Belgische Interscholen wedstrijd

 

Na het succes van de 1e Inter-scholen wedstrijd « Sommellerie de Flandre » die in 2014 gewonnen werd door de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, vond in 2015 de eerste editie plaats van de nationale inter-scholen wedstrijd “Wijnkennis”. De Hotelschool van Namen behaalde de eerste prijs. De tweede editie van deze nationale inter-scholen wedstrijd vond ook dit jaar weer plaats in het prestigieuze kader van de Residentie van Frankrijk in Brussel, op maandag 18 april ll, en werd eens te meer gewonnen door de Hotelschool van Namen.

Tien leerlingen van 5 gekwalificeerde hotelscholen met een afdeling « Wijnkunde » (7e jaar specialisatie) werden geselecteerd: Hotelschool Ter Groene Poorte – Brugge (winnende school 2014 en 2e plaats in 2015) : Lampo Elise en Verbeeck Marissa; Hotelschool van Namen : Simon Maëlle en Dereppe Rémy /winnende school 2015; Hotelschool Vti – Leuven : Van de Moortel Thibaut en Plaetevoet; Instituut Notre-Dame Fleurus : Paton Yannih en Bernard Jonas en Hotelschool Ter Duinen – Koksijde : Verstrepen Rob en Allegaert Jonas

Drie scholen zijn als laureaat geëindigd na een spannende finale : 1e prijs : Ecole Hotelière Provinciale (Namen), 2e prijs : Ter Groene Poorte (Brugge) en 3e prijs : Hotelschool Ter Duinen (Koksijde).

Een studieuze finale in het salon van de Residentie van Frankrijk. Deze wedstrijd is een initiatief van het Syndicat des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur, in samenwerking met Business France, en heeft als doel de toekomstige Belgische sommeliers te sensibiliseren voor de wijnen van deze appellaties en eveneens het moderne en toegankelijke aspect te valoriseren van de Bordeaux & Bordeaux Supérieur wijnen.

De leerkrachten konden ook weer deelnemen aan een Master Class, ditmaal rond het thema « De droge witte Bordeauxwijnen », gepresenteerd door dhr. Olaf Leenders, sommelier en wijnblogger op Vinama.be.

De kandidaten werden beoordeeld door een prestigieuze jury : Gido Van Imschoot (Voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers), Dries Corneille (Young Sommelier Award of Excellence 2015 en sommelier van het restaurant HERTOG JAN), José Lemahieu (‘Belgian Wine Personality of the Year’ 2014), Stéphane Gabard (Penningmeester van het Syndicat des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur), Catherine Alby (Verantwoordelijke Communicatie en Promotie van het Syndicat des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur), Kris Van de Sompel (Docent voor het Syndicat des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur, Erkend Sommelier van de Ecole du Vin de Bordeaux, docent aan hotelscholen in Vlaanderen en Wijnrecensent voor het weekblad « Soir Magazine ») en Stefaan Massart (Wijnproducent in Puynormand, AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur)

De wedstrijd bestond uit drie onderdelen : Opleidingen over de appellaties Bordeaux & Bordeaux Supérieur die werden gegeven in 2015 (ter plaatse in de hotelscholen en tijdens het salon Megavino); Het voorbereiden door de leerlingen van een dossier en een foto en ook het samenstellen van een mini-video van 2 minuten waarin de appellaties Bordeaux & Bordeaux Supérieur op de voorgrond geplaatst worden en hun « moderne en toegankelijke » aspect eveneens aan bod komen. Tijdens de finale : een vragenlijst invullen binnen een bepaalde tijd, een degustatie met een « foute wijn », een rollenspel over de commercialisatie van één van de AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur wijnen, een bonusvraag en tenslotte de presentatie van hun mini-video. (http://www.planete-bordeaux.fr/)

De finale werd afgerond tijdens een cocktail in aanwezigheid van bekende personen uit de wijnsector. De winnaars en laureaten kregen door de Ambassadeur van Frankrijk, mevrouw Claude-France ARNOULD, en de Penningmeester van het Syndicat des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur, dhr. Stéphane Gabard, een aanzienlijke hoeveelheid wijnen van deze appellaties overhandigd. De 2 leerlingen van de winnende hotelschool en hun leerkracht krijgen ook nog een reis aangeboden van 4 dagen en 3 nachten in de Bordeaux en Bordeaux Supérieur-wijngaard. Deze zal doorgaan eind juni 2016, tijdens het festival « Bordeaux Fête le Vin ».

Een prachtige editie die een mooie toekomst aankondigt voor deze wedstrijd alsook voor de opleiding van de toekomstige Belgische sommeliers !