel. De resterende botanicals worden als een heus ‘familiegeheim’ bewaard.

Terwijl het maceraat langzaam wordt omgevormd tot een uiterst sterke heldere gin, worden al keuvelend – tijdens wat zij omschrijven als fijne vader/zoon-momenten – plannen voor de toekomst gesmeed of worden er met nieuwe recepten geëxperimenteerd.

Bij het einde van de distillatie wordt, ten behoeve van de kleur en ook om historische redenen, een kleine hoeveelheid uiterst sterk en donker maceraat van HenTho Gin en jeneverbessen toegevoegd. Dit geeft de gin zijn unieke amberkleur. Na een periode tijdens dewelke de kersverse gin zich stabiliseert en tot rust komt, wordt deze door hen zelf afgevuld en verpakt. Nog even de stempel met het logo erop en de doosjes zijn klaar.

Perfect serve: Steeds in een met ijsblokjes voorgekoeld glas en enkele (bij voorkeur) grote ijsblokken.

Straight Up:   5 cl HenTho.

Als G&T:         5 cl HenTho met 10 cl zachte tonic (vb. Syndrome Raw Tonic of Fever Tree Indian Tonic). Als garnituur: een stengel gekneusd citroengras en eventueel enkele flitterdunne schijfjes limoen.

Alternatief:     5 cl HenTho met een flesje Fentimans Rose Limonade. Als garnituur: enkele jeneverbessen en een stukje roze pompelmoes.