Brouwerij Huyghe lanceert nieuw op eiken vaten gerijpt bier

DELIRIUM SOUR QUADRUPLE EXCLUSIEF TE VERKRIJGEN BIJ COLRUYT

Dat Brouwerij Huyghe nooit verlegen zit om creativiteit, blijkt uit het ruime aanbod aan succesvolle speciaalbieren: alleen al binnen de Delirium-familie zijn er 7 varianten. Vanaf deze week komt daar nog een limited edition bij: Delirium Sour Quadruple, een zogenaamd ‘barrel aged’ – bier.  Dit donkere degustatiebier heeft 15 maanden op eikenhouten vaten gerijpt en heeft daardoor een spontane verzuring ondergaan. De 75 cl flessen zullen vanaf 19 oktober exclusief verkrijgbaar zijn bij Colruyt Laagste Prijzen.

Bierliefhebbers zijn het er vaak roerend over eens: ‘barrel-aged’- bieren hebben een unieke smaak. En dat hoeft ook niet te verwonderen: het hout van de vaten zorgt voor een aparte smaaktoets, maar ook de drank die in het eiken vaten zaten, voegen iets toe aan het smakenpallet. Sinds kort heeft Brouwerij Huyghe een nieuw barrel aged – bier: Delirium Sour Quadruple, een donkerbruin bier van 10,8% AV, dat op Buffalo Trace Bourbon-vaten rijpte. Na Delirium Tremens, Nocturnum, Red, Argentum, Deliria, Christmas en Black, is de Sour Quadruple een nieuwe telg binnen de Delirium-familie.

Alain De Laet, CEO van de brouwerij legt uit: “Om onze creativiteit te tonen, startten we reeds in 2019 met ‘Selected by Huyghe’ – bieren. Het zijn stuk voor stuk ‘limited edition’- bieren, waarbij we nieuwe smaken, maar ook nieuwe technieken toepassen. En zo rijpte (letterlijk) ook de idee om één van die craft bieren op eiken vaten te laten rijpen. 15 maanden later is het resultaat er: Delirium Sour Quadruple – een uniek donker bier, dat zowel een fruitige als zurige toets heeft.”

Het ‘limited edition’-  bier – er zijn slechts 8500 flessen beschikbaar – is vanaf 19/10 exclusief verkrijgbaar bij Colruyt Laagste Prijzen.  Dieter De Brackeleer, aankoper bier bij Colruyt: “Onze klanten nieuwe bieren laten ontdekken en proeven, daar zetten we bij Colruyt sterk op in. We weten ook dat onze klanten nieuwigheden in ons ruime assortiment enorm appreciëren. We zijn dan ook heel trots dat we de limited edition Delirium Sour Quadruple aan onze klanten kunnen aanbieden, in alle Colruyt Laagste Prijzen-winkels. We zijn er zeker van dat deze exclusiviteit in de smaak zal vallen bij onze klanten.”

Lekker (bij) wild

Met een AV van 10,8% is Delirium Sour Quadruple een echt degustatiebier, dat je met mate savoureert. De fles van 75cl nodigt alvast uit om samen met vrienden te genieten van dit unieke ‘barrel aged’ – bier.

Joris Dheedene, brouwmeester bij Huyghe en geestesvader van de Sour Quadruple, geeft wat extra uitleg bij de smaak: “Het bier biedt een complex samenspel van eikenhout, karamel (van de geroosterde mouten) en fruitigheid afkomstig van de gist. Het heeft een licht zoete aanzet, volmondig en door de alcohol verwarmend mondgevoel, in contrast met de zure toets. De afdronk verraadt gebrande mouten en doet denken aan chocolade. Het is kortom een lekker wild biertje!”

En dat lekker wild bier past ook perfect bij … wild. Brouwerij Huyghe ontwikkelde daarom een wildrecept dat perfect pairt met de Delirium Sour Quadruple: “Stoofpotje van hert met pastinaakcrème”

Stoofpotje van hert met pastinaakcrème, paddenstoelen en wortel

RECEPT VOOR 4 PERSONEN – ingrediënten

Voor het stoofpotje: 1 kg hertenstoofvlees – 1 scheut olijfolie – 3 el roomboter – 1 rode ui, fijngesnipperd – 1 teentje look, fijngesneden – 100 g shiitake, in plakjes – 100 g bruine kastanjechampignons, in plakjes – 1 el bloem – 7,5 dl Delirium Sour Quadruple – 4 dl wildfond – 1 flinke el Luikse siroop – 2 el mosterd – 2 sneetjes peperkoek – 3 kruidnagels – 1 laurierblad – 4 jeneverbessen – 8 zwarte peperkorrels – 2 takjes tijm

Voor de pastinaakcrème: 800 g pastinaak – 150 ml room- 1 vanillestok – Zonnebloemolie – Witte peper en zout. Voor de paddenstoelen: 2 eryngii paddestoelen – Sojasaus – 6 oesterzwammen – Peper en zout. Voor de fondant van (gekleurde) wortelen: 4 oranje wortelen – 4 gele wortelen – 4 paarse wortelen – 1 takje tijm – 3 el roomboter – Peper en zout Voor de zilveruitjes: 1 handje zilveruitjes – 1 flinke el boter – Citroensap – Peper en grof zout – Bouillon – Blaadjes salie. Voor de afwerking: Tuinkers – Hazelnoten, grofgehakt – 7,5 dl Delirium Sour Quadruple om erbij te serveren 😉

Bereiding:

Voor het stoofpotje:

Zet een braadpan op het vuur, laat heet worden en smelt er een lepel boter en een scheut olijfolie in. Kruid het vlees met peper en zout en korst de stukjes hert rondom in de hete boter en olie. Bij voorkeur doe je dit in enkele keren zodat het vlees goed dichtgeschroeid wordt. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, want het gaart verder tijdens het stoven. Pel de ui en de knoflook en snipper fijn. Zet een pan op het vuur met een lepel boter en fruit er de ui en de knoflook in. Voeg dan de shiitake en kastanjechampignons toe. Wanneer de champignons zacht zijn, bestrooi je alles met de bloem en voeg je er de gekorste stukjes hert bij. Meng even en blus dan meteen met de wildfond en de Delirium Sour Quadruple. Voeg het laurierblad, de kruidnagels, de jeneverbessen, de takjes tijm en de ‘Luikse Siroop’ toe. Snijd 2 sneetjes van de peperkoek en besmeer met mosterd. Leg de peperkoek met de mosterd naar beneden op de stoverij en breng aan de kook.

Draai het vuur wat lager, zet een deksel op de pot en laat het vlees garen gedurende 2 à 2.30 uur tot het vlees gaar en mals is. Haal het laatste half uur het deksel van de pot zodat de saus goed indikt.

Voor de pastinaakcrème:

Was de pastinaken en wikkel ze in aluminiumfolie. Bak ze op 180° C tot ze gaar zijn. Haal ze voorzichtig uit de oven, gooi de aluminiumfolie weg, snijd ze doormidden en verwijder het vruchtvlees. Kook de room, voeg het vruchtvlees van de pastinaak toe en doe in een blender. Voeg de inhoud van het geschraapte vanillestokje toe. Mix enkele minuten.Kruid met witte peper en zout.

Voor de paddenstoelen:

Snij de eryngii in plakjes van ca. 1 cm dik.Steek de plakjes met een passende steker uit zodat je mooie rondjes krijgt.Snij de rondjes voorzichtig kruislings in zodat je een ruitpatroon krijgt. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de rondjes goudbruin. Schenk een scheutje sojasaus in de pan en bak de eryngii nog even door op de ingesneden kant zodat de sojasaus wordt opgenomen. Kruid met peper en zout. Leg opzij tot gebruik. Snij het kontje van de steel van de oesterzwammen.Bak de oesterzwammen in olijfolie goudbruin. Kruid met peper en zout.

Voor de fondant van (gekleurde) wortelen:

Schraap de wortelen schoon. Leg ze in een grote antikleefpan en zet ze tot halfweg onder met water en leg er klontjes boter op. Laat de wortels op een zacht vuur garen. De wortels worden gaargekookt door het water en daarna smelt de boter die voor een klein beetje karamellisatie zorgt. Zodra de onderkant gekaramelliseerd is, draai je de wortels om en zet je de pan van het vuur. Net voor het serveren, bak je de andere kant ook nog even kort. Tip: de paarse wortels mag je niet bij de andere in de pan leggen, anders kleuren al je wortels paars.

Voor de zilveruitjes:

Leg de uitjes even in warm water. Dan pellen ze een stuk makkelijker. Verwarm de boter en leg de uitjes erin. Schep om en om en laat ze zachtjes kleuren, niet bruinen. Voeg de salieblaadjes erbij en kruid met peper en zout. Schep nog eens om en giet er een flinke lepel bouillon bij. Zet het deksel op de pan en laat dan de uitjes rustig, op een zacht vuurtje, gedurende ca. 20 min stoven. Voeg eventueel nog wat bouillon toe. Haal als de uitjes bijna gaar zijn, de deksel van de pan en laat de saus wat indikken. Indien gewenst, kan je de zilveruitjes voor het serveren nog even afbranden met een bunzenbrander. Dan krijgen ze zo’n mooi gebrand randje. Dresseer op een mooi bord, serveer met een glas Delirium Sour Quadruple en smakelijk!