Belg lust geen volkoren!

3e laatste plaats in Europa

 

EUFIC, European Food Information Council, start campagne om consumptie te verhogen. België bengelt helemaal onderaan in de lijst van Europese landen wat betreft de consumptie van volkorenproducten. Op 15 november, de 5de Internationale Volkoren Dag, lanceerde de European Food Information Council een campagne die de positieve impact wil benadrukken en inspireren om meer volkoren granen in hun dagelijks dieet op te nemen.

De voordelen van vezelrijke volkoren producten op welzijn en duurzaamheid zijn genoegzaam bekend, … of misschien toch niet. Op de lijst van 27 Europese landen staat België op de 3e laatste plaats, samen met Italië (11,9 g), na Spanje (12,3 g) en voor Kroatië (2,3 g) en Hongarije (1,3 g). De top 5 wordt gevormd door Duitsland, Denemarken, Nederland, Finland en Zweden.

Waarom volkoren?

Vezels zijn belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn, en zijn te vinden in fruit, groenten en granen. Volgens de Global Burden of Disease studie uit 2017 is een dieet met weinig volkoren granen de op één na grootste risicofactor voor sterfte wereldwijd, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes type 2, overgewicht en obesitas. Elke dag 50 gram volkoren granen eten vermindert kankersterfte met 10%, en cardiovasculaire sterfte met zelfs 20%.

De meeste Europese voedingsrichtlijnen bevelen een dagelijkse inname van voedingsvezels aan van 25-35 g per dag voor volwassenen (30-35 g voor mannen en 25-32 g voor vrouwen). De meeste landen halen echter deze aanbeveling niet. Door meer volkoren in plaats van ‘witte’, geraffineerde granen te eten, kan je op een eenvoudige manier meer vezels binnenkrijgen.

Nieuwe campagne van start

Nina McGrath, Content Area Lead bij Eufic: “De meeste Europeanen eten te weinig volkoren granen en missen daardoor de gezondheidsvoordelen. Daarom lanceert EUFIC dit jaar voor Internationale Volkoren Dag onze eerste jaarlijkse Volkoren Challenge. Door mensen bewust te maken van de voordelen en de vele opties die er zijn om over te schakelen, willen we hen stimuleren om op lange termijn volkoren granen op te nemen in hun dagelijkse voeding”.

De campagne #SwitchToWholeGrains gaat van wetenschappelijk onderbouwde artikels en infographics, tot eenvoudige voedingstips van food influencers en social media ‘challenges’. Ze zijn bedoeld om te helpen échte volkoren te herkennen, gezondheidsclaims op verpakkingen te controleren en om traditionele geraffineerde pasta, brood of ontbijtgranen te vervangen door vezelrijke volkoren alternatieven.

Zo geeft EUFIC een uitgebreide lijst van volkoren granen, samen met voorbeelden van de voordelen ervan. Daarnaast roept het op tot een social media challenge waarbij mensen hun ‘volkoren swaps’ delen met de hashtag #SwitchToWholeGrains en tag @EUFIC en @eatwholegrains.

Tot slot vond op 15 november in het Europees Parlement het evenement “Empowering the next generations with whole grain” plaats, georganiseerd door het Whole Grain Initiative (WGI), waarvan de EUFIC lid is. Tijdens het evenement lichten verschillende wereldwijde stakeholders de cruciale rol toe om kinderen en jongeren voor te lichten over volkoren.

Wat is volkoren?

Volkoren granen omvatten de hele korrel. Die bevat de goede voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze worden als geheel genuttigd (zoals wilde rijst of popcorn), of gebarsten, geplet of in vlokken (ontbijtgranen, brood en crackers). Enkele voorbeelden van volkoren granen zijn boekweit, bulgur, gierst, haver, quinoa, bruine of wilde rijst, volkoren gerst, rogge en volkoren tarwe. Geraffineerde granen daarentegen zijn gemalen om de zemelen en de kiem van de graankorrel te verwijderen. Dit resulteert in graankorrels met een fijnere structuur en een betere houdbaarheid. Het malen verwijdert echter ook voedingsvezels en andere bioactieve stoffen die voornamelijk in de zemelen en kiemen aanwezig zijn.

Ook goed voor het milieu

Naast de vele gezondheidsvoordelen zijn volkorenproducten ook milieuvriendelijk. Ze produceren meer voedsel, met minder afval en minder watergebruik. Ze zorgen voor bijna 50% van de dagelijks benodigde calorieën. Bovendien ondersteunen ze een beter landgebruik en een gezonde bodem, waardoor meer mensen met minder grondbeslag kunnen gevoed worden.

Enkele tips & tricks om meer volkoren (vezels) te eten

Algemeen aanbevolen vezelrijke voedingsmiddelen: Groente en fruit – Peulvruchten – Volkoren granen –         Noten en zaden

Schijn bedriegt! Check de gezondheidsclaims op verpakkingen: ‘Vezelrijk’: bevat min. 6 g vezels per 100 g – ‘Bron van vezels’: bevat min. 3 g vezels per 100 g – 100% tarwe (pasta) – Bruinbrood – 7-granen, meergranen – Met zemelen – Verrijkte granen.

→ Dit is allemaal niet hetzelfde als volkoren. Op het etiket moet altijd ‘volle granen’ of ‘volkoren granen’ vermeld staan. Let op! Sommige volkorenproducten bevatten soms ook veel suiker, zout of vet. Check altijd het etiket. : Witte pasta: bevat 6% van ADH vitamine B3 (100 g) – Volkoren pasta: bevat 38% van ADH vitamine B3 (100 g) – Witte rijst: bevat 3% van ADH magnesium (100 g) – Bruine rijst: bevat 47% van ADH magnesium (100 g) – Cornflakes: bevat 7,5% van ADH foliumzuur (100g) – Havermout: bevat 30% van ADH foliumzuur (100g) – Parelgerst: bevat 14% van ADH ijzer (100g) – Volkorengerst: bevat 43% van ADH ijzer (100g)

De voordelen van volkoren samengevat: Ze helpen het risico op veel voorkomende ziekten verminderen – Ze zijn een geweldige bron van vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten – Ze zijn milieuvriendelijk en weerbestendig – Ze kunnen langere tijd worden bewaard.