Brouwerij De Hoorn presenteert ‘Arthur’s Legacy Aerts 2016’

De brouwers en ingrediëntenmeesters van Brouwerij De Hoorn hebben zich voor hun nieuw brouwsel laten inspireren door het roemrijke bier Aerts 1900 van de voormalige Brusselse Brouwerij Aerts. De hedendaagse interpretatie van het originele recept resulteert in een amberkleurig zwaar bier van 8,2 % vol./alc. De hopmeester selecteerde Target en Golding waarmee het bier wordt gehopt. Als ‘finishing touch’, op het einde van de hoofdgisting, ondergaat Aerts 2016 een laatste hopgave met Golding-hop, in brouwerstermen wordt dit proces ‘dry hopping’ genoemd.

Brouwmeester Jan De Cock is fier op het resultaat: “De combinatie van de twee hopsoorten zorgt voor een aangename en harmonieuze bitterheid en een vleugje citrus. De geselecteerde gist en de gebruikte karamelmout maakt het bier fruitig, het vrij hoog alcoholgehalte werkt verwarmend en maakt deze Aerts 2016 mooi rond en volmondig.”

In 1979 introduceerde Brouwerij Aerts uit Brussel, volgens een recept uit 1900, Aerts 1900. Het bier was heel geliefd in de hoofdstad, de vraag was zo groot dat leveringen werden gelimiteerd en dat niet alle cafés werden beleverd, de brouwerij stelde eisen op vlak van de kwaliteit van de kelder en de manier van schenken.

Van AERTS 2016 werd in 2016 duizend liter gebrouwen en positief getest, twee jaar later is het in een groter volume gebrouwen en verkrijgbaar op flessen van 75 cl. onder kurk en hergist op fles. Voor een aantal geselecteerde horecazaken in België en Nederland is Aerts 2016 ook van het vat beschikbaar.

Karakteristieken: ‘Arthur’s Legacy Aerts 2016’

Brouwerij: DE HOORN, Steenhuffel – Alcohol: 8,2 % vol./alc. – Mout:        Karamelmout – Hop: Target en Golding / 42 EBU – Kleur:  Amber- Fles 75 cl: In België verkrijgbaar bij Delhaize en gespecialiseerde  bierhandel.

Microbrouwerij DE HOORN: Innoveert vanuit traditie met ruimte voor creativiteit

In 2014 werd microbrouwerij DE HOORN in Steenhuffel geherinstalleerd. De kleine dorpsbrouwerij laat de brouwers toe om brouwsels van 1.000 liter te brouwen. Gelijktijdig werden vier ingrediëntenmeesters aangesteld; deze specialiseren zich in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier, ze bouwen verder hun historische en wetenschappelijke kennis en inzichten uit en passen deze toe in de verdere productontwikkeling van de brouwerij. De kleinschaligheid stelt het brouwersteam in staat om nog creatiever te zijn en vlotter ‘gelimiteerde prestige edities’ te ontwikkelen.

Deze craft-brouwsels krijgen de naam ARTHUR’S LEGACY mee. ARTHUR’S LEGACY refereert naar één van de stichters van de brouwerij: Arthur Van Roy. Arthur was visionair, hij was het die halsstarrig bleef geloven in het succes van hoge gisting bieren, hij kreeg gelijk. Vanuit zijn gedachtengoed gaan de ingrediënten- en brouwmeesters aan de slag om jaarlijks een aantal gelimiteerde brouwsels op punt te stellen. Hun creativiteit, passie en ondernemerschap leiden tot nieuwe, uitzonderlijke en vooral unieke bieren, gebaseerd op telkens één welbepaald vakgebied: hop, fruit, kruiden of hout.