Black -SHERRY – Friday

Maak kennis met de STROGELE Tio Pepe Fino Rama sherry op BLACK Friday. Deze exclusieve sherry wordt slechts één keer per jaar geproduceerd door het gerenommeerde bedrijf González Byass in Jerez de la Frontera (Andalusië, Spanje).

Fino’s zijn de helderste soort xereswijnen. Ze worden van de palominodruif gemaakt en na de fermentatie met neutrale brandy versterkt tot een alcoholgehalte van 15,5%. Vervolgens worden ze in een fris gedeelte van de kelder in fusten bewaard, waardoor zich een laag van autochtone gisten vormt, de zogenaamde flor, die deze beroemde wijn zo bijzonder maakt.

Deze laag verteert suikers en alcohol en voegt hazelnoot- en gisttoetsen toe. De flor zorgt ervoor dat de wijn niet met zuurstof in contact komt en dus heel geleidelijk kan oxideren, waardoor die fris en zeer helder blijft.

De vaten worden slechts voor 4/5 gevuld en gestapeld volgens het zogenaamde solerasysteem. Amontillado rijpt 3 tot 8 maanden onder flor in het solerasysteem en vervolgens in vaten zodat de wijn zo traag mogelijk oxideert. Oloroso daarentegen wordt versterkt tot een alcoholgehalte van 18 of 20%, waardoor zich geen flor kan vormen maar de wijn wel oxideert. De Medium (licht zoet), de Palo Cortado en de Cream (zoet en vaak bestemd voor bij gebak) behoren tot die categorie.

Tijdens het bottelen wordt sherry gestabiliseerd door hem af te koelen. Daarna wordt hij ingevroren om de bestanddelen die erin zitten te laten bezinken en te verwijderen, zodat de consument die niet in zijn glas hoeft terug te vinden. De bijzonderheid van de Fino En Rama is dat hij niet gefilterd of gestabiliseerd is.

“We willen sherryfans de kans bieden om een fino in zijn puurste vorm, rechtstreeks uit de ton, te proeven” — Antonio Flores, master blender bij González Byass

De Fino En Rama van Tío Pepe (Spaans voor ‘oom Pepe’) wordt slechts één keer per jaar, in het voorjaar, geassembleerd uit een zestigtal vaten die voortkomen uit de beste wijngaarden van het domein.

Voor een maximale intensiteit en frisheid wordt de wijn in het midden van de lente uit de ton getapt, want dan is de florlaag het dikst. Daardoor is de fino licht troebel en bevat hij mogelijks enkele wijnstenen of gistkristallen die van nature in de wijn aanwezig zijn.

Om het unieke karakter van Jerez tot uiting te laten komen, moet Tío Pepe En Rama koel in een klassiek wijnglas worden geserveerd. Zodra de fles geopend is, wordt de sherry het best binnen de maand geconsumeerd.

Wanneer de sherry donker en koel wordt bewaard, zal hij zich ontwikkelen tot een heerlijke wijn met mooie toetsen van gedroogd fruit en hazelnoten. Je drinkt hem echter het best zo kort mogelijk na de botteldatum om de zeer specifieke smaken en aroma’s van een nieuwe wijn die rechtstreeks uit het fust komt, te kunnen waarnemen.

Deze in april 2019 gebottelde Tío Pepe Fino Rama heeft een mooie, licht troebele strogele kleur, aroma’s van vers brooddeeg, enkele onbetwistbare hartige toetsen en een minerale bitterheid die zorgen voor een frisse afdronk en een fantastische langdurige smaak. De weersomstandigheden verschillen elk jaar, waardoor elke editie van En Rama een eigen karakter krijgt.

Aan tafel combineert de sherry uitstekend met vis, zeevruchten (haal zeker oesters in huis), wit vlees of kaas, en uiteraard ook met tapas.

De fles is in België te koop bij Cinoco in Brussel. Prijs per fles is 11,36€ (excl. btw).