Au Grand Forestier – Watermaal Bosvoorde

Het is er mooi. Bovendien is het er lekker. Complementair in elk geval. En buiten, in open lucht. Een gedroomde plek in het groen voor het tweede restaurant van Albert-Jean en Frédéric Niels, de gelukkige eigenaars van de Vieux Saint Martin op de Zavel in Brussel. Aan het fornuis, chef Pascal Goblet, met als motto ‘alles vers en huisgemaakt’. Lokale producten vers van de Belgische telers, niets voorverpakt of diepvries.

De ruimte werd ontworpen door architecte Anne-Catherine Lalmand in samenwerking met de designer Alain Berteau. Met de werken van moderne en hedendaagse kunstenaars (Swennen, Reunhoud, Dotremont, Mortier en Mesens.) En zo gebeurt het dat een bijgebouw van een van  mooiste middeleeuwse jachtdomeinen vandaag een ware place to be wordt, gevestigd in een typisch huis uit het begin van de twintigste eeuw in Bosvoorde.

De horecatraditie van de familie Niels gaat terug tot het begin van de 20ste eeuw. Joseph Niels zoon van een landbouwersfamilie in het Pajottenland beslist om de verlieslatende exploitatie achter zich te laten en trekt naar England waar hij werk vindt in het Savoy in London. Op 25-jarige leeftijd keert hij terug naar België en wordt directeur van de Taverne Royale in de Koningsgalerij. In 1926 richt hij op de Emiel Jacqmainlaan het restaurant Canterbury op en creëert de “filet américain”. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel heeft hij zelfs een eigen gastronomisch paviljoen.

Wanneer hij in 1940 verongelukt nemen zijn zonen Albert en Georges het beheer over, in 1948 stichtten ze Nielvins en beheren restaurant La Couronne op de Grote Markt van Brussel. Als oprichters van het restaurant Claridge in Buenos Aires waarvan ze 2 jaar eigenaars zijn, worden ze gevraagd om het restaurant van het Argentijns paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling van 1958 te beheren. Na de expo stapt Georges uit de horeca. Albert gaat verder met zijn 3 zonen en ze openen achtereenvolgens le Vieux Saint Martin, la Marie Joseph en Le Duc d’Arenberg. In 2011 beslissen Philippe en Albert-Jean om elk hun eigen weg te gaan en neemt  Albert-Jean samen met zijn zoon Frédéric de volledige uitbating van Le Vieux Saint Martin voor hun rekening. In de maand mei 2015 openen ze de brasserie-restaurant Au Grand Forestier.

Dit etablissement werd sinds 1985 onder de naam ‘le Bol dAir’ uitgebaat door de familie Duflot. Aanvankelijk werden er enkel eenvoudige gerechten geserveerd maar op vraag van de klanten werd het aanbod ruimer. Le Bol d’Air groeide uit tot een volwaardig restaurant, maar bij het overlijden van zijn vader besliste Laurent zijn handelsfonds van de hand te doen.

Na de overname in 2013 lieten Albert-Jean en Frédéric een aantal renovaties en aanpassingen uitvoeren olv architecte Anne-Catherine Lalmand in samenwerking met designer Alain Berieau. Hierbij werd heel wat aandacht besteed aan het interieur, het meubilair en de globale uitstraling met de opening van een spetterend restaurant in mei 2015.

De naamgeving van het restaurant loopt samen met de  straat waarin het is gevestigd. Beide verwijzen hiermee naar Henri I, hertog van Brabant, die bij zijn huwelijk in  1269 met Marguerite de Boulogne, beloofde om voor voldoende inkomsten te zorgen. Jachtpartijen in het Zoniënwoud, indertijd meer dan 10.000 ha groot, waren een geliefkoosd tijdverdrijf van de hertogen. Het huis van de ‘woudmeester- grand forestier’ werd hierbij een centraal punt. Hier verbleef het personeel en werden meer dan 100 jachthonden opgeleid. Volgens de overlevering rust het statige herenhuis, thans restaurant met pachtige veranda en groot terras¸ trouwens op de fundamenten van het oorspronkelijke jachthuis. Verrassend hoe de geschiedenis soms elementen samenbrengt en zorgt voor beloftevolle horeca-uitbatingen.

Wij kozen bij onze proeverij voor een carpaccio van zalm en salade forestière als voorgerecht en een vol au vent en traditionele americain als hoofdgerecht. De carpaccio bleef heerlijk fris met mooi en uitgebreid garnituur waarbij ajuintjes, citroen en snippers van pijpajuin in aparte potjes werd geserveerd, net als de saus van mierikswortel. Met 4 goudgele en krokante toastjes een ruim voorgerecht. Ook de woudsalade werd een behoorlijke portie, de huisbereide pate werd aangevuld met aalbessengelei, schijfjes tomaat, rucola, rode kool, pepertjes, nootjes en fijne snippers van boschampignons. Decoratief een topper maar ook inzake aroma’s een voltreffer.

Het koniginnehapje werd andermaal een portie om u tegen te zeggen, ruim geserveerd met grote stukjes kip leuk assortiment champignons en fijn aromatisch sausje een uitgesproken heerlijke bereiding. De américian anno 1926 heeft nog niets van zijn originaliteit ingeboet, super vers, mooi garnituur en knapperige frietjes met mayonaise in apart potje is dit een onbetwistbare voltreffer die een bezoek aan de ‘grote woudmeester’ tot een ongeëvenaarde ontdekking doet uitgroeien.

Au Grand Forestier – Woudmeesterlaan 2 – 1170 Watermaal-Bosvoorde

Tel 02 672 57 79 – www.augrandforestier.be

Nonstop keuken van 12  uur tot 23 uur – zondag gesloten

Culinaire commentaren:

Tasted:           4 minutes

dagverse producten

leuke presentaties

uitgebreid smaakpalet

attente bediening