Bodegas Val de Souto

Deze familiale wijnkelder van 5 ha wijngaarden en een capaciteit van 24.000l bevindt zich in het dorpje Souto van de gemeente Castrelo do Miño in de zuidelijke provincie Ourense.

De familiale traditie gaat meer dan 175 jaar terug maar de huidige exploitatie startte in 2002 wanneer José Manuel Blanco Perez, beslist om voortaan wijnen onder eigen label op de markt te brengen. Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van het label wordt beslist  de wijnen, die ondertussen duidelijk aan kwaliteit en bewaarcapaciteit hebben bijgewonnen, voortaan als de Val de Souto brand te commercialiseren.

Voor de wijnproductie van  witte wijnen worden ranken van 15 tot 40 jaar gebruikt, dit op ondergrond van graniet en residuen van leisteen.  De diversiteit van de ondergrond zorgt voor een uitgesproken accent en stevig karakter, wat niet wegneemt dat de oogst perceel per perceel plaatsvindt. De oude horizontale pers die nog door José voorouders werd gebruikt is bijzonder handig en zorgt voor een gelijkmatige persing van de druiven. Voor de wijnen wordt enkel het eerste sap met de beste aroma’s gebruikt. De eerste rijping gebeurt bij 12°c gedurende 72 uur, nadien gaat  de most in inoxtanks voor een temperatuur gecontroleerde maturatie. Na alcoholische fermentatie volg een kortstondige rijping on lies eveneens in inox. Fermentatie en eindrijping vinden plaats in 100 jaar oude kastanjehouten vaten van 3000 l waardoor de wijnen hun eigen kenmerken meekrijgen.

De wijngaarden voor de rode wijnen liggen op de heuvelflanken van Souto. De oogst in deze wijngaarden gebeurt volledig manueel waardoor een eerste selectie van de bessen reeds te velde kan gebeuren. Nadien persing gaat de most  onmiddellijk in kastanjehouten vaten van 3000l voor de alcoholische fermentatie. Nadien gaat het sap ontdaan van de korst in andere houten vaten voor de eindrijping die minstens 6 maand in beslag neemt vooraleer de wijnen worden gebotteld.