Bijzondere wijnhuizen in Portugese Alentejo

 

Regio van wijn en kurk: Het wijntoerisme wordt steeds populairder en dat is goed nieuws voor de Portugese regio Alentejo waar zo’n 50% van de Portugese wijnen wordt geproduceerd. De regio is daarmee dan ook dé wijnstreek van Portugal, met enkele bijzondere wijnhuizen. Ontdek de ‘invisible’ wijn, de waterwijn of combineer wijn met kunst in Quinta de Quetzal. Bovendien is Alentejo de grootste producent van kurk ter wereld. Vamos tomar um vinho!

Alentejo, wijnbestemming bij uitstek

De Alentejo is een prachtige bestemming voor het steeds populairder wordende oeno- ofwel wijntoerisme. Vijftig procent van de Portugese wijnproductie komt uit de Alentejo. De regio is verdeeld in acht bekende wijnregio’s: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Mouros, Évora en Granja-Amareleja. Het zijn vooral de rode fruitige wijnen die hier gelabeld worden als DOC Alentejo. Wil je erbij zijn als de druiven geoogst worden? Dan reis je best in het vroege najaar naar de Alentejo. Heel wat wijnproducenten organiseren wijnproeverijen en in tal van quinta’s, meestal familiebedrijven, kun je lekker eten en logeren.

Bijzondere wijnhuizen: ‘invisible’ wijn, waterwijn en wijn in een kunstgalerij

In de buurt van Monsaraz ligt Adega Ervideira, een wijnbedrijf dat proeverijen organiseert op een dakterras met uitzicht over de wijngaarden. Probeer hier de ‘Invisible wijn’ (een witte wijn gemaakt van rode druiven), de ‘waterwijn’ (gerijpt op de bodem van het grootste stuwmeer van Europa) en de biowijn Ervideira. Bij Quinta do Quetzal – eigendom van een Nederlands koppel kunstverzamelaars – combineer je een glas wijn met een bezoek aan de kunstgalerij. Het microklimaat en de uitstekende bodem van het domein zorgen voor de beste wijnen. Combineer ze met streekgerechten in het hippe restaurant én geniet. Bij Adega da Caartuxa in de buurt van Évora worden sinds 1773 druiven geteeld en wijn geproduceerd, zo’n 4 miljoen flessen per jaar. Hier proef je de meest iconische en oudste Portugese wijnen, Pêra-Manca Alentejo. Wit of rood.

Grootste kurkproducent ter wereld

Waar wijn is, is kurk. Zeker in Alentejo, de grootste producent van kurk ter wereld. De uitgestrekte velden met kurkeiken vormen een bijzondere compositie: ideaal voor een ontdekkingstocht. Om de negen jaar wordt de schors van de kurkeik gepeld of ‘ontkurkt’. Van de kurk maakt men niet alleen wijnkurken, maar ook surfplanken, handtassen en souvenirs. Er is zelfs een Kurkhotel – het Ecork Hotel – waar je in stijl kunt overnachten.

Over de Alentejo

Weidse vergezichten, groene heuvels, wijngaarden en kurk- en olijfbomen zover het oog reikt. Een 100 kilometer lange kustlijn en karakteristieke stadjes als Évora, Elvas en Monsaraz die niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst prijken: dát is de Alentejo. De regio beslaat een derde van Portugal, kent hetzelfde aangename klimaat als de nabijgelegen Algarve en is de grootste wijnproducent van het land. Het veelzijdige en pure Alentejo staat bol van de outdoor-activiteiten in de ongerepte natuur, haar inwoners zijn gastvriendelijk en de gastronomie traditioneel en verfijnd tegelijk. Kortom: de Alentejo verbaast, verrast, ontroert en biedt voor elk wat wils. www.visitalentejo.pt