AOC Limoux

Limoux is een lieflijk klein stadje in het hart van Catharenland in de buurt van Carcassonne. Aan de voet van de Zwarte Bergen zorgde het reeds in de middeleeuwen voor wijnen met bubbels waarvan de flessen met kurk werd gedicht.

De Blanquette de Limoux zorgde inderdaad in de middeleeuwen in het benedictijnenklooster van Saint Hilaire voor het ontstaan van de magie rond schuimwijnen en champagnes. In oude geschriften die volgens experts en historici uit 1544 dateren, wordt immers melding gemaakt van schuimende wijnen. Noch bij andere crémants, noch bij de champagnes officiële en oudere documenten weergevonden zodat met mag aannemen dat de techniek van de productie van schuimwijnen vanuit de Limoux-regio naar andere regio’s in en buiten Frankrijk is overgewaaid. De Sieur d’Arques een van de toenmalige heersers vierde zijn vele overwinningen in lokale oorlogen rijkelijk met ‘les flacons de Blanquette de Limoux’ in het bijzijn van de consuls van de stad, die op zijn feesten te gast waren.

In 1929 wordt de productie van schuimwijnen Blanquette de Limoux als allereerste AOC van de Languedoc vastgelegd en beperkt, in 1938 gevolgd door de AOC ‘Blanquette methode ancestrale’ en vormt de regio Limoux andermaal een der voorlopers in de Franse wijnbouw. De productie van ‘stille’ witte wijnen wordt per decreet vastgelegd in 1959, en gewijzigd in 1993. Enkel de Mauzac, Chardonnay en Chinon kunnen hiervoor in aanmerking komen en hun vinificatie moet verplicht in eiken vaten gebeuren.

De wijngaarden van de Limoux strekken zich uit over zowat 7800 ha waarvan ruim 2000 ha in aanmerking komen voor de AOC-wijnen. De regio groepeert 41 gemeenten opgesplitst in 4 terroirs die geen administratieve omschrijving vormen maar enkel op basis van de klimatologische omstandigheden, de regio ondergaat immers zowel atlantische als mediterrane invloeden, werden samengebracht.

De Terroir d’Autan situeert zich tussen 150 en 200 m hoogte met gemiddeld 570 mm regen per jaar. Deze terroir beschermd door de massieven van Corbières en Chalabrais in het hartje van de regio, kent een warm en droog klimaat waardoor de oogst vrij vroeg kan gebeuren.

De Terroir Méditerranéen ligt tussen de 100 en 200 m hoogte en heeft gemiddeld 650 mm regen. Deze terroir strekt zich uit over het oostelijk deel nabij Montpellier, de hete zomers worden getemperd door de zeewinden, hoewel de hoeveelheden suikers in de bessen vrij snel toenemen. De regio wordt gekenmerkt door een zeer vroege oogst.

De Terroir Océanique, tussen 200 en 300 m hoogte krijgt gemiddeld 780 mm regen per jaar en ligt ten westen van Limoux. De oceaanwinden laten zich hier ook gelden tijdens de warmere zomers waardoor de maturiteit zich slechts langzaam ontwikkelt zodat de oogst makkelijk twee weken na de terroir d’Autan en de terroir Méditerranéen kan worden opgestart.

De Terroir Haute Vallée ligt op meer dan 300 m hoogte en krijgt gemiddeld 750 mm regen te verwerken. Deze wijngaarden langsheen de Aude gaan in de richting van de Pyreneeën, de temperatuur is er heel wat milder met verlate lente en frisse herfst. Een uitgelezen regio voor de teelt van Chardonnay en Merlot met late oogst.