Bordeaux: wijnjaar 2017

Vroegtijdige en zeer schaarse wijnoogst, maar een uitstekend wijnjaar

•          Een oogst die het zwaar te verduren kreeg door de uitzonderlijke vrieskou eind april en de sterke hagelstormen die eind augustus een aantal wijnstreken hebben getroffen.

•          Qua volume is er een daling van 40 tot 50 % ten opzichte van 2016 (pro memorie het volume van de oogst in 2016: 5,77 miljoen hectoliter). De oogstverklaringen op het einde van het jaar zullen toelaten dit nauwkeurig te bepalen.

•          Ten opzichte van het gemiddelde van de voorbije jaren werd er tussen de 10 à 15 dagen vroeger geoogst. Deze vroegtijdigheid kunnen we toeschrijven aan een bijzonder droog begin van het jaar, een warme en zeer zonnige lente.

•          Voor wie nog druiven aan de wijnstokken had, gebeurde de oogst vaak met verschillende snelheden, omdat de vorst verschillen in rijpheid veroorzaakte.

•          Snelle oogsten, die hoofdzakelijk tijdens de maand september plaatsvonden.

•          Een mooi wijnjaar, zowel voor witte als voor rode wijnen

 

De oogst van de crémants de Bordeaux begon op 21 augustus. Op de vroegste percelen begon het oogsten van de droge witte wijnen (sauvignondruiven) tijdens de week van 21 augustus. Vanaf 28 augustus werd er intensiever geoogst.  Vanaf 4 september kwam de oogst algemeen op gang, gevolgd door het oogsten van de sémillons. Deze witte wijnen zijn fris, levendig en zeer expressief.  Een zeer mooie witte wijnoogst.

Het oogsten van de rode druiven begon begin september voor de vroege Merlots en breidde zich vanaf half september uit naar alle Merlots. Tijdens de derde week van september begon het oogsten van de druivensoorten Cabernet franc en Cabernet-Sauvignon. Het schamele volume aan rode wijn dat geproduceerd werd, bekoort nochtans met een mooie aromatische expressie, kleur, fruit en frisheid. In de mond tonen deze wijnen zich soepel, rond en evenwichtig. Een mooi wijnjaar voor rood in het vooruitzicht.

De oogst van zoete wijnen begon op 26 september. De oogst werd gespreid over verscheidene plukbeurten die meestal plaatsvonden tijdens de laatste dagen van september en de eerste dagen van oktober. De Sémillon, koning der zoete wijndruiven, profiteerde van de mooie weersomstandigheden die zijn aromatische rijkdom en concentratie extra in de verf zetten.

Klimatologie en fenologie

JANUARI: door het overwegend droog en zonnig weer, laat het gebrek aan neerslag zich gevoelen. De zon toont zich van haar gulle kant en schijnt 37 uur meer dan gebruikelijk in dit seizoen.

FEBRUARI: licht gebrek aan zonneschijn, erg zachte maand. De cumulatieve regenval komt overeen met de normale waarden.

MAART: zeer zachte maand met een gemiddelde maandtemperatuur van 12,2°C, hetzij 2°C hoger dan normaal. De maandelijkse neerslag leunt zeer dicht bij de normale waarden aan. Hoewel het einde van de maand enkele zonnige dagen telt, noteren we toch een tekort van 15 %.

APRIL: historische vrieskou waarbij de wijngaarden zwaar getroffen worden door enkele opeenvolgende periodes van vorst op 20 en 21 april en op 27 en 28 april (late vorst). In totaal blijken meer dan de helft van de wijngaarden ernstig aangetast, met percentages die schommelen tussen 20 % voor bepaalde domeinen tot 90 en zelfs 100 % in de meest blootgestelde gebieden.

Zeer droge en grotendeels zonnige maand met een neerslagtekort van 73 %. De zon schijnt bijna 100 uur meer dan gebruikelijk, waardoor april 2017 de vierde plaats opeist in het lijstje van zonnigste aprilmaanden van de afgelopen 50 jaar. Naar het einde van de maand toe zijn de nachten bijzonder kil. In de wijngaard: aan het begin van de maand neemt de bladontwikkeling zichtbaar toe.  Tegen het einde van de maand vernietigt de vrieskou een groot stuk van de wijngaard.

MEI: Warme en zonnige maand. Neerslagtekort van 20 %. De temperaturen overschrijden het gemiddelde van 10 tot 17 mei, en opnieuw van 22 tot 31 mei. De zon schijnt 45 uur meer dan normaal. In de wijngaard: de ranken komen zeer snel en homogeen tot bloei in de laatste week van mei.

JUNI: relatief frisse maand met veel en soms hevige onweersbuien. De zon schijnt gul.  In de wijngaard: halverwege juni is de tijd rijp voor de vruchtzetting (eerste fase van de vruchtvorming. De wijnbesjes hebben de grootte van een peperkorrel.)

JULI: droge maand, met een neerslagtekort van nagenoeg 50 %. Het aantal uren zonneschijn ligt 25 % onder het seizoensgemiddelde, maar de temperaturen zijn conform.   In de wijngaard: de vruchtkleuring (de blauwe druiven beginnen hun kleur aan te nemen en de witte druiven worden doorschijnend) vond plaats tussen 25 juli en 5 augustus, afhankelijk van de regio. Op de bevroren percelen lijken de fenologische fases bezig met een inhaalbeweging ten opzichte van de percelen die niet onder de vrieskou te lijden hadden.

AUGUSTUS: warm en droog weer. Zonneschijn overstijgt de normale waarden. In de wijngaard: rijping van de druif. Stevige onweersbuien met hagel vernietigen, vooral in de AOC Graves (27 augustus), heel wat trossen. Vanaf de derde week van augustus worden de witte wijnen en crémants geoogst.

SEPTEMBER: relatief frisse maand met gebrek aan zonneschijn. Neerslag ligt dicht bij de normale waarden. In de wijngaard: er wordt volop geoogst. Tegen het einde van de maand zit het werk erop.